Japonci jsou národem, kde žijí nejdéle se dožívající lidé. Nikdo neví, čím to přesně je, i když pár teorií už vzniklo. Jedním z aspektů by mohla být kvašená zelenina kimči, kterou Japonci milují. Ať už si připravíte kimči nebo pickles, rozhodně tím svému zdraví prospějete!
Kvašení patří k nejstaršímu způsobu konzervace potravin. Používalo se původně hlavně tam, kde slunce nebylo natolik silné, aby se potraviny mohly uskladňovat pouhým sušením. Bohužel metoda kvašení zeleniny kvůli určité pracnosti, a hlavně dostupnosti čerstvé zeleniny během celého roku upadá v zapomnění. A to je obrovská škoda.
Domácí pickles snadno a rychle
Řešením pro ty, co nemají sklepy a energii na nakládání velkého sudu zelí, je krátkodobě kvašená zelenina, které se u nás po anglosaském vzoru říká pickles.
- Je to metoda velmi levná a jednoduchá a probíhá vlastně úplně sama za pomoci přirozeně vzniklých bakterií mléčného kvašení.
- Kvašení může trvat několik hodin, nebo několik dní. Příprava zabere necelou hodinu a každý týden si můžete udělat jinou kombinaci. Stačí se řídit naším základním receptem.
Mléčné kvašení
Mléčné kvašení je velmi zdravý způsob zpracování mléka i zeleniny. Nechat zkvasit můžete téměř kteroukoli tužší zeleninu s dostatkem cukru – díky němu se vytvoří kyselina mléčná. Ta spolu s dalšími vytvořenými látkami zeleninu konzervuje a současně jí dává specifickou chuť.
- Kvašení zlepšuje stravitelnost vláken zeleniny, a hlavně při něm vznikají velmi zdravé látky, které byste v syrové zelenině nenašli.
Zelenina pro zdraví
Pickles obsahují spoustu minerálních látek a enzymů, které pomáhají regenerovat buňky. Nadopují vás také probiotiky, která zvyšují obranyschopnost organismu.
- Posilují zažívací systém, fungují jako prevence zánětů zažívacích orgánů, pomáhají vylučovat toxiny z těla, chrání nás před ekzémy, ale třeba i před nachlazením a chřipkou.
K čemu jíst kvašenou zeleninu
Kvašená zelenina působí nejvíce, když ji budete jíst často a po menších porcích. Nejlépe jako přílohu k jídlu (hlavně k těžce stravitelným pečeným či smaženým pokrmům) nebo jako součást salátů. Pro zachování léčebného účinku ji tepelně neupravujte.
3× kvašená zelenina:
- Základní recept na pickles
- Vegetariánský burger s pickles
- Zapečená dýně s jáhlami a kysanou zeleninou
Zdroj informací: časopis Apetit