Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.3/5 Počet hodnocení: 7
Do hodiny Snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7493 kcal
Bílkoviny 116 g
Sacharidy 533 g
Tuky 539 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Slavnostnější a efektnější dort budete hledat jen těžko. Svěžest klementinek se skvěle doplňuje se šlehačkou ochucenou sektem.

Suroviny

Na krém
šťáva vymačkaná (50 ml), kůra nastrouhaná najemno
z jednoho citronu
vejce 2 ks
velká
máslo 100 g
změklé
Na těsto
máslo 225 g
a trocha na vymazání forem
najemno nastrouhaná kůra
vejce 4 ks
vanilkový extrakt 1 ČL
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl ¼ ČL
Na ochucenou šlehačku
vanilkový extrakt 1 ČL

1 Na krém dejte do rendlíku 50 ml šťávy z klementinek a kůru zhruba ze 2, citronovou kůru, cukr a vejce. Promíchejte a za stálého míchání zahřívejte, dokud směs nezačne houstnout. Přelijte do misky a vmíchejte máslo, aby se směs spojila. Zakryjte potravinářskou fólií (pěkně ji na krém přitiskněte) a nechte vychladnout.

2 Troubu předehřejte na 180°C. Vymažte máslem a vyložte pečicím papírem 2 dortové formy o průměru 20 cm.

3 Na těsto vyšlehejte máslo, cukr a kůru z klementinek do světlé pěny. Po jednom zašlehejte vejce, poté vanilku a jemně zapracujte mouku, kypřicí prášek a sůl. Těsto rozdělte do forem a uhlaďte. Pečte 25–30 minut, proveďte test špejlí, a pokud vyjde čistá, formy s upečeným těstem vyndejte, nechte 10 minut chladnout, pak korpusy opatrně vyjměte a nechte na mřížce vychladnout.

4 Na šlehačku vyšlehejte smetanu s cukrem a vanilkou do jemného krému, zapracujte sekt a ušlehejte do pevného krému, který ale stále má měkké špičky.

5 Každý korpus rozřízněte podélně na půl. Na servírovací talíř nebo podnos dejte jeden plát těsta, potřete 1/4 ochucené šlehačky a přes ni a přes okraje přelijte 1/3 krému. Zopakujte s dalšími dvěma pláty, poslední plát již jen potřete zbylou šlehačkou a posypte zbylou nastrouhanou kůrou z klementinek.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín

Jak správně připravit těsto na koláč, aby byl opravdu křehký
  • Jak na to

Jak správně připravit těsto na koláč, aby byl opravdu křehký

Křehké těsto musíte pohodlně „ukrojit“ dezertní vidličkou. Pokud s dezertem na talířku bojujete, došlo během přípravy těsta k technologické chybě. Zároveň ale musí být tak pevné, aby bez obtíží udrželo krémovou náplň či ovocnou dekoraci. Do...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč