Geniální dort - základní recept

sponge
ZDROJ: Nick Fewings/Unsplash
sdílet:

Geniální dort - základní recept

4.2 / 5. Počet hodnocení: 25
Více než hodinu Snadné 10 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5174 kcal
Bílkoviny 77 g
Sacharidy 520 g
Tuky 298 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Moučník s džemem a jednoduchým máslovým krémem se hodí k odpolednímu čaji i jako pohoštění pro přátele. Victoria Sponge Cake je léty prověřený geniálně jednoduchý a geniálně lahodný dezert, který milovala už britská královna Viktorie.

Suroviny

Na korpus
moučkový cukr 200 g
máslo 200 g
změklé + na vymazání
vejce 4 ks
mouka pšeničná hladká 200 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
rovné
mléko 2 PL
Na náplň
máslo 100 g
změklé
moučkový cukr 140 g
prosátý
vanilka 1 špetka
mletá
jahodový džem 1 sklenka
moučkový cukr
na ozdobení

Postup

1

Rozehřejte troubu na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C. Dvě dortové formy o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.

2

Ve velké míse smíchejte všechny ingredience na korpus a utřete je dohladka. Mouku s kypřícím práškem vmíchejte až nakonec.

3

Rozdělte těsto do forem, uhlaďte špachtlí nebo spodkem lžíce a pečte zhruba dvacet minut, dokud dort nezezlátne a není pružný. (Můžete do moučníku zapíchnout špejli – pokud na ní nic neulpí, je hotovo.) Nechte korpusy vychladnout.

4

Pusťte se do náplně. Třete máslo, dokud není hladké a krémové, a postupně k němu přidávejte moučkový cukr i mletou vanilku.

5

Takto vzniklým krémem potřete jeden z korpusů. Na krém pak přijde vrstva džemu a úplně navrch druhý korpus.

Před servírováním můžete dort poprášit moučkovým cukrem. Ve vzduchotěsném obalu a v chladu vydrží i dva dny.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/8

Komentáře

Anonym

Tak jsme do skupiny vyzkoušených po čokoládovém a banánovo-karamelovém přiidali kávovo-ořechový a opět musím říct, že je to opravdu geniální! Ale banán-karamel stále vede. Už ho děláme i známým na zakázku :-))

Anonym

Ten dort je vynikající. Zatím jsme měli jen banánovo-karamelový, ale o to častěji:-) Což je v naší rodině čokoholiků opravdu něco vyjímečného, dort bez čokolády a přesto se těší takovému úspěchu... :-) Chystám se vyzkoušet pistáciovou variantu...tak jsem zvědavá ;-) Hezký den, Katy

Anonym

No, já tedy nevím..Mělo to být něco rychlého a ejhle..Těsta se mně zdálo málo, tak jsem udělala z jedné a půl dávky.No, to zase bylo asi moc, jelikož po naplnění toho bylo do pusy až moc.No a hlavně se mně spatně vyklopil a bylo to ,no na pohled k pláči, ale na chuť prý paráda. Zmizel i takto splichtěný hned..

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit