Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Geniální dort

Geniální dort

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (21)
Více než hodinu 10 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5086 kcal
Bílkoviny 77 g
Sacharidy 500 g
Tuky 298 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Moučník s džemem a jednoduchým máslovým krémem se hodí k odpolednímu čaji, jako svačina pro děti i jako pohoštění pro přátele. Úspěch zaručen!

Suroviny

Na korpus
moučkový cukr 200 g
máslo 200 g
změklé + na vymazání
vejce 4 ks
mouka pšeničná hladká 200 g
kypřicí prášek do pečiva 2
mléko 2 PL
na náplň
máslo 100 g
změklé
moučkový cukr 140 g
prosátý
vanilka špetka
mletá (nemusí být)
jahodový džem
malá, kvalitní
moučkový cukr
na ozdobu
1. Rozehřejte troubu na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C. Dvě dortové formy o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Ve velké míse smíchejte všechny ingredience na korpus a utřete je dohladka. Mouku s kypřícím práškem vmíchejte až nakonec.

2. Rozdělte těsto do forem, uhlaďte špachtlí nebo spodkem lžíce a pečte zhruba dvacet minut, dokud dort nezezlátne a není pružný. (Můžete do moučníku zapíchnout špejli – pokud na ní nic neulpí, je hotovo.) Nechte korpusy vychladnout.

3. Pusťte se do náplně. Třete máslo, dokud není hladké a krémové, a postupně k němu přidávejte moučkový cukr i mletou vanilku. Takto vzniklým krémem potřete jeden z korpusů. Na krém pak přijde vrstva džemu a úplně navrch druhý korpus.

4. Před servírováním můžete dort poprášit moučkovým cukrem. Ve vzduchotěsném obalu a v chladu vydrží i dva dny.

VARIANTY:

Karamelovo-banánový
1. Do směsi na korpus přidejte špetku mleté vanilky a dva rozmačkané hodně zralé banány.  Doba pečení se nijak nemění.
2. V tenké vrstvě natřete na jeden z korpusů zkaramelizované kondenzované mléko. Druhou vrstvu vytvoří ušlehaná šlehačka a na ni přijdou kolečka banánu. Potřený korpus potom přiklopte druhým dortem, a pokud chcete, ještě ho ozdobte ušlehanou smetanou a karamelem.

Pistáciovo–vanilkový
1. 50 g mouky nahraďte 100 g pistácií (rozdrťte je v mixéru) a přisypte je ke 150 g mouky a 200 g moučkového cukru. Pak přidejte stejně jako v původním receptu vejce, prášek do pečiva, máslo a mléko a důkladně promíchejte a upečte.
2. Místo abyste připravovali máslový krém, smíchejte 200 g lučiny se 100 g moučkového cukru a špetkou mleté vanilky.
3. Potřete korpus a nahoru dejte pistáciové pralinky: v misce rozmíchejte 100 g moučkového cukru a dvě lžíce vody. Pak hmotu vložte na tři až čtyři minuty do mikrovlnné trouby a nastavte ji na maximální výkon. Ve zkaramelizovaném cukru obalujte nakrájené pistácie a rychle je lžicí klaďte na dort.

Borůvkovo-tvarohový

1. Připravte korpus podle základního receptu, jen do něj přidejte 150 g borůvek.
2. Místo máslového krému vyšlehejte 100 g moučkového cukru s 200 g tvarohu (můžete přidat pár lžic zakysané smetany). Na spodní korpus namažte asi třetinu tvarohu a posypte ho čtyřmi lžícemi čerstvých nebo zavařených borůvek. Zbytkem krému potřete horní korpus a dozdobte borůvkami.

Pomerančovo-rozmarýnový

1. Do surovin na korpus přidejte na závěr kůru nastrouhanou z jednoho pomeranče a půl lžičky najemno nakrájeného čerstvého rozmarýnu.
2. Pečlivě odstraňte zbytky kůry a větší část pomeranče nakrájejte na drobné kousky. Dejte je zatím stranou. Ze zbytku pomeranče vymačkejte šťávu a přidejte ji do máslového krému.
3. Vymačkejte druhý pomeranč, šťávu smíchejte se 100 g moučkového cukru, osmi menšími snítkami rozmarýnu a v rendlíku přiveďte k varu. Takto vzniklou směs natřete na oba korpusy; měly by být ještě teplé. Po vychladnutí namažte jeden z dortů máslovým krémem, přiklopte druhým a dozdobte snítkami rozmarýnu  a pokrájeným pomerančem.

Ořechovo-kávový

1. Dvacet jader vlašských ořechů vložte na deset minut do rozpálené trouby. Půlku jich pak dejte stranou a zbytek nasekejte do těsta. Vrchovatou lžíci instantní kávy rozpusťte ve lžíci vařící vody. Vychlaďte a přidejte do korpusu místo mléka.
2. Na náplň smíchejte dohladka 500 g mascarpone s 80 g třtinového cukru a čtyřmi lžícemi kávového likéru. Jeden z korpusů po vychladnutí potřete třetinou krému a posypte posekanými ořechy.
3. Přiklopte druhým korpusem, natřete na něj zbytek krému a ozdobte vlašskými ořechy.

