Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Meruňkový džem s levandulí
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád ještě nemáte zkušenost, pak pravděpodobně tápete, jaký druh želírovacího přípravku použít. Nebojte se, rozhodně v tom nejste sami! 

Bez prostředku z obchodu to nejde?

Ještě před pár desítkami let mohli lidé o pohodlí v sáčku v podobě Gelfixu nebo želírovacího cukru pouze snít, a přesto dokázali vykouzlit perfektní marmelády a džemy. Používali totiž ovoce bohaté na pektin, který je zodpovědný za tuhnutí.

Díky želírovacím prostředkům, které lze běžně koupit v drogeriích a potravinách a které obsahují pektin, můžeme tvořit džemy a rosoly i z ovoce, které tuto látku přirozeně obsahují jen velmi málo nebo vůbec.

Želírovací cukr, směs pektinu nebo čistý pektin?

Rozhodli jste se, že chcete vytvořit opravdu hustý džem? V takovém případě si k ruce vezměte želírovací prostředek. Na výběr jich máte hned několik.

Želírovací cukr

  • Namíchaná směs cukru s pektinem je pohodlná, praktická a můžete ji jednoduše jenom přisypat k ovoci.
  • Na trhu objevíte řadu želírovacích cukrů, například cukr s pektinem v biokvalitě nebo směsi s třtinovým cukrem. 

Gelfix, Želírfix, JamFix, Pektogel

  • Želírovací přípravky tohoto typu neobsahují cukr, proto počítejte s tím, že sladidlo je potřeba ještě přidat. Jde o směs pektinu, kyseliny citronové a často také konzervantu kyseliny sorbové.
  • V obchodech seženete přípravky určené pro přípravu džemu o různých koncentracích sladkosti: 1:1 (na 1000 g ovoce 1150 g cukru), 2:1 (na 1000 g ovoce 500 g cukru) a 3:1 (na 1 000 g ovoce 350 g cukru). Je však třeba počítat s tím, že čím méně cukru použijete, tím více přidané konzervárenské chemie bude potřeba. Cukr totiž v poměru k ovoce 1:1 působí jako konzervant sám o sobě, v přípravcích 1:1 proto přidaný není.

Pektin

  • Pektin je látka, která se přirozeně vyskytuje v ovoci a v potravinářství se používá jako zahušťovadlo. Pokud chcete zavařovat ovoce, které mnoho pektinu neobsauhuje, pektin můžete dodat vy. Běžně ho koupíte v podobě prášku.
  • Při práci s pektinem si dejte pozor pouze na to, že se musí smíchat s cukrem dříve, než ho vysypete do hrnce s ovocem. V opačném případě by se začaly tvořit hrudky. 

Je třeba kyseliny citronové?

V mnoha receptech na domácí džemy naleznete kyselinu citronovou. Její největší plus spočívá v tom, že podporuje zhoustnutí a zvýrazňuje chuť ovoce. Zároveň pomáhá, aby si ovoce udrželo svou jasnou barvu.

Pokud ji máte po ruce, určitě se vyplatí, když na ni při přípravě džemu nezapomenete. Na druhou stranu je potřeba dodat, že i bez kyseliny citronové lze vytvořit prvotřídní džem či marmeládu.

Zdroj: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín