Jak na to: snadný dortový korpus

sdílet:
Nadýchaný korpus je základem skoro každého dortu. Pokud si chcete ušetřit práci, můžete koupit už hotový, daleko lépe ale uděláte, pokud si ho upečete sami podle osvědčeného receptu šéfcukrářky Kateřiny Člaňkové.

Dort je ozdobou každé slavnostní příležitosti. Jaký udělat, aby chutnal co nejvíce lidem? Vsaďte na osvědčený piškotový korpus, kterým se zavděčíte prakticky všem. Ale pozor, hlavně nesmí být suchý! Pokud ovšem přidáte do těsta trochu tuku, můžete se vsadit, že piškot bude nejen hezky nadýchaný, ale i dostatečně vláčný.

Klementinkový dort

Více

Navíc, snadný piškotový korpus zvládnete hravě upéct i v případě, že jste zatím v oblasti pečení zatím nezkušeným nováčkem. Není na něm totiž vůbec nic složitého a nebudete potřebovat víc než základní pomůcky – vystačíte s kuchyňskou váhou, ručním šlehačem nebo šlehací metličkou (v tom případě to bude ale trochu náročnější, protože ušlehat sníh ručně je docela vyčerpávající), 3 miskami, struhadlem, stěrkou a dortovou formou.

Co budete potřebovat na vláčný piškot?

  • 4 vejce
  • 1 lžiča nastrouhané citronové kůry
  • 40 g nejutrálního rostlinného oleje (např. slunečnicového)
  • 120 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • 140 g polohrubé mouky
     

Postup přípravy piškotu

Troubu vyhřejte na 160°C a dortovou formu o průměru 23 cm vyložte papírem na pečení (dno i boky) nebo vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Oddělte 4 žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s 1 lžičkou nastrouhané citronové kůry. Pak postupně přilévejte 40 g rostlinného oleje a dále šlehejte do pěny. Bílky vyšlehejte zvlášť se 120 g krupicového cukru a špetkou soli na pevný nadýchaný sníj sníh. Do bílků vlijte žloutky s olejem a vše stěrkou opatrně spojte se 140 g polohrubé mouky. Těstem naplňte připravenou dortovou formu o průměru 23 cm, uhlaďte povrch a pečte 20–30 minut dozlatova. Nechte vychladnout na mřížce a pak korpus vyjměte z formy.

Co s hotovým piškotovým korpusem

Piškot prokrojte a promažte marmeládou nebo naplňte krémem. Korpus je vhodný také k potahování marcipánem nebo cukrářskou hmotou. Připravíte z něj třeba skvostný dort Princezna s osvěžujícím ovocem a nadýchanou šlehačkou šéfcukrářky Kateřiny Člaňkové.

Jak snadno ozdobit dort

Více

Související články

  • Tipy a triky

Jak na nejlepší ovocný koláč?

Koláčům z křehkého těsta zvaným páje sluší náplně z ovoce a efektní zdobení. S našimi recepty a podrobným návodem upečete ty nejkrásnější moučníky babího léta. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit