Rýžový nákyp se sušenými švestkami v portském

Rýžový nákyp se sušenými švestkami v portském

Hodnocení receptu
Průměr: 2.5 ()
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5354 kcal
Bílkoviny 138 g
Cukr 931 g
Tuky 87 g
Vláknina 159 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

„Rýžový nákyp jsem neměl rád, dokud jsem si recept nevylepšil – švestkami v portském, pudinkem a pravou vanilkou,“ říká o svém oblíbeném jídle šéfkuchař Jiří Štift.

Suroviny

rýže 250 g
kulatozrnná
mléko 1.75 l
sůl 1 špetka
krupicový cukr 3 PL
skořice 1 ks
badyán 1 ks
vanilkový lusk 1 ks
Na pudink
pudinkový prášek 40 g
mléko 500 ml
krupicový cukr 2 PL
Na švestky
sušené švestky 200 g
víno červené 200 ml
skořice 1 ks
badyán 1 ks
Na dokončení
bílek 2 ks
krupicový cukr 125 g

1 Rýži properte, vsypte do hrnce, zalijte mlékem, přidejte špetku soli, cukr, skořici a badyán. Vanilkový lusk rozřízněte, vyškrábněte semínka a přidejte je k rýži. Rýži uvařte doměkka (míchejte, připaluje se!).

2 Z pudinkového prášku, mléka a cukru uvařte pudink (dle návodu na obalu).

3 Švestky dejte do hrnce, zalijte portským vínem, přidejte skořici a badyán a vařte, dokud se portské nevsákne do švestek.

4 Troubu předehřejte na 180 °C. Do malých mističek nebo jedné větší zapékací mísy rozdělte polovinu rýže, tu přelijte polovinou pudinku, na něj rozložte švestky, přelijte je zbylým pudinkem a zakončete vrstvou rýže. Dejte do trouby a pečte 20 minut.

5 Mezitím vyšlehejte bílky a po částech do sněhu zašlehejte cukr. Sníh naneste na nákyp a dejte ještě na 10 minut pod gril. (Nebo zvyšte teplotu na 200 °C a nechte v troubě čepici zezlátnout.)

O AUTOROVI RECEPTU

Jiří Štift vede restauraci Spices hotelu Mandarin Oriental, ve které můžete ochutnat k dokonalosti dotažená asijská jídla. Neznáme jiného kuchaře, který by uměl tak naservírovat jídlo jako Jirka. Omáčku vám na talíř nalije s takovou noblesou, že by se od něj mohlo učit i služebnictvo anglické královny! 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...
  • Tipy redakce

Srdečně vás zveme na 10. Apetit piknik a 1. Dny Apetit

Máme skvělé zprávy pro všechny gurmány – závěr června se ponese v duchu skvělého jídla. Už v sobotu 19. června se potkáme v pražské Grébovce na Apetit pikniku. Sobotou také odstartuje týdenní on-line festival Dny Apetit plný slev, dárků a...
  • Tipy redakce

7 nej piknikových vychytávek aneb Bez košíku na piknik nelez

Také už se nemůžete dočkat Apetit pikniku? V naší redakci jdou přípravy do finále. Pojďte si s námi ukrátit dlouhou chvíli a naplánujte si, co všechno si letos vezmete na piknik (i co si z něj odnesete). Takhle vám čekání uběhne rychleji a...
  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale nechcete použít mouku? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...

Obchod Apetit