0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Retro okénko: Proč zmizelo kuře s broskví z restaurací a jak z něj udělat skvělé jídlo?

Kuře s broskví
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Kuře s broskví vzniklo v socialistické kuchyni, když panovala snaha obohatit jídelní lístky o exotické chutě. Broskev z kompotu a plátek kuřecích prsou vzaly tento úkol na svá bedra. Největší slávu jídlo zažilo v 90. letech. Dnes se pokrm považuje za ‚gastro peklo‘ a z restaurací téměř vymizel. Jídlo předchází zkušenost s odbytou přípravou, přitom kombinace kuřete a broskve může chutnat dokonale!

Připravit kuře s broskví není žádná věda. Stačí osolit kuřecí prso, vyklopit ho na pánev, osmažit a pak vedle něj nechat prohřát broskev z plechovky.  Na maso se položí plátek eidamu třicítky a když má broskev správnou teplotu, navrší se na steak do efektního komínku. Někdo kuře s broskví zapéká v troubě, výsledek však bývá většinou stejný.  

  • Problém, který pokrm provázel, býval většinou následující: Kuře bylo vysušené a bez chuti, nevýrazný a nepříliš tučný sýr chutnal jako plastová hmota. Maso obestírala hnědá omáčka z výpeku, která přilehlé hranolky nebo krokety rozmáčela.

Nikde ale není psáno, že kuře s broskví musí mít stále stejnou podobu. Jak ho připravit ve stylu de luxe?

Kdyby dostalo kuře s broskví povýšení...

Nejprve bude potřeba lehce povýšit některé suroviny. Eidam vyměňte za tučnější goudu, mozzarellu či za zrající sýr s bílou plísní. Místo kompotované broskve zvolte čerstvou, kupované hranolky vyměňte za domácí a pokud chcete, můžete místo kuřecího prsa sáhnout po kachním! 

Variant, jak z kuřecího prsa s broskví připravit pokrm odpovídající současným trendům, je mnoho.

  • Z broskve například můžete připravit rychlé čatní nebo z prsou připravit špíz proložený marinovanou broskví. My jsme si vybrali variantu z grilu, která se servíruje s mozzarellou v pánvičce.
Kuře s broskví de luxe
ZDROJ: StockFood

Na dvě porce budete potřebovat: 

  • 2 ks kuřecích prsou 
  • 5 lžic olivového oleje 
  • Grilovací směs na kuře: sůl, pepř, červená sladká paprika, sušený česnek, hořčičné semínko oregano  
  • 1 broskev 
  • 3 lžíce bazalkového pesta (nemusí být) 
  • ½ hrsti čerstvé bazalky 
  • 1 balení mozzarelly
  1. Maso naložte do směsi oleje a koření nejméně na 6 hodin. Broskev nakrájejte na kolečka nebo na měsíčky, osolte a potřete olivovým oleje.
  2. Prsa i broskve grilujte na grilovací pánvi (na grilovací mřížce přijdete o výpek) z obou stran.
  3. Do menší pánve, ve které budete jídlo servírovat, přendejte prsa i broskve včetně výpeku, přidejte natrhanou mozzarellu, pokapejte jídlo bazalkovým pestem a posypte čerstvou bazalkou. Servírovat můžete s domácími hranolky nebo s čerstvým pečivem.  

Tip: Broskev můžete klidně vyměnit za nektarinku nebo třeba ananas!  

Související články

Retro okénko: Připravte si katův šleh de luxe
  • Poradna

Retro okénko: Připravte si katův šleh de luxe

Katův šleh, lidově ‚kaťák‘, patří spolu se smaženým sýrem, gulášem a řízkem Ondráš k českým hospodským klasikám. V 80. a 90. letech minulého století nesměl v menu chybět, dnes už je spíše raritou. Pojďte si ho z nostalgie...
Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek
  • Jak na to

Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek

‚Holanďák‘ není z Holandska, je náš! Křupavá strouhanka na povrchu, uvnitř mleté maso, vytékající šťáva a rozteklý sýr. Také už se vám sbíhají sliny? Pak by vám neměly uniknout naše tipy na přípravu nejšťavnatějšího holandského řízku, jaký...
Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit