Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečený uzený vepřový bok s přesbidlem
Pečený uzený vepřový bok s přesbidlem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečený uzený vepřový bok s přesbidlem

5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5460 kcal
Bílkoviny 193 g
Sacharidy 366 g
Tuky 356 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sváteční dobrota

Související recepty

Suroviny

kmín 2 ČL
cibule 200 g
nakrájená na kolečka
česnek 6 stroužků
neoloupaný
Na noky
mléko 500 ml
plus na dokončení
sůl
krupice 220 g
plus na obal
vejce 2 ks
prošlehaná
Na kaši
oloupané na kostky
mléko 200 ml
horké
Na dokončení
cibule 200 g
nakrájené na jemno

Postup

1

Troubu předehřejte na 170 °C. Uzený bůček důkladně okmínujte a vložte do pekáčku na vrstvu nakrájené cibule a stroužků česneku. Pečte ho ve vyhřáté troubě dozlatova, podle potřeby můžete maso podlévat a přelévat výpekem nebo vodou.

2

Mléko vlijte do hrnce, vhoďte do něj máslo a zahřejte téměř k varu. Mírně osolte. Tenkým pramínkem za stálého míchání přisypávejte krupici, až se vytvoří hustá kaše – měla by se odlepovat od vařečky. Nechte vystydnout a pak zapracujte vejce. Dejte vařit velký hrnec osolené vody. Pomocí lžiček tvarujte noky, obalujte je v krupici a potom je všechny najednou vhoďte do vroucí osolené vody. Vařte, až vyplavou na hladinu. Uvařené noky sceďte.

3

Mezitím uvařte brambory ve vroucí osolené vodě doměkka, důkladně je slijte a zašťouchejte do nich horké mléko. Na másle osmažte cibuli. Hotové noky vmíchejte do bramborové kaše společně s cibulkou a podávejte s upečeným bokem.

NĚCO NAVÍC

Proč si toto jídlo zamiloval Jan Štěrba, šéfkuchař restaurace Piano Nobile, Chateau Mcely? „Přesbidlo mi připomíná neděle, kdy jsme se scházívali u babičky, která ho podávala k obědu. Dnes si ho jako vzpomínku na dětství vychutnávám s pečeným bůčkem a vychlazeným pivem.“

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/10

Apetit magazín