Klementinkový dort

Klementinkový dort

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7493 kcal
Bílkoviny 116 g
Cukr 533 g
Tuky 539 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Slavnostnější a efektnější dort budete hledat jen těžko. Svěžest klementinek se skvěle doplňuje se šlehačkou ochucenou sektem.

Suroviny

Na krém
klementinka 2 ks
šťáva vymačkaná (50 ml), kůra nastrouhaná najemno
citronová kůra
z jednoho citronu
krupicový cukr 100 g
vejce 2 ks
velká
máslo 100 g
změklé
Na těsto
máslo 225 g
a trocha na vymazání forem
krupicový cukr 225 g
klementinka 4 ks
najemno nastrouhaná kůra
vejce 4 ks
vanilkový extrakt 1 ČL
mouka pšeničná hladká 225 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl 0.25 ČL
Na ochucenou šlehačku
smetana ke šlehání 600 ml
moučkový cukr 2 PL
vanilkový extrakt 1 ČL
víno šumivé 50 ml

1 Na krém dejte do rendlíku 50 ml šťávy z klementinek a kůru zhruba ze 2, citronovou kůru, cukr a vejce. Promíchejte a za stálého míchání zahřívejte, dokud směs nezačne houstnout. Přelijte do misky a vmíchejte máslo, aby se směs spojila. Zakryjte potravinářskou fólií (pěkně ji na krém přitiskněte) a nechte vychladnout.

2 Troubu předehřejte na 180°C. Vymažte máslem a vyložte pečicím papírem 2 dortové formy o průměru 20 cm.

3 Na těsto vyšlehejte máslo, cukr a kůru z klementinek do světlé pěny. Po jednom zašlehejte vejce, poté vanilku a jemně zapracujte mouku, kypřicí prášek a sůl. Těsto rozdělte do forem a uhlaďte. Pečte 25–30 minut, proveďte test špejlí, a pokud vyjde čistá, formy s upečeným těstem vyndejte, nechte 10 minut chladnout, pak korpusy opatrně vyjměte a nechte na mřížce vychladnout.

4 Na šlehačku vyšlehejte smetanu s cukrem a vanilkou do jemného krému, zapracujte sekt a ušlehejte do pevného krému, který ale stále má měkké špičky.

5 Každý korpus rozřízněte podélně na půl. Na servírovací talíř nebo podnos dejte jeden plát těsta, potřete 1/4 ochucené šlehačky a přes ni a přes okraje přelijte 1/3 krému. Zopakujte s dalšími dvěma pláty, poslední plát již jen potřete zbylou šlehačkou a posypte zbylou nastrouhanou kůrou z klementinek.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit