0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Probiotika a prebiotika: Jaký je mezi nimi rozdíl? Dostaňte do těla prospěšné bakterie a zatočte i s obezitou

Kvašené potraviny
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Probiotika a prebiotika patří ve výživě poměrně velkým tématům. Přestože jejich název zní podobně, jejich role se liší, hrají ve vztahu k lidskému zdraví rozdílnou roli.

Ve zkratce můžeme říct, že probiotika jsou bakterie prospěšné pro naše trávení. Prebiotika pak pro tyto bakterie představují potravu a živnou půdu. Jak to celé funguje?

Co jsou probiotika a prebiotika?

Prebiotika i probiotika jsou pro lidské zdraví důležitá. Mají odlišné úlohy:

  • Probiotika jsou bakterie, které se přirozeně nacházejí v některých potravinách. Lze je také přijímat v doplňcích stravy. Připisuje se jim řada zdraví prospěšných účinků. O jejich potřebném množství v jídelníčku se toho však příliš neví. 
  • Existuje několik druhů bakterií, které podporují trávení. Setkat se některými můžeme u kysaného zelí, jogurtu, kvašáků nebo kimči, při pití kefíru, acidofilního mléka nebo zákysu. Najdeme je pod názvy jako laktobacily nebo bifidobakterie a používají se jako násada při výrobě fermentovaných potravin, ve kterých se pak množí. Někdy se skrývají pod označením „kultury“.
  • Prebiotika jsou naproti tomu látky sacharidové povahy (většinou jde o vlákninu). Člověk je nedokáže strávit, přesto jsou důležitou součástí stravy – mikrobiomu v našich střevech totiž náramně svědčí. 
  • Střevní bakterie, označované souhrnně také jako mikrobiom, střevní flóra nebo mikroflóra, v těle důležitou funci: Mají na starosti imunitu a ochranu vnitřního prostředí našeho těla. 
  • Vyvážené podíly probiotik i prebiotik pomáhají zajistit optimální množství a rozmanitost bakterií.

Proč jsou střevní bakterie prospěšné?

Bakterie v trávicím traktu chrání organismus před škodlivými vlivy, jako jsou nepřátelské bakterie a toxiny. Vědecké studie nasvědčují, že široká škála prospěšných bakterií napomáhá funkcím imunitního systému, zlepšuje příznaky deprese a pomáhá řešit obezitu

  • Některé střevní bakterie navíc tvoří vitamin K a mastné kyseliny s krátkým řetězcem.
  • Mastné kyseliny s krátkým řetězcem jsou hlavním zdrojem živin pro buňky vystýlající tlusté střevo. Podporují nepropustnost střevní stěny, která drží škodlivé látky, viry a bakterie uvnitř střeva a nenechá je proniknout do těla.
  • Prebiotika tak pomáhají snižovat systémové záněty a mají potenciál snižovat riziko vzniku rakoviny.

Které potraviny jsou prebiotické?

Než si půjdete koupit prebiotické doplňky stravy, nezapomeňte, že mnoho potravin je přirozeně obsahuje.Prebiotika jsou totiž druhem vlákniny, která se nacháze v zelenině, ovoci a luštěninách.

  • Člověk není schopen tento druh vlákniny strávit, ale prospěšné střevní bakterie je strávit dokáží.
  • Mezi potraviny s vysokým obsahem prebiotické vlákniny patří např: luštěniny, fazole a hrách, oves, banány, bobulovité ovoce, chřest, česnek, pórek nebo cibule.
  • Tyto typy vlákniny poskytují bakteriím živiny, které podporují zdravé trávení a imunitní funkce.

Které potraviny jsou probiotické?

Existuje také mnoho probiotických potravin, které přirozeně obsahují užitečné bakterie, například jogurt. Bílý jogurt obsahuje jogurtové bakteriální kultury je sám o sobě skvělým doplňkem stravy.

  • Další možností jsou fermentované potraviny, které obsahují prospěšné bakterie mléčného kvašení. Tyto bakterie se živí přítomnými cukry, původní potravinu svým působením přeměňují a množí se v ní.
  • Mezi příklady fermentovaných potravin patří např: kysané zelí, kimči, kombuchový čaj, kefír (mléčný i nemléčný), některé druhy nakládané zeleniny.
  • Pokud se chystáte jíst fermentované potraviny kvůli jejich probiotickým účinkům, ujistěte se, že nejsou pasterizované, protože tento proces bakterie ničí.
  • Některé z těchto potravin lze také považovat za synbiotické, protože obsahují jak prospěšné bakterie, tak prebiotický zdroj vlákniny, kterým se bakterie živí např. sýry, kefír nebo kysané zelí.

Zdroje: HealthLine, MedicalNewsToday

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč