Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak večeřet rychle: Zkuste vaječnou omeletu jako Italové. Frittata zachrání každou večeři i oběd

27. 9. 2023
Zeleninová fritatta
Image Professionals

Obyčejná vaječná omeleta? Nenechte se mýlit. Frittaty, jak jim říkají Italové, můžete připravit na spoustu způsobů. Můžete použít spoustu surovin, které máte ve spíži, v lednici či chladničce. Navíc si vystačíte jen s jednou pánví. 

Čerstvá vajíčka, dobrý sýr a pár dalších ingrediencí vám stačí na to, abyste se mohli královsky navečeřet. Frittata je vaječná omeleta, která se opéká spolu s dalšími přísadami. Narozdíl od běžné, francouzské omelety se nepřeklápí, peče se a zůstává po celou dobu rozprostřená po celém dnu pánve. 

  • Fritattu nesmažte zprudka, oproti tenkým omeletám se peče mnohem déle (přibližně 10–15 minut) a pozvolna.
  • Po nalití vajec do pánve stáhněte plamen, jinak se vespod připeče a uprostřed zůstane syrová.

U frittaty se fantazii meze nekladou. Zapékat ji můžete s bramborami i jinou pevnější zeleninou (například se zelenými fazolkami, brokolicí nebo se sladkým hráškem). Rozzáří ji nasekané bylinky (pažitka, řeřicha, bazalka, máta, petrželová nať) i listy čerstvého špenátu.

  • V omeletě vám budou chutnat i drobná cherry nebo sušená rajčata.
  • Obměnit můžete i sýry. Vhodný je například kozí sýr, feta, mozarella i parmazán. Případně něco ostřejšího, jako jsou například tilsiter, raclette nebo romadur.
  • Provonět můžete omelety také klobásou nebo například uzeným lososem.
  • Jedinou neměnnou ingrediencí jsou vejce.

Omeleta pětkrát jinak

Bazalková frittata vás omámí vůní bylinek. Představu o rychlé bezmasé večeři beze zbytku naplňuje frittata se špenátem. Vejce, smetana, sýr feta a mladý špenát – to je vše, co potřebujete.

Zdroje informací: časopis Apetit, KitchenProject

Sdílet článek