Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Klementinkový dort

Slavnostnější a efektnější dort budete hledat jen těžko. Svěžest klementinek se skvěle doplňuje se šlehačkou ochucenou sektem.

Vydání: 2020/12
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 dort
Doba přípravy: Do hodiny
PT30M
Pečení 0:30
Dort

Ingredience

    NA KRÉM

    • 2–3 klementinky, šťáva vymačkaná (50 ml), kůra nastrouhaná najemno
    • nastrouhaná kůra z 1 citronu
    • 100g krupicového cukru
    • 2 velká vejce
    • 100 g másla, změklého

    NA TĚSTO

    • 225 g másla + na vymazání forem
    • 225 g krupicového cukru
    • najemno nastrouhaná kůra ze 4 klementinek
    • 4 vejce
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 225 g hladké mouky
    • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
    • 1/4 lžičky soli

    NA OCHUCENOU ŠLEHAČKU

    • 600 ml smetany ke šlehání
    • 2 lžíce moučkového cukru
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 50 ml sektu

Příprava jídla

1 Na krém dejte do rendlíku 50 ml šťávy z klementinek a kůru zhruba ze 2, citronovou kůru, cukr a vejce. Promíchejte a za stálého míchání zahřívejte, dokud směs nezačne houstnout. Přelijte do misky a vmíchejte máslo, aby se směs spojila. Zakryjte potravinářskou fólií (pěkně ji na krém přitiskněte) a nechte vychladnout.

2 Troubu předehřejte na 180°C. Vymažte máslem a vyložte pečicím papírem 2 dortové formy o průměru 20 cm.

3 Na těsto vyšlehejte máslo, cukr a kůru z klementinek do světlé pěny. Po jednom zašlehejte vejce, poté vanilku a jemně zapracujte mouku, kypřicí prášek a sůl. Těsto rozdělte do forem a uhlaďte. Pečte 25–30 minut, proveďte test špejlí, a pokud vyjde čistá, formy s upečeným těstem vyndejte, nechte 10 minut chladnout, pak korpusy opatrně vyjměte a nechte na mřížce vychladnout.

4 Na šlehačku vyšlehejte smetanu s cukrem a vanilkou do jemného krému, zapracujte sekt a ušlehejte do pevného krému, který ale stále má měkké špičky.

5 Každý korpus rozřízněte podélně na půl. Na servírovací talíř nebo podnos dejte jeden plát těsta, potřete 1/4 ochucené šlehačky a přes ni a přes okraje přelijte 1/3 krému. Zopakujte s dalšími dvěma pláty, poslední plát již jen potřete zbylou šlehačkou a posypte zbylou nastrouhanou kůrou z klementinek.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Bábovka After Eight

Vánoční lamingtonky

Řezy s Baileys a pekanovými ořechy

Přidat komentář