0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na to: snadný dortový korpus

dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Nadýchaný korpus je základem skoro každého dortu. Pokud si chcete ušetřit práci, můžete koupit už hotový, daleko lépe ale uděláte, pokud si ho upečete sami podle osvědčeného receptu šéfcukrářky Kateřiny Člaňkové.

Dort je ozdobou každé slavnostní příležitosti. Jaký udělat, aby chutnal co největšímu počtu strávníků? Vsaďte na osvědčený piškotový korpus, kterým se zavděčíte prakticky všem. Ale pozor, hlavně nesmí být suchý!

  • Pokud přidáte do těsta trochu tuku, můžete se vsadit, že piškot bude nejen hezky nadýchaný, ale i dostatečně vláčný.
  • Snadný piškotový korpus zvládnete hravě upéct i v případě, že jste zatím v oblasti pečení zatím nezkušeným nováčkem. Není na něm totiž vůbec nic složitého a nebudete potřebovat víc než základní pomůcky – vystačíte s kuchyňskou váhou, ručním šlehačem nebo šlehací metličkou (v tom případě to bude ale trochu náročnější, protože ušlehat sníh ručně je docela vyčerpávající), 3 miskami, struhadlem, stěrkou a dortovou formou.

Co budete potřebovat na vláčný piškot?

  • 4 vejce
  • 1 lžiča nastrouhané citronové kůry
  • 40 g nejutrálního rostlinného oleje (např. slunečnicového)
  • 120 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • 140 g polohrubé mouky
     

Postup přípravy piškotu

Troubu vyhřejte na 160°C a dortovou formu o průměru 23 cm vyložte papírem na pečení (dno i boky) nebo vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Oddělte 4 žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s 1 lžičkou nastrouhané citronové kůry. Pak postupně přilévejte 40 g rostlinného oleje a dále šlehejte do pěny. Bílky vyšlehejte zvlášť se 120 g krupicového cukru a špetkou soli na pevný nadýchaný sníj sníh. Do bílků vlijte žloutky s olejem a vše stěrkou opatrně spojte se 140 g polohrubé mouky. Těstem naplňte připravenou dortovou formu o průměru 23 cm, uhlaďte povrch a pečte 20–30 minut dozlatova. Nechte vychladnout na mřížce a pak korpus vyjměte z formy.

Co s hotovým piškotovým korpusem

  • Piškot prokrojte a promažte marmeládou nebo naplňte krémem.
  • Korpus je vhodný také k potahování marcipánem nebo cukrářskou hmotou.
  • Připravíte z něj třeba skvostný dort Princezna s osvěžujícím ovocem a nadýchanou šlehačkou šéfcukrářky Kateřiny Člaňkové.

Související články

Jak na nejlepší ovocný koláč?
  • Tipy a triky

Jak na nejlepší ovocný koláč?

Koláčům z křehkého těsta zvaným páje sluší náplně z ovoce a efektní zdobení. S našimi recepty a podrobným návodem upečete ty nejkrásnější moučníky babího léta. ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....
K čemu pít růžové víno
  • Tipy a triky

K čemu pít růžové víno

Růžové víno neboli rosé je lehký svěží nápoj, který se dokonale snoubí s lehkými pokrmy jídly. Vyrábí se z odrůd modrých hroznů a zejména v letě je zkrátka neodolatelné. ...

Obchod Apetit