„Rýžový nákyp jsem neměl rád, dokud jsem si recept nevylepšil – švestkami v portském, pudinkem a pravou vanilkou,“ říká o svém oblíbeném jídle šéfkuchař Jiří Štift.
Suroviny
Postup
Rýži properte, vsypte do hrnce, zalijte mlékem, přidejte špetku soli, cukr, skořici a badyán. Vanilkový lusk rozřízněte, vyškrábněte semínka a přidejte je k rýži. Rýži uvařte doměkka (míchejte, připaluje se!).
Z pudinkového prášku, mléka a cukru uvařte pudink (dle návodu na obalu).
Švestky dejte do hrnce, zalijte portským vínem, přidejte skořici a badyán a vařte, dokud se portské nevsákne do švestek.
Troubu předehřejte na 180 °C. Do malých mističek nebo jedné větší zapékací mísy rozdělte polovinu rýže, tu přelijte polovinou pudinku, na něj rozložte švestky, přelijte je zbylým pudinkem a zakončete vrstvou rýže. Dejte do trouby a pečte 20 minut.
Mezitím vyšlehejte bílky a po částech do sněhu zašlehejte cukr. Sníh naneste na nákyp a dejte ještě na 10 minut pod gril. (Nebo zvyšte teplotu na 200 °C a nechte v troubě čepici zezlátnout.)
O AUTOROVI RECEPTUJiří Štift vede restauraci Spices hotelu Mandarin Oriental, ve které můžete ochutnat k dokonalosti dotažená asijská jídla. Neznáme jiného kuchaře, který by uměl tak naservírovat jídlo jako Jirka. Omáčku vám na talíř nalije s takovou noblesou, že by se od něj mohlo učit i služebnictvo anglické královny!
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Sladké léto jako u babičky (20x jinak)!(21 receptů )
- Podle Tudorovců i Rettigové: sladká česká jídla na všechny způsoby(54 receptů )
- Horké dezerty: zahřejte se sladkou tečkou(39 receptů )
- Pod sněhovou peřinou: 24 receptů z vaječného bílku(24 receptů )
- Švestky 20x jinak aneb nejlepší švestkové recepty(34 receptů )