0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na to: snadný dortový korpus

Dortový korpus
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Nadýchaný korpus je základem skoro každého dortu. Pokud si chcete ušetřit práci, můžete koupit už hotový, daleko lépe ale uděláte, pokud si ho upečete sami podle osvědčeného receptu šéfcukrářky Kateřiny Člaňkové.

Dort je ozdobou každé slavnostní příležitosti. Jaký udělat, aby chutnal co největšímu počtu strávníků? Vsaďte na osvědčený piškotový korpus, kterým se zavděčíte prakticky všem. Ale pozor, hlavně nesmí být suchý!

  • Pokud přidáte do těsta trochu tuku, můžete se vsadit, že piškot bude nejen hezky nadýchaný, ale i dostatečně vláčný.
  • Snadný piškotový korpus zvládnete hravě upéct i v případě, že jste zatím v oblasti pečení zatím nezkušeným nováčkem. Není na něm totiž vůbec nic složitého a nebudete potřebovat víc než základní pomůcky – vystačíte s kuchyňskou váhou, ručním šlehačem nebo šlehací metličkou (v tom případě to bude ale trochu náročnější, protože ušlehat sníh ručně je docela vyčerpávající), 3 miskami, struhadlem, stěrkou a dortovou formou.

Co budete potřebovat na vláčný piškot?

  • 4 vejce
  • 1 lžiča nastrouhané citronové kůry
  • 40 g nejutrálního rostlinného oleje (např. slunečnicového)
  • 120 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • 140 g polohrubé mouky

Postup přípravy piškotu

Troubu vyhřejte na 160°C a dortovou formu o průměru 23 cm vyložte papírem na pečení (dno i boky) nebo vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Oddělte 4 žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s 1 lžičkou nastrouhané citronové kůry. Pak postupně přilévejte 40 g rostlinného oleje a dále šlehejte do pěny. Bílky vyšlehejte zvlášť se 120 g krupicového cukru a špetkou soli na pevný nadýchaný sníj sníh. Do bílků vlijte žloutky s olejem a vše stěrkou opatrně spojte se 140 g polohrubé mouky. Těstem naplňte připravenou dortovou formu o průměru 23 cm, uhlaďte povrch a pečte 20–30 minut dozlatova. Nechte vychladnout na mřížce a pak korpus vyjměte z formy.

Co s hotovým piškotovým korpusem

  • Piškot prokrojte a promažte marmeládou nebo naplňte krémem.
  • Korpus je vhodný také k potahování marcipánem nebo cukrářskou hmotou.
  • Připravíte z něj třeba skvostný dort Princezna s osvěžujícím ovocem a nadýchanou šlehačkou šéfcukrářky Kateřiny Člaňkové.

Zdroje informací: Kateřina Člaňková, časopis Apetit

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?
  • Kvízy

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?

Není tajemstvím, že mezi naše nejpopulárnější články patří ty, které se týkají jídelníčku osobností. Lidé zkrátka hoří touhou přečíst si, co jejich oblíbená celebrita jí (jedla) a inspiraovat se. Zkuste si pro pobavení tipnout chutě...
Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč