
Pečený uzený vepřový bok s přesbidlem
Sváteční dobrota
Ingredience
- 800 g uzeného vepřového boku
- 2 lžičky kmínu
- 200 g cibule, nakrájené na kolečka
- 6 stroužků česneku, neoloupaných
- 500 ml mléka
- 80 g másla + na dokončení
- sůl
- 220 g krupice + na obalení
- 2 vejce, prošlehaná
- 600 g brambor, oloupaných a na kostky
- 200 ml mléka, horkého
- 200 g cibule, nakrájené najemno
NA NOKY
NA KAŠI
NA DOKONČENÍ
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 170 °C. Uzený bůček důkladně okmínujte a vložte do pekáčku na vrstvu nakrájené cibule a stroužků česneku. Pečte ho ve vyhřáté troubě dozlatova, podle potřeby můžete maso podlévat a přelévat výpekem nebo vodou.
2 Mléko vlijte do hrnce, vhoďte do něj máslo a zahřejte téměř k varu. Mírně osolte. Tenkým pramínkem za stálého míchání přisypávejte krupici, až se vytvoří hustá kaše – měla by se odlepovat od vařečky. Nechte vystydnout a pak zapracujte vejce. Dejte vařit velký hrnec osolené vody. Pomocí lžiček tvarujte noky, obalujte je v krupici a potom je všechny najednou vhoďte do vroucí osolené vody. Vařte, až vyplavou na hladinu. Uvařené noky sceďte.
3 Mezitím uvařte brambory ve vroucí osolené vodě doměkka, důkladně je slijte a zašťouchejte do nich horké mléko. Na másle osmažte cibuli. Hotové noky vmíchejte do bramborové kaše společně s cibulkou a podávejte s upečeným bokem.
NĚCO NAVÍC
Proč si toto jídlo zamiloval Jan Štěrba, šéfkuchař restaurace Piano Nobile, Chateau Mcely? „Přesbidlo mi připomíná neděle, kdy jsme se scházívali u babičky, která ho podávala k obědu. Dnes si ho jako vzpomínku na dětství vychutnávám s pečeným bůčkem a vychlazeným pivem.“
Přidat komentář