Dostali jste čerstvého úhoře a nevíte, jak rybu doma připravit? Naše recepty vás provedou přípravou méně obvyklých ryb krok za krokem. Podívejte se s námi na jejich kuchyňskou přípravu a zjistěte více o charakteru těchto ryb.
Zatímco losos nebo tuňák se v kuchyni českých domácností připravují běžně, ostatní méně známé druhy ryb si spousta z nás připravit netroufá. A to je škoda, protože třeba takový mahi-mahi (zlak nachový) patří mezi ryby s velmi chutným a křehkým masem, které se trochu podobá drůbežímu.
Úhoř říční
Namísto klasických ploutví má lem a tělem připomíná spíše hada než rybu. Úhoř říční žije v evropských jezerech a řekách a vyznačuje se specifickým způsobem rozmnožování.
- Přestože jde o sladkovodního tvora, po 4 až 10 letech života se vydává na pouť do Sargasového moře, kde samice naklade až několik set tisíc jiker, z nich se vyvinou malí úhoři. Ty pak Golfský proud dopraví zpět k břehům Evropy. Struktura úhořího masa je jemná a jeho chuť výtečná. Velkým bonusem je také absence kostí.
- Hodně se používá v japonské kuchyni, například při přípravě sushi (unakyu).
- Maso úhoře je jemné, ale pevné a mírně nasládlé. Nikdy se nejí syrové, vždy vařené v páře nebo pečené.
Halibut grónský
Halibut je mořská ryba žijící v severní oblasti Tichého a Atlantského oceánu. Platýse velkého (jiné označení pro halibuta) snadno poznáte podle nevšedně posazených očí. V průběhu života se jejich levé oko přesunuje k pravé straně, proto si získali označení “pravoocí”.
- Dává přednost životu u dna oceánu a živí se krevetami a malými rybami.
- V gastronomii je oblíbený pro své vynikající maso a výživové hodnoty.
- Této bělomasé rybě v kulinářské úpravě sluší bílé víno a čerstvé bylinky.
Tilápie nilská
Sladkovodní tilápie nilská neboli tlamoun či okounovec nilský je ryba charakteristická svou dlouhou hřbetní ploutví a šedohnědým zbarvením. Má ráda teplejší vodu a bývá často součástí farmářských vodních chovů.
- V kuchyni ji oceníte zejména pro snadnou přípravu a chutné maso téměř bez kostí.
- Použít ji můžete buď celou na gril nebo jen její filety, například do fish and chips, rizota nebo do kari.
Amur bílý
Amur bílý je sladkovodní rybou žijící také v českých vodách. Sem byl se dostal z východní Asie. Velmi se podobá kaprovi, má však oválnější tělo. Ve svém těle má specificky delší střevo, které mu umožňuje lepší trávení podvodních rostlin.
- Jeho tučnější bílé maso připravujeme podobně jako kapra.
- Ochutnejte ho s ořechovou krustou a lehkým salátkem.
Pražma královská
Mořan zlatý neboli pražma královská je mořská ostnoploutvá ryba žijící v travinách u dna. Dorůstá délky 30 až 40 cm a poznáte ji podle třpytivě zlatých proužků u hřbetu.
- Pražma se často objevuje na jídelním lístku českých restaurací a chuť jejího masa podpoří bílé víno, citron a bylinky.
- Nemá moc ráda dlouhou tepelnou úpravu a servírovat ji tak můžete už 30 minut od začátku přípravy.
Zdroj: Apetit