Ryba hotová raz dva. Losos patří k nejoblíbenějším rybám na našem jídelníčku. Přípravou na pánvi vznikne za pár minut chutná a rychlá večeře či lehký oběd. Jako přílohu doporučujeme grilovanou zeleninu, nebo brambory.
Postup
1
Do pánve vlijte olej a pořádně ji rozpalte.
2
Vložte filety (kůží dolů), snítku tymiánu a česnek; 4 minuty opékejte. Pánev sundejte z ohně, dejte do ní máslo a filety pomalu otáčejte tak, aby se máslem ze všech stran obalily.
3
Podávejte s vařeným pórkem (připravte ho dřív, než začnete péct rybu – lososa totiž budete mít hotového bleskurychle), případně dozdobte vločkovou solí.
NĚCO NAVÍC
- Ze 4 pórků odkrojte tuhé zelené konce a kořínky, dlouhé pórky přepulte. Pak je svažte provázkem k sobě.
- V hrnci uveďte do varu vodu se dvěma neoloupanými rozmáčknutými stroužky česneku, snítkou tymiánu a trochou soli.
- Vložte pórky a vařte je asi 5 minut doměkka. Pak je zchlaďte v ledové vodě, rozvažte provázek, odkrojte ,bubáka‘ a podélně je rozpulte.
- Dejte je na talíř a přelijte zálivkou z 1 pokrájené červené cibule, 2 lžic olivového oleje, 1 lžíce červeného vinného octa, soli a bílého pepře.
- Na závěr pórky ozdobte dvěma natvrdo uvařenými nastrouhanými žloutky. Podávejte s lososem.