Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Halibut, tilápie, amur a další méně známé druhy ryb: Naše recepty vás provedou přípravou krok za krokem

Ryba na plechu
ZDROJ: RitaE/Pixabay
sdílet:

Dostali jste čerstvého úhoře a nevíte, jak rybu doma připravit? Naše recepty vás provedou přípravou méně obvyklých ryb krok za krokem. Podívejte se s námi na jejich kuchyňskou přípravu a zjistěte více o charakteru těchto ryb.

Zatímco losos nebo tuňák se v kuchyni českých domácností připravují běžně, ostatní méně známé druhy ryb si spousta z nás připravit netroufá. A to je škoda, protože třeba takový mahi-mahi (zlak nachový) patří mezi ryby s velmi chutným a křehkým masem, které se trochu podobá drůbežímu. 

Úhoř říční

Namísto klasických ploutví má lem a tělem připomíná spíše hada než rybu. Úhoř říční žije v evropských jezerech a řekách a vyznačuje se specifickým způsobem rozmnožování.

  • Přestože jde o sladkovodního tvora, po 4 až 10 letech života se vydává na pouť do Sargasového moře, kde samice naklade až několik set tisíc jiker, z nich se vyvinou malí úhoři. Ty pak Golfský proud dopraví zpět k břehům Evropy. Struktura úhořího masa je jemná a jeho chuť výtečná. Velkým bonusem je také absence kostí.
  • Hodně se používá v japonské kuchyni, například při přípravě sushi (unakyu).
  • Maso úhoře je jemné, ale pevné a mírně nasládlé. Nikdy se nejí syrové, vždy vařené v páře nebo pečené.

Halibut grónský

Halibut je mořská ryba žijící v severní oblasti Tichého a Atlantského oceánu. Platýse velkého (jiné označení pro halibuta) snadno poznáte podle nevšedně posazených očí. V průběhu života se jejich levé oko přesunuje k pravé straně, proto si získali označení “pravoocí”.

  • Dává přednost životu u dna oceánu a živí se krevetami a malými rybami.
  • V gastronomii je oblíbený pro své vynikající maso a výživové hodnoty.
  • Této bělomasé rybě v kulinářské úpravě sluší bílé víno a čerstvé bylinky.

Tilápie nilská

Sladkovodní tilápie nilská neboli tlamoun či okounovec nilský je ryba charakteristická svou dlouhou hřbetní ploutví a šedohnědým zbarvením. Má ráda teplejší vodu a bývá často součástí farmářských vodních chovů.

  • V kuchyni ji oceníte zejména pro snadnou přípravu a chutné maso téměř bez kostí.
  • Použít ji můžete buď celou na gril nebo jen její filety, například do fish and chips, rizota nebo do kari

Amur bílý

Amur bílý je sladkovodní rybou žijící také v českých vodách. Sem byl se dostal z východní Asie. Velmi se podobá kaprovi, má však oválnější tělo. Ve svém těle má specificky delší střevo, které mu umožňuje lepší trávení podvodních rostlin.

  • Jeho tučnější bílé maso připravujeme podobně jako kapra.
  • Ochutnejte ho s ořechovou krustou a lehkým salátkem.

Pražma královská 

Mořan zlatý neboli pražma královská je mořská ostnoploutvá ryba žijící v travinách u dna. Dorůstá délky 30 až 40 cm a poznáte ji podle třpytivě zlatých proužků u hřbetu.

  • Pražma se často objevuje na jídelním lístku českých restaurací a chuť jejího masa podpoří bílé víno, citron a bylinky.
  • Nemá moc ráda dlouhou tepelnou úpravu a servírovat ji tak můžete už 30 minut od začátku přípravy. 

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín