0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na to: snadný dortový korpus

Dortový korpus
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Nadýchaný korpus je základem skoro každého dortu. Pokud si chcete ušetřit práci, můžete koupit už hotový. Daleko lépe ale uděláte, pokud si ho upečete sami podle osvědčeného receptu šéfcukrářky Kateřiny Člaňkové.

Dort je ozdobou každé slavnostní příležitosti. Jaký udělat, aby chutnal co největšímu počtu strávníků? Vsaďte na osvědčený piškotový korpus, kterým se zavděčíte prakticky všem. Ale pozor, hlavně nesmí být suchý!

  • Pokud přidáte do těsta trochu tuku, můžete se vsadit, že piškot bude nejen hezky nadýchaný, ale i dostatečně vláčný.
  • Snadný piškotový korpus zvládnete hravě upéct i v případě, že jste v oblasti pečení zatím nezkušeným nováčkem. Není na něm totiž vůbec nic složitého a nebudete potřebovat víc než základní pomůcky – vystačíte s kuchyňskou váhou, ručním šlehačem nebo šlehací metličkou (v tom případě to bude ale trochu náročnější, protože ušlehat sníh ručně je docela vyčerpávající), 3 miskami, struhadlem, stěrkou a dortovou formou.

Co budete potřebovat na vláčný piškot?

  • 4 vejce
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 40 g neutrálního rostlinného oleje (např. slunečnicového)
  • 120 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • 140 g polohrubé mouky

Postup přípravy piškotu

  1. Troubu předehřejte na 160 °C a dortovou formu o průměru 23 cm vyložte papírem na pečení (dno i boky) nebo vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
  2. Oddělte 4 žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s 1 lžičkou nastrouhané citronové kůry. Pak postupně přilévejte 40 g rostlinného oleje a dále šlehejte do pěny.
  3. Bílky vyšlehejte zvlášť se 120 g krupicového cukru a špetkou soli na pevný nadýchaný sníh. Do bílků vlijte žloutky s olejem a vše stěrkou opatrně spojte se 140 g polohrubé mouky.
  4. Těstem naplňte připravenou dortovou formu o průměru 23 cm, uhlaďte povrch a pečte 20–30 minut dozlatova. Nechte vychladnout na mřížce a pak korpus vyjměte z formy.

Co s hotovým piškotovým korpusem

  • Piškot prokrojte a promažte džemem nebo naplňte krémem.
  • Korpus je vhodný také k potahování marcipánem nebo cukrářskou hmotou.
  • Připravíte z něj třeba skvostný dort Princezna s osvěžujícím ovocem a nadýchanou šlehačkou šéfcukrářky Kateřiny Člaňkové.

Zdroje informací: Kateřina Člaňková, časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jarmila Černá

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč