0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co dělat, když vám v restauraci nechutná

jídlo v indické restauraci
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Stalo se vám, že maso bylo well done místo medium? Těstoviny byly přesolené, v salátu písek a přílohu zdobil vlas? Nebo vám prostě nechutnalo? Jako host máte právo jídlo reklamovat, a dokonce ho i vrátit. Poradíme vám, jak na to.

Osobní stížnost

Nejlepší je stěžovat si osobně, a to hned z několika důvodů. Pokud vám v restauraci reklamaci uznají, jídlo nezaplatíte nebo dostanete slevu, jedná-li se pouze o menší prohřešek ze strany kuchyně.

Hned jak zjistíte, že je na vašem pokrmu něco v nepořádku, informujte obsluhu a sami navrhněte adekvátní postup. Popište, co se vám na pokrmu nelíbí a proč. Klíčem k úspěchu je a vždy bude slušné chování. Buďte milí, ale nenechte se odbýt. Nezapomeňte, že za kvalitu jídla neodpovídá číšník, nýbrž kuchař.

V dobrých restauracích by se nemělo stát, že vás takové jídlo nechají zaplatit. Reklamaci většinou uznají a připraví jídlo znovu nebo jako omluvu přinesou dezert či víno jako pozornost podniku.

Pokud obsluha odmítá reklamaci uznat, nechte si přivolat vedoucího provozu, tomu problém od začátku vysvětlete. Obsluze pak můžete za neprofesionální jednání snížit spropitné. Jestliže i manažer zastává jiný názor než vy, zůstává zde možnost elektronické stížnosti například majiteli.

Elektronická stížnost

Pokud neradi řešíte problémové situace osobně nebo preferujete anonymitu, kontaktujte podnik až po svém odchodu. Buďte struční a výstižní, nezapomeňte však na podrobnosti jako datum a čas vaší návštěvy, popřípadě jméno, na které jste měli rezervaci.

Peníze za nepovedenou večeři pravděpodobně již zpátky nedostanete. Provozovatele však upozorníte na chybu, která mu pomůže vylepšit služby. Třeba právě díky vám bude mít v budoucnu více spokojených hostů. Někdy restaurace navrhne jako odškodné alespoň voucher.

Připravila Nikita Rybová

Související články

Jak ochutnávat víno v restauraci
  • Tipy a triky

Jak ochutnávat víno v restauraci

Objednávka a úvodní degustace vína nemusí patřit ke kontroverzním okamžikům večeře. Poradíme vám, jak vše zvládnout sebevědomě a s noblesou.   ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...

Obchod Apetit