0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.2/5 Počet hodnocení: 6
Do hodiny Snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7493 kcal
Bílkoviny 116 g
Sacharidy 533 g
Tuky 539 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Slavnostnější a efektnější dort budete hledat jen těžko. Svěžest klementinek se skvěle doplňuje se šlehačkou ochucenou sektem.

Suroviny

Na krém
šťáva vymačkaná (50 ml), kůra nastrouhaná najemno
citronová kůra
z jednoho citronu
krupicový cukr 100 g
vejce 2 ks
velká
máslo 100 g
změklé
Na těsto
máslo 225 g
a trocha na vymazání forem
krupicový cukr 225 g
najemno nastrouhaná kůra
vejce 4 ks
vanilkový extrakt 1 ČL
mouka pšeničná hladká 225 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl ¼ ČL
Na ochucenou šlehačku
moučkový cukr 2 PL
vanilkový extrakt 1 ČL

1 Na krém dejte do rendlíku 50 ml šťávy z klementinek a kůru zhruba ze 2, citronovou kůru, cukr a vejce. Promíchejte a za stálého míchání zahřívejte, dokud směs nezačne houstnout. Přelijte do misky a vmíchejte máslo, aby se směs spojila. Zakryjte potravinářskou fólií (pěkně ji na krém přitiskněte) a nechte vychladnout.

2 Troubu předehřejte na 180°C. Vymažte máslem a vyložte pečicím papírem 2 dortové formy o průměru 20 cm.

3 Na těsto vyšlehejte máslo, cukr a kůru z klementinek do světlé pěny. Po jednom zašlehejte vejce, poté vanilku a jemně zapracujte mouku, kypřicí prášek a sůl. Těsto rozdělte do forem a uhlaďte. Pečte 25–30 minut, proveďte test špejlí, a pokud vyjde čistá, formy s upečeným těstem vyndejte, nechte 10 minut chladnout, pak korpusy opatrně vyjměte a nechte na mřížce vychladnout.

4 Na šlehačku vyšlehejte smetanu s cukrem a vanilkou do jemného krému, zapracujte sekt a ušlehejte do pevného krému, který ale stále má měkké špičky.

5 Každý korpus rozřízněte podélně na půl. Na servírovací talíř nebo podnos dejte jeden plát těsta, potřete 1/4 ochucené šlehačky a přes ni a přes okraje přelijte 1/3 krému. Zopakujte s dalšími dvěma pláty, poslední plát již jen potřete zbylou šlehačkou a posypte zbylou nastrouhanou kůrou z klementinek.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...