Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak upéct jednoduchý piškotový korpus na dort? Vsaďte na máslo a pokojovou teplotu

Piškotový korpus
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Nadýchaný vláčný piškotový korpus je základem mnoha dortů. Pokud si chcete ušetřit práci, můžete koupit už hotový. Daleko lépe ale uděláte, pokud si ho upečete sami podle osvědčeného receptu šéfcukrářky Kateřiny Člaňkové.

Dort je ozdobou každé slavnostní příležitosti. Jaký udělat, aby chutnal co největšímu počtu strávníků? Vsaďte na osvědčený piškotový korpus, kterým se zavděčíte prakticky všem. Potřebovat budete pět základních surovin: máslo (nebo jiný tuk), cukr, vejce a mouku s práškem do pečiva.

  • Všechny suroviny na korpus by ideálně měly mít pokojovou teplotu. Jen tak zaručíte, že se hezky propojí, a vyšleháním z nich uděláte dokonale nadýchanou hmotu. 
  • Pokud přidáte do těsta trochu tuku, můžete se vsadit, že piškot bude nejen hezky nadýchaný ale i dostatečně vláčný.

Piškotový korpus zvládnete hravě upéct i v případě, že jste v oblasti pečení zatím nezkušeným nováčkem. Není na něm totiž vůbec nic složitého a nebudete potřebovat víc než základní pomůcky – vystačíte s kuchyňskou váhou, ručním šlehačem nebo šlehací metličkou (v tom případě to bude ale trochu náročnější, protože ušlehat sníh ručně je docela vyčerpávající), 3 miskami, struhadlem, stěrkou a dortovou formou.

Co budete potřebovat na vláčný piškot?

  • 4 vejce
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 40 g neutrálního rostlinného oleje (např. slunečnicového) nebo povolené máslo
  • 120 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • 140 g polohrubé mouky

Postup přípravy piškotu

  1. Troubu předehřejte na 160 °C a dortovou formu o průměru 23 cm vyložte papírem na pečení (dno i boky) nebo vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
  2. Oddělte 4 žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s 1 lžičkou nastrouhané citronové kůry. Pak postupně přilévejte 40 g rostlinného oleje a dále šlehejte do pěny.
  3. Bílky vyšlehejte zvlášť se 120 g krupicového cukru a špetkou soli na pevný nadýchaný sníh. Do bílků vlijte žloutky s olejem a vše stěrkou opatrně spojte se 140 g polohrubé mouky.
  4. Těstem naplňte připravenou dortovou formu o průměru 23 cm, uhlaďte povrch a pečte 20–30 minut dozlatova. Nechte vychladnout na mřížce a pak korpus vyjměte z formy.

[[nid:35915]]

Co s hotovým piškotovým korpusem

  • Piškot podélně rozkrojte a promažte džemem nebo naplňte krémem.
  • Korpus je vhodný také k potahování marcipánem nebo cukrářskou hmotou.
  • Připravíte z něj třeba skvostný dort Princezna s osvěžujícím ovocem a nadýchanou šlehačkou šéfcukrářky Kateřiny Člaňkové nebo světově proslulý Victoria Sponge Cake.
  • Piškotový korpus připravený na plech využijete k tvoření piškotových rolád.

Zdroje informací: Kateřina Člaňková, časopis Apetit, DaisyCakeCompany

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč