Jak vařit s vínem

Jak vařit s vínem
sdílet:
Víno umí posílit chuť jídla. Využijte toho. Poradíme vám, jaké víno koupit a k čemu ho použít. Upečete si třeba fenomenálního kohouta na víně?

Při nákupu vína se nesnažte ušetřit. Spoléhejte se na své chuťové pohárky. Pokud vám víno (nebo jiný alkohol, který chcete do receptu použít) nechutná, použitím koření a dalších dochucovacích složek se to nezmění. Jedině dobré suroviny vám zaručí chutný výsledek. Přitom však neplatí, že čím dražší víno, tím lepší výsledný pokrm. I s vínem, které nepatří k nejdražším, se dá v kuchyni kouzlit. Vybírejte osvědčené značky, kterých se s chutí napijete. Do jídla nepatří ani víno, které už si nějakou dobu posedělo otevřené v lednici.

Osvědčené pravidlo francouzských kuchařů zní: vařte i pijte ze stejného. Do pokrmů přidávejte totéž víno, které k němu poté hodláte podávat. Červené suché víno se skvěle hodí ke zvěřině, ale i k dušeným hovězím masům. Vynikající jsou v kombinaci s aromatickým kořením jako bobkový list, rozmarýn či jalovec. Bílé víno dá vyniknout například rybám, mořským plodům a jemnějšímu drůbežímu masu.

Hledáte skvělý recept s vínem? Ochutnejte francouzskou klasiku kohouta na víně (recept).
 

Připravila Jana Kopřivová

 

 

 

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit