0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na to: snadný dortový korpus

dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Nadýchaný korpus je základem skoro každého dortu. Pokud si chcete ušetřit práci, můžete koupit už hotový, daleko lépe ale uděláte, pokud si ho upečete sami podle osvědčeného receptu šéfcukrářky Kateřiny Člaňkové.

Dort je ozdobou každé slavnostní příležitosti. Jaký udělat, aby chutnal co největšímu počtu strávníků? Vsaďte na osvědčený piškotový korpus, kterým se zavděčíte prakticky všem. Ale pozor, hlavně nesmí být suchý!

  • Pokud přidáte do těsta trochu tuku, můžete se vsadit, že piškot bude nejen hezky nadýchaný, ale i dostatečně vláčný.
  • Snadný piškotový korpus zvládnete hravě upéct i v případě, že jste zatím v oblasti pečení zatím nezkušeným nováčkem. Není na něm totiž vůbec nic složitého a nebudete potřebovat víc než základní pomůcky – vystačíte s kuchyňskou váhou, ručním šlehačem nebo šlehací metličkou (v tom případě to bude ale trochu náročnější, protože ušlehat sníh ručně je docela vyčerpávající), 3 miskami, struhadlem, stěrkou a dortovou formou.

Co budete potřebovat na vláčný piškot?

  • 4 vejce
  • 1 lžiča nastrouhané citronové kůry
  • 40 g nejutrálního rostlinného oleje (např. slunečnicového)
  • 120 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • 140 g polohrubé mouky
     

Postup přípravy piškotu

Troubu vyhřejte na 160°C a dortovou formu o průměru 23 cm vyložte papírem na pečení (dno i boky) nebo vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Oddělte 4 žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s 1 lžičkou nastrouhané citronové kůry. Pak postupně přilévejte 40 g rostlinného oleje a dále šlehejte do pěny. Bílky vyšlehejte zvlášť se 120 g krupicového cukru a špetkou soli na pevný nadýchaný sníj sníh. Do bílků vlijte žloutky s olejem a vše stěrkou opatrně spojte se 140 g polohrubé mouky. Těstem naplňte připravenou dortovou formu o průměru 23 cm, uhlaďte povrch a pečte 20–30 minut dozlatova. Nechte vychladnout na mřížce a pak korpus vyjměte z formy.

Co s hotovým piškotovým korpusem

  • Piškot prokrojte a promažte marmeládou nebo naplňte krémem.
  • Korpus je vhodný také k potahování marcipánem nebo cukrářskou hmotou.
  • Připravíte z něj třeba skvostný dort Princezna s osvěžujícím ovocem a nadýchanou šlehačkou šéfcukrářky Kateřiny Člaňkové.

Související články

Jak na nejlepší ovocný koláč?
  • Tipy a triky

Jak na nejlepší ovocný koláč?

Koláčům z křehkého těsta zvaným páje sluší náplně z ovoce a efektní zdobení. S našimi recepty a podrobným návodem upečete ty nejkrásnější moučníky babího léta. ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit