Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Křupavá kůže a jemné šťavnaté maso: Jak na dokonalou rybu z pánve

Křupavá kůže a jemné šťavnaté maso: Jak na dokonalou rybu z pánve
sdílet:

Křupavá kůže a jemné šťavnaté maso? Víme, jak na to! Nevysušená a pěkně opečená ryba je výsledkem dobře zvládnuté techniky opékání. Jakmile budete mít přehled o tom, co se s rybou v pánvi děje, dosáhnete dokonalého výsledku vždycky, ať už budete připravovat lososa, nebo jakékoliv jiné rybí filety s kůží.

Při použití techniky opékání se kůže vypeče dokřupava a teplo prostoupí i vrstvou rybího masa. To je však velmi jemné a snadno se vysuší, je proto lepší rybu vyndat z pánve dříve než později a nechat filety dojít na talíři.

  • Když zbavíte kůži přebytečné vody, na pánvi se začne se opékat, krásně zezlátne a bude chutná a křupavá. Stane se tak během takzvané Maillardovy reakce, při níž spolu reagují sacharidy a aminokyseliny či bílkoviny a díky které získávají suroviny charakteristické tmavé zabarvení, chuť a vůni.

Dokonalá ryba z pánve – od přípravy až na talíř

1. Všechna voda musí pryč

Vysušte maso i kůži co nejpečlivěji papírovými utěrkami – voda totiž zabraňuje chemické reakci, při níž vzniká barva i chuť.

2. Opravdu nepřilnavý povrch

Použijte nepřilnavou pánev! I když dodržíte všechny nezbytné kroky a postupy, aby se vám ryba nepřichytla, při špatně zvoleném nádobí se vám může stát, že se filet připeče a při odškrabováním přijdete o kůži nebo se maso rozpadne. Máme pro vás ale malý trik – pečicí papír! Vystřihněte kolečko, dejte ho na rozpálenou pánev a pokračujte podle receptu.

3. Méně tuku je více

Olej můžete i nastříkat sprejem nebo opratrně nakapat do pánve, pokud jím ale potřete před opečením pouze filety, použijete ho méně a mezi pánví a rybou nebude zbytečně velká vrstva tuku.

4. Důležitý je kontakt s pánví

Jakmile vložíte rybí filet do pánve, jemně ho shora přitlačte – tak bude kůže pěkně v kontaktu s pánví a vypeče se dokřupava. V opačném případě se kůže začne ohýbat a nevypeče se celá.

5. Odpočinek kůží vzhůru 

Když je ryba hotová, dejte ji na talíř odpočinout kůží vzhůru, tak do sebe kůže nenatáhne vodu, nezapaří se a zůstane krásně křupavá.

Zdroj info: Apetit

Související články

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč