Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Retro okénko: Proč zmizelo kuře s broskví z restaurací a jak z něj udělat skvělé jídlo?

Kuře s broskví
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Kuře s broskví vzniklo v socialistické kuchyni, když panovala snaha obohatit jídelní lístky o exotické chutě. Broskev z kompotu a plátek kuřecích prsou vzaly tento úkol na svá bedra. Největší slávu jídlo zažilo v 90. letech. Dnes se pokrm považuje za ‚gastro peklo‘ a z restaurací téměř vymizel. Jídlo předchází zkušenost s odbytou přípravou, přitom kombinace kuřete a broskve může chutnat dokonale!

Připravit kuře s broskví není žádná věda. Stačí osolit kuřecí prso, vyklopit ho na pánev, osmažit a pak vedle něj nechat prohřát broskev z plechovky.  Na maso se položí plátek eidamu třicítky a když má broskev správnou teplotu, navrší se na steak do efektního komínku. Někdo kuře s broskví zapéká v troubě, výsledek však bývá většinou stejný.  

  • Problém, který pokrm provázel, býval většinou následující: Kuře bylo vysušené a bez chuti, nevýrazný a nepříliš tučný sýr chutnal jako plastová hmota. Maso obestírala hnědá omáčka z výpeku, která přilehlé hranolky nebo krokety rozmáčela.

Nikde ale není psáno, že kuře s broskví musí mít stále stejnou podobu. Jak ho připravit ve stylu de luxe?

Kdyby dostalo kuře s broskví povýšení...

Nejprve bude potřeba lehce povýšit některé suroviny. Eidam vyměňte za tučnější goudu, mozzarellu či za zrající sýr s bílou plísní. Místo kompotované broskve zvolte čerstvou, kupované hranolky vyměňte za domácí a pokud chcete, můžete místo kuřecího prsa sáhnout po kachním! 

Variant, jak z kuřecího prsa s broskví připravit pokrm odpovídající současným trendům, je mnoho.

  • Z broskve například můžete připravit rychlé čatní nebo z prsou připravit špíz proložený marinovanou broskví. My jsme si vybrali variantu z grilu, která se servíruje s mozzarellou v pánvičce.
Skryt pre seznam
Kuře s broskví de luxe
ZDROJ: StockFood
Skryt pre seznam

Na dvě porce budete potřebovat: 

  • 2 ks kuřecích prsou 
  • 5 lžic olivového oleje 
  • Grilovací směs na kuře: sůl, pepř, červená sladká paprika, sušený česnek, hořčičné semínko oregano  
  • 1 broskev 
  • 3 lžíce bazalkového pesta (nemusí být) 
  • ½ hrsti čerstvé bazalky 
  • 1 balení mozzarelly
  1. Maso naložte do směsi oleje a koření nejméně na 6 hodin. Broskev nakrájejte na kolečka nebo na měsíčky, osolte a potřete olivovým oleje.
  2. Prsa i broskve grilujte na grilovací pánvi (na grilovací mřížce přijdete o výpek) z obou stran.
  3. Do menší pánve, ve které budete jídlo servírovat, přendejte prsa i broskve včetně výpeku, přidejte natrhanou mozzarellu, pokapejte jídlo bazalkovým pestem a posypte čerstvou bazalkou. Servírovat můžete s domácími hranolky nebo s čerstvým pečivem.  

Tip: Broskev můžete klidně vyměnit za nektarinku nebo třeba ananas!  

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín