Rýžový nákyp se sušenými švestkami v portském

Rýžový nákyp se sušenými švestkami v portském

2.9 / 5. Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5196 kcal
Bílkoviny 138 g
Sacharidy 927 g
Tuky 87 g
Vláknina 159 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Rýžový nákyp jsem neměl rád, dokud jsem si recept nevylepšil – švestkami v portském, pudinkem a pravou vanilkou,“ říká o svém oblíbeném jídle šéfkuchař Jiří Štift.

Suroviny

rýže 250 g
kulatozrnná
mléko 1.75 l
sůl 1 špetka
krupicový cukr 3 PL
skořice 1 ks
badyán 1 ks
vanilkový lusk 1 ks
Na pudink
pudinkový prášek 40 g
vanilkový
mléko 500 ml
krupicový cukr 2 PL
Na švestky
sušené švestky 200 g
víno portské 200 ml
skořice 1 ks
badyán 1 ks
Na dokončení
bílek 2 ks
krupicový cukr 125 g

1 Rýži properte, vsypte do hrnce, zalijte mlékem, přidejte špetku soli, cukr, skořici a badyán. Vanilkový lusk rozřízněte, vyškrábněte semínka a přidejte je k rýži. Rýži uvařte doměkka (míchejte, připaluje se!).

2 Z pudinkového prášku, mléka a cukru uvařte pudink (dle návodu na obalu).

3 Švestky dejte do hrnce, zalijte portským vínem, přidejte skořici a badyán a vařte, dokud se portské nevsákne do švestek.

4 Troubu předehřejte na 180 °C. Do malých mističek nebo jedné větší zapékací mísy rozdělte polovinu rýže, tu přelijte polovinou pudinku, na něj rozložte švestky, přelijte je zbylým pudinkem a zakončete vrstvou rýže. Dejte do trouby a pečte 20 minut.

5 Mezitím vyšlehejte bílky a po částech do sněhu zašlehejte cukr. Sníh naneste na nákyp a dejte ještě na 10 minut pod gril. (Nebo zvyšte teplotu na 200 °C a nechte v troubě čepici zezlátnout.)

O AUTOROVI RECEPTU

Jiří Štift vede restauraci Spices hotelu Mandarin Oriental, ve které můžete ochutnat k dokonalosti dotažená asijská jídla. Neznáme jiného kuchaře, který by uměl tak naservírovat jídlo jako Jirka. Omáčku vám na talíř nalije s takovou noblesou, že by se od něj mohlo učit i služebnictvo anglické královny! 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/5

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit