Slavnostnější a efektnější dort budete hledat jen těžko. Svěžest klementinek se skvěle doplňuje se šlehačkou ochucenou sektem.
Suroviny
Postup
Na krém dejte do rendlíku 50 ml šťávy z klementinek a kůru zhruba ze 2, citronovou kůru, cukr a vejce. Promíchejte a za stálého míchání zahřívejte, dokud směs nezačne houstnout. Přelijte do misky a vmíchejte máslo, aby se směs spojila. Zakryjte potravinářskou fólií (pěkně ji na krém přitiskněte) a nechte vychladnout.
Troubu předehřejte na 180°C. Vymažte máslem a vyložte pečicím papírem 2 dortové formy o průměru 20 cm.
Na těsto vyšlehejte máslo, cukr a kůru z klementinek do světlé pěny. Po jednom zašlehejte vejce, poté vanilku a jemně zapracujte mouku, kypřicí prášek a sůl. Těsto rozdělte do forem a uhlaďte. Pečte 25–30 minut, proveďte test špejlí, a pokud vyjde čistá, formy s upečeným těstem vyndejte, nechte 10 minut chladnout, pak korpusy opatrně vyjměte a nechte na mřížce vychladnout.
Na šlehačku vyšlehejte smetanu s cukrem a vanilkou do jemného krému, zapracujte sekt a ušlehejte do pevného krému, který ale stále má měkké špičky.
Každý korpus rozřízněte podélně na půl. Na servírovací talíř nebo podnos dejte jeden plát těsta, potřete 1/4 ochucené šlehačky a přes ni a přes okraje přelijte 1/3 krému. Zopakujte s dalšími dvěma pláty, poslední plát již jen potřete zbylou šlehačkou a posypte zbylou nastrouhanou kůrou z klementinek.