Víno umí posílit chuť jídla. Využijte toho. Poradíme vám, jaké víno koupit a k čemu ho použít. Upečete si třeba fenomenálního kohouta na víně?
Při nákupu vína se nesnažte ušetřit. Spoléhejte se na své chuťové pohárky. Pokud vám víno (nebo jiný alkohol, který chcete do receptu použít) nechutná, použitím koření a dalších dochucovacích složek se to nezmění. Jedině dobré suroviny vám zaručí chutný výsledek. Přitom však neplatí, že čím dražší víno, tím lepší výsledný pokrm. I s vínem, které nepatří k nejdražším, se dá v kuchyni kouzlit. Vybírejte osvědčené značky, kterých se s chutí napijete. Do jídla nepatří ani víno, které už si nějakou dobu posedělo otevřené v lednici.
Osvědčené pravidlo francouzských kuchařů zní: vařte i pijte ze stejného. Do pokrmů přidávejte totéž víno, které k němu poté hodláte podávat. Červené suché víno se skvěle hodí ke zvěřině, ale i k dušeným hovězím masům. Vynikající jsou v kombinaci s aromatickým kořením jako bobkový list, rozmarýn či jalovec. Bílé víno dá vyniknout například rybám, mořským plodům a jemnějšímu drůbežímu masu.
Hledáte skvělý recept s vínem? Ochutnejte francouzskou klasiku kohouta na víně (recept).