Obyčejná vaječná omeleta? Nenechte se mýlit. Frittaty, jak jim říkají Italové, můžete připravit na spoustu způsobů. Můžete použít spoustu surovin, které máte ve spíži, v lednici či chladničce. Navíc si vystačíte jen s jednou pánví.
Čerstvá vajíčka, dobrý sýr a pár dalších ingrediencí vám stačí na to, abyste se mohli královsky navečeřet. Frittata je vaječná omeleta, která se opéká spolu s dalšími přísadami. Narozdíl od běžné, francouzské omelety se nepřeklápí, peče se a zůstává po celou dobu rozprostřená po celém dnu pánve.
- Fritattu nesmažte zprudka, oproti tenkým omeletám se peče mnohem déle (přibližně 10–15 minut) a pozvolna.
- Po nalití vajec do pánve stáhněte plamen, jinak se vespod připeče a uprostřed zůstane syrová.
U frittaty se fantazii meze nekladou. Zapékat ji můžete s bramborami i jinou pevnější zeleninou (například se zelenými fazolkami, brokolicí nebo se sladkým hráškem). Rozzáří ji nasekané bylinky (pažitka, řeřicha, bazalka, máta, petrželová nať) i listy čerstvého špenátu.
- V omeletě vám budou chutnat i drobná cherry nebo sušená rajčata.
- Obměnit můžete i sýry. Vhodný je například kozí sýr, feta, mozarella i parmazán. Případně něco ostřejšího, jako jsou například tilsiter, raclette nebo romadur.
- Provonět můžete omelety také klobásou nebo například uzeným lososem.
- Jedinou neměnnou ingrediencí jsou vejce.
Omeleta pětkrát jinak
Bazalková frittata vás omámí vůní bylinek. Představu o rychlé bezmasé večeři beze zbytku naplňuje frittata se špenátem. Vejce, smetana, sýr feta a mladý špenát – to je vše, co potřebujete.
- Variací na čínské menu dim sum jsou elegantní omeletové rolky plněné zeleninou. Nejedná se sice o frittaty v pravém slova smyslu, ale chuť zázvoru a česneku je dělá neodolatelnými.
- Frittatu se sušenými rajčaty a pancettou můžete také rozkrájet na menší kostky a podávat jako chuťovku na tapas party.
- Pikantní omeletu s paprikovým salámem a pálivou chilli papričkou ocení všichni milovníci ostřejších chutí.
Zdroje informací: časopis Apetit, KitchenProject