Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 (42)
Do 30 minut na 1,5 - 2 litry zelí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 87 kcal
Bílkoviny 5 g
Cukr 5 g
Tuky 3 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Redaktorka Stáňa Moravcová několik týdnů testovala a ladila postup na kvašené zelí, které se dá připravit i v tom nejmenším bytě, s pomocí dvou sklenic a z jediné hlávky zelí.

Suroviny

zelí bílé 1
středně velká cca 1,5 kg
sůl mořská 2 PL
kmín 1 PL

1 Ze zelí oberte vrchní a všechny poškozené listy. Vykrojte košťál a masivnější žebra u svrchních listů. Zelí nakrájejte na co nejjemnější nudličky nebo nakrouhejte do mísy, rovnoměrně prosolte a posypte kmínem. Pak zelí dřevěným tloučkem, velkou vařečkou se zploštělým koncem či vyvařenou dřevěnou paličkou na maso zhruba 10–15 minut tlučte, aby získalo jasnější barvu, a hlavně pustilo šťávu. Obsah mísy natlačte do vymytých a osušených čirých bílých sklenic tak, aby šťáva vystoupila nad zelí a hladina byla okolo 5 cm pod okrajem sklenice. Stěny nad hladinou očistěte papírovou utěrkou.

2 Sklenice uzavřete; ideální jsou patentní sklenice (na obrázku), velké zavařovací sklenice (šroubovací raději ještě důkladně obalte plastovou fólií). Sklenice můžete také důkladně omotat plastovou fólií tak, aby na celém povrchu tvořila cca 5 vrstev. (Proč to všechno, čtěte v textu pod receptem.) Nechte stát v teple nejméně 3 dny, ale klidně i 2–3 týdny, pak buď snězte, nebo přeneste do chladu. Čím déle bude zelí ležet, tím více bude nabývat mléčně sklovitého vzhled.

 

Co je dobré vědět, než se pustíte do zelí

  • Kvašené zelí je pradávný vynález, který třeba Číňané znali už před 4000 lety. Ovlivnilo historii, například mořeplavci Jamesi Cookovi umožnilo daleké objevitelské plavby. Bez zelí by totiž námořníci umírali na kurděje, způsobené těžkým nedostatkem vitaminu C, který dříve hrozil v zimě také mnoha Středoevropanům.
  • Sklenice nikdy neplňte zelím a šťávou až k okraji! V počátku kvašení produkují bakterie v zelí značné množství oxidu uhličitého a jiných plynů. Zelí tím nabude na objemu a mohlo by buď vykypět z nádoby, anebo vás ohodit, až nádobu otevřete. Pro všechny případy je při prvním otevírání lahve lepší zakrýt ji utěrkou (doporučujeme nádobu preventivně otevřít po třech dnech a pak znovu uzavřít).
  • Proč nádobu utěsnit Dokonalé utěsnění není ideální z hlediska vznikajících plynů, ale uchrání vás nemilého překvapení například v podobě larev mušek octomilek, které vypadají jako malí bílí červíci.
  • Obměny Lze samozřejmě použít i červené zelí. Můžete také postupně experimentovat s přidáním další zeleniny (například cibule, česneku, mrkve, ředkve) nebo jiného koření (třeba hořčičného semínka, čerstvého zázvoru, sušeného drceného chilli).
  • Utlučené zelí je jedlé v kterékoli fázi od zcela nezkvašeného až po prokvašené, za předpokladu, že nezačalo plesnivět ani se nepotáhlo povlakem, který připomíná vůní kvasnice.
  • Zkvašené zelí můžete ze sklenice odebírat postupně, pokud použijete čistou lžíci a nádobu zase dobře uzavřete.
  • Pozor! Kysanému zelí, a především šťávě z něj by se měli vyhýbat lidé s intolerancí histaminu (bohužel se neničí varem), případně jiní citliví jedinci.

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Jakou si dát zmrzlinu? aneb Znáte mražené pochoutky?

Podle zákona existují jen mražené krémy Zmrzlinová terminologie není zcela jednotná a záleží na tom, zda se na věc podíváte z hlediska legislativy či tradičních technologických postupů. Každá země si v oblasti zmrzliny (či sladkých...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...

Obchod Apetit