Více než hodinu
Velmi snadné
Rolády jsou efektní a působivé. Svým vzhledem navozují slavnostní příležitost, i když je podáváte třeba jen k odpolední kávě. Přestože na první pohled vypadají obtížně, není tak složité je upéct doma. Jakmile zvládnete techniku rolování, nic vás nezastaví! Důležitou součástí nejlepší rolády je správný krém a náplň.
Sladkou roládu tvoří nejčastěji pečený srolovaný plát piškotového těsta plněný krémem. Někdy se dovnitř přidává ovoce, ořechy nebo jiné suroviny. Hotovou roládu lze potřít zbylým krémem, případně polít čokoládou a posypat sekanými ořechy, kokosem, kousky ovoce či hoblinkami čokolády.
Největší obavy mívají začátečníci ze samotného "motání" upečeného plátu. Proto, aby se rolování povedlo, těsto se nelámalo a výsledek byl co nejlepší, stačí dodržet pár triků.
Nejčastěji používané těsto na pečení rolád je právě to piškotové. Nadýchané, sušší a nesmírně křehké. Nedělní klasika našich babiček je světlý korpus namazaný kontrastní rybízovou zavařeninou a hutným máslovým krémem. Tato varianta neomrzí, i když by byl hřích nevyzkoušet i jiné možnosti. Stačí pár triků.
Roláda je jedním z luxusních zákusků, který se svou noblesou vyrovná dortu. Proto pokud nemáte dortovou formu nebo si něj jednoduše netroufnete, srolovaný moučník je jasná volba. Jemná chuť nadýchaného piškotu v kombinaci se svěžím krémem je neodolatelná. Navíc nabízí prostor pro zdobení k nejrůznějším příležitostem.
Pojďme si přiznat, že ne vždy se nám chce stát u trouby. Někdy není čas, jindy chuť nebo možnost a v letních dnech se víc než v kuchyni, vidíme u vody. I na takové situace v Apetitu myslíme, najdete u nás i recepty na nepečené rolády, které zvládnete raz dva.
Nadýchanou křehkou roládu můžete použít i jako „suchou“ součást anglického trifle. Právě její efektni vzhled na řezu dodá vrstvenému poháru neodolatelný vzhled. Ať už použijete čokoládový krém, přidáte likér nebo ovoce, rozhodně triflem potěšíte nejen oči, ale i chuťové buňky strávníků.
Zdroj informací: časopis Apetit