Kuře s broskví vzniklo v socialistické kuchyni, když panovala snaha obohatit jídelní lístky o exotické chutě. Broskev z kompotu a plátek kuřecích prsou vzaly tento úkol na svá bedra. Největší slávu jídlo zažilo v 90. letech. Dnes se pokrm považuje za ‚gastro peklo‘ a z restaurací téměř vymizel. Jídlo předchází zkušenost s odbytou přípravou, přitom kombinace kuřete a broskve může chutnat dokonale!
Připravit kuře s broskví není žádná věda. Stačí osolit kuřecí prso, vyklopit ho na pánev, osmažit a pak vedle něj nechat prohřát broskev z plechovky. Na maso se položí plátek eidamu třicítky a když má broskev správnou teplotu, navrší se na steak do efektního komínku. Někdo kuře s broskví zapéká v troubě, výsledek však bývá většinou stejný.
- Problém, který pokrm provázel, býval většinou následující: Kuře bylo vysušené a bez chuti, nevýrazný a nepříliš tučný sýr chutnal jako plastová hmota. Maso obestírala hnědá omáčka z výpeku, která přilehlé hranolky nebo krokety rozmáčela.
Nikde ale není psáno, že kuře s broskví musí mít stále stejnou podobu. Jak ho připravit ve stylu de luxe?
Kdyby dostalo kuře s broskví povýšení...
Nejprve bude potřeba lehce povýšit některé suroviny. Eidam vyměňte za tučnější goudu, mozzarellu či za zrající sýr s bílou plísní. Místo kompotované broskve zvolte čerstvou, kupované hranolky vyměňte za domácí a pokud chcete, můžete místo kuřecího prsa sáhnout po kachním!
Variant, jak z kuřecího prsa s broskví připravit pokrm odpovídající současným trendům, je mnoho.
- Z broskve například můžete připravit rychlé čatní nebo z prsou připravit špíz proložený marinovanou broskví. My jsme si vybrali variantu z grilu, která se servíruje s mozzarellou v pánvičce.
Na dvě porce budete potřebovat:
- 2 ks kuřecích prsou
- 5 lžic olivového oleje
- Grilovací směs na kuře: sůl, pepř, červená sladká paprika, sušený česnek, hořčičné semínko oregano
- 1 broskev
- 3 lžíce bazalkového pesta (nemusí být)
- ½ hrsti čerstvé bazalky
- 1 balení mozzarelly
- Maso naložte do směsi oleje a koření nejméně na 6 hodin. Broskev nakrájejte na kolečka nebo na měsíčky, osolte a potřete olivovým oleje.
- Prsa i broskve grilujte na grilovací pánvi (na grilovací mřížce přijdete o výpek) z obou stran.
- Do menší pánve, ve které budete jídlo servírovat, přendejte prsa i broskve včetně výpeku, přidejte natrhanou mozzarellu, pokapejte jídlo bazalkovým pestem a posypte čerstvou bazalkou. Servírovat můžete s domácími hranolky nebo s čerstvým pečivem.
Tip: Broskev můžete klidně vyměnit za nektarinku nebo třeba ananas!