Kokosovo-limetkový 
1. Do surovin na korpus přidejte 100 g strouhaného kokosu.
2. Na polevu smíchejte 100 g strouhaného kokosu, kůru a šťávu z jedné limetky. Směs přidejte do máslového krému; místo vanilky do něj vmíchejte dvě až tři lžíce kokosového likéru (Malibu).
3. Třetinou polevy potřete spodní korpus, zbytkem potřete ten horní. Moučník můžete ještě dozdobit strouhaným kokosem.

Oříškovo-jablečný
1. Nahraďte moučkový cukr třtinovým a 100 g bílé mouky vyměňte za celozrnnou (do ní přidejte navíc lžičku kypřicího prášku a dvě lžičky perníkového koření). Množství mléka zvyšte na tři lžíce a všechno smíchejte stejně jako v základním receptu.
2. Čtyři jablka nakrájejte na silnější plátky. Těsto nalijte do forem a ještě před pečením ho poklaďte plátky jablek. Pečte zhruba půlhodinu.
3. Mezitím v misce utřete lžíci třtinového cukru se lžící bílé mouky a dvěma lžícemi másla. Smíchejte s pěti gramy najemno nasekaných lískových oříšků. Touto směsí pak zhruba v polovině pečení posypte jeden z korpusů. Na závěr stejně jako v základním receptu spojte oba vychladlé korpusy máslovým krémem.

Čokoládový
1. Korpusy upečte stejně jako v základním receptu, jenom vyměňte dvě lžíce mouky za dvě lžíce kakaa (tím nemyslíme základ pro instantní kakaové nápoje, ale pravé kakao holandského typu).
2. 200 ml smetany ke šlehání ohřejte skoro až k varu, pak odstavte z ohně a přidejte 50 g másla, tři lžíce medu a 200 g nalámané tmavé čokolády (nejlepší je ta se 70 % kakaa. Ale pozor – je hodně hořká, takže pokud to nevyhovuje vašim chutím, raději vybírejte mezi výrobky s nižším obsahem kakaa). Čokoládu nechte přibližně pět minut rozpouštět a pak směsí zamíchejte. Udělejte to rychle, aby poleva neztratila lesk.
3. Třetinou ještě teplé polevy spojte korpusy, zbytkem potřete moučník a ozdobte čokoládovými hoblinkami. (Můžete je vyrobit pomocí škrabky na brambory nebo podle návodu, který najdete u receptu na straně 61.) 

Tip Apetitu:
Domácí vanilkový cukr
Mletou vanilku můžete nahradit vanilkovým cukrem. Snadno si ho vyrobíte podomácku: stačí nasypat moučkový cukr do misky s víčkem a přidat k němu celý vanilkový lusk (prodává Kotányi). Zhruba po týdnu budete mít krásně voňavý vanilkový cukr. Až ho spotřebujete, klidně lusk použijte znovu. Anebo vyzkoušejte metodu, kterou používá slavný britský kuchař Jamie Oliver: vloží celý vanilkový lusk do mixéru, přisype krupicový cukr (doporučujeme Korunní cukr na pečení) a mixuje tak dlouho, dokud není vanilka rozemletá na prášek.   

Komentáře

Anonym

dort je skvělý, ale ještě úžasnější je čokoládová poleva. návyková pro celou rodinu včetně psa.

Anonym

dort je skvělý, ale ještě úžasnější je čokoládová poleva. návyková pro celou rodinu včetně psa.

Anonym

dort je skvělý, ale ještě úžasnější je čokoládová poleva. návyková pro celou rodinu včetně psa.

Anonym

dort je skvělý, ale ještě úžasnější je čokoládová poleva. návyková pro celou rodinu včetně psa.

Anonym

Recept se nachází v č.8/05, str.49

Anonym

Tak jsme do skupiny vyzkoušených po čokoládovém a banánovo-karamelovém přiidali kávovo-ořechový a opět musím říct, že je to opravdu geniální! Ale banán-karamel stále vede. Už ho děláme i známým na zakázku :-))

Anonym

Ten dort je vynikající. Zatím jsme měli jen banánovo-karamelový, ale o to častěji:-) Což je v naší rodině čokoholiků opravdu něco vyjímečného, dort bez čokolády a přesto se těší takovému úspěchu... :-) Chystám se vyzkoušet pistáciovou variantu...tak jsem zvědavá ;-) Hezký den, Katy

Anonym

No, já tedy nevím..Mělo to být něco rychlého a ejhle..Těsta se mně zdálo málo, tak jsem udělala z jedné a půl dávky.No, to zase bylo asi moc, jelikož po naplnění toho bylo do pusy až moc.No a hlavně se mně spatně vyklopil a bylo to ,no na pohled k pláči, ale na chuť prý paráda. Zmizel i takto splichtěný hned..

Apetit magazín

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit