Pečený uzený vepřový bok s přesbidlem

Pečený uzený vepřový bok s přesbidlem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5612 kcal
Bílkoviny 193 g
Cukr 358 g
Tuky 372 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Sváteční dobrota

Suroviny

bůček 800 g
uzený
kmín 2 ČL
cibule 200 g
nakrájená na kolečka
česnek 6 stroužků
neoloupaný
Na noky
mléko 500 ml
máslo 80 g
plus na dokončení
sůl
krupice 220 g
plus na obal
vejce 2 ks
prošlehaná
Na kaši
brambory 600 g
oloupané na kostky
mléko 200 ml
horké
Na dokončení
cibule 200 g
nakrájené na jemno

1 Troubu předehřejte na 170 °C. Uzený bůček důkladně okmínujte a vložte do pekáčku na vrstvu nakrájené cibule a stroužků česneku. Pečte ho ve vyhřáté troubě dozlatova, podle potřeby můžete maso podlévat a přelévat výpekem nebo vodou.

2 Mléko vlijte do hrnce, vhoďte do něj máslo a zahřejte téměř k varu. Mírně osolte. Tenkým pramínkem za stálého míchání přisypávejte krupici, až se vytvoří hustá kaše – měla by se odlepovat od vařečky. Nechte vystydnout a pak zapracujte vejce. Dejte vařit velký hrnec osolené vody. Pomocí lžiček tvarujte noky, obalujte je v krupici a potom je všechny najednou vhoďte do vroucí osolené vody. Vařte, až vyplavou na hladinu. Uvařené noky sceďte.

3 Mezitím uvařte brambory ve vroucí osolené vodě doměkka, důkladně je slijte a zašťouchejte do nich horké mléko. Na másle osmažte cibuli. Hotové noky vmíchejte do bramborové kaše společně s cibulkou a podávejte s upečeným bokem.

NĚCO NAVÍC

Proč si toto jídlo zamiloval Jan Štěrba, šéfkuchař restaurace Piano Nobile, Chateau Mcely? „Přesbidlo mi připomíná neděle, kdy jsme se scházívali u babičky, která ho podávala k obědu. Dnes si ho jako vzpomínku na dětství vychutnávám s pečeným bůčkem a vychlazeným pivem.“

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete svý přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience, snaha připravit jídlo s láskou a také ta pravá grilovací omáčka. Ta vám totiž jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...

Obchod Apetit