Želírovací prostředky a jejich použití při přípravě domácích džemů a marmelád

sdílet:

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád ještě nemáte zkušenost, pak pravděpodobně tápete, jaký druh želírovacího přípravku použít. Nebojte se, rozhodně v tom nejste sami! 

Bez želírovacího prostředku to nejde?

Jenom si vzpomeňme na naše babičky a prababičky. Ty mohly o gelfixu nebo želírovacím cukru pouze snít, a přesto dokázaly vykouzlit perfektní marmelády a džemy. Nejen ony věděly, že pektin se nachází v samotném ovoci. Pokud tedy připravujete marmeládu z ovoce, které je bohaté na přírodní pektin, pak se nemusíte obávat, že by vám marmeláda nezhoustla. Mezi toto ovoce patří borůvky, brusinky, rybíz, jeřabiny, angrešt, jablka nebo citrusové plody. Na druhou stranu to neznamená, že ovoce s nízkým obsahem přírodního pektinu je odkázáno na želírovací prostředek. Bohatě postačí, když k ovoci, jako jsou maliny, třešně, jahody, meruňky, broskve, hrušky, ostružiny nebo kiwi přimícháte ovoce s vysokým obsahem přírodního pektinu. 

Použití želírovacího prostředku není žádnou podmínkou. Pokud vám nevadí, že výsledná marmeláda bude řidší, a zároveň ji hodláte spotřebovat v následujících měsících, pak se použití želírovacího prostředku můžete vyhnout. Myslete ale na to, že želírovací prostředky vám pomůžou i s konzervací, a tak jsou vhodné pro ty z vás, kteří marmelády a džemy připravují ve velkém. 

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Více

Želírovací cukr, gelfix nebo pektin?

Rozhodli jste se, že chcete vytvořit opravdu hustý džem či marmeládu? V takovém případě si k ruce vezměte pomocníka jménem želírovací prostředek. Na výběr máte hned několik druhů.

Želírovací cukr

Výhodou želírovacího cukru je fakt, že jde o předpřipravenou instantní„“ směs, se kterou dokáže pracovat kdokoliv. Směs se skládá ze želírovacího prostředku a cukru, což v praxi znamená, že ji pouze smícháte s ovocem a dáte provařit. Na trhu objevíte mnoho želírovacích cukrů, a tak záleží pouze na vašich preferencích. Pokud se snažíte pracovat v bio kvalitě, pak vyhledejte přírodní želírovací cukry, v nichž je obsažen třtinový cukr

Gelfix

Oblíbeným želírovacím prostředkem je také gelfix. Na rozdíl od želírovacího cukru neobsahuje cukr, a tak počítejte s tím, že sladidlo budete přidávat vy. V obchodech seženete gelfix v poměru 1:1 (na 1000 g ovoce 1150 g cukru), v poměru 2:1 (na 1000 g ovoce 500 g cukru) a v poměru 3:1 (na 1 000 g ovoce 350 g cukru). Poslední zmíněný poměr je ideální pro všechny, kteří si hlídají štíhlou linii a chtějí džem výraznější ovocné chuti. 

Pektin

Jak už bylo řečeno, pektin je zahušťovadlo, které se jako přírodní látka objevuje v samotném ovoci. Pokud chcete zavařovat ovoce, které je na přírodní pektin chudé, můžete mu pomoci pektinem koupeným. Na trhu opět naleznete mnoho variant, a tak se vaše volba pektinu pravděpodobně bude odvíjet od ceny nebo složení. Pokud chcete džem bez chemie, zkuste se poohlédnout po citrusovém pektinu nebo jablečném pektinu. Jejich výhodou je minimum chemie a nižší poměr cukru k ovoci (1:2 nebo 1:3 u citrusového pektinu). Při práci s pektinem si dejte pozor pouze na to, že se musí smíchat s cukrem dříve, než ho vysypete do hrnce s ovocem. V opačném případě by se začaly tvořit hrudky. 

Jak připravit sklenice a víčka na zavařování

Více

Je třeba kyseliny citronové?

V mnoha receptech na domácí marmelády a džemy naleznete kyselinu citronovou. Její největší plus spočívá v tom, že podporuje zhoustnutí a zvýrazňuje chuť ovoce. Zároveň pomáhá, aby si ovoce udrželo svou jasnou barvu. Pokud ji máte po ruce, určitě se vyplatí, když na ni při přípravě marmelády nezapomenete. Na druhou stranu je potřeba dodat, že i bez kyseliny citronové lze vytvořit prvotřídní džem či marmeládu. 

Chystáte se zavařovat? Vhod by vám mohla přijít kniha Zavařování z edice Apetit.

Obchod Apetit