Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak večeřet rychle: Zkuste vaječnou omeletu jako Italové. Frittata zachrání každou večeři i oběd

Zeleninová fritatta
ZDROJ: Image Professionals
sdílet:

Obyčejná vaječná omeleta? Nenechte se mýlit. Frittaty, jak jim říkají Italové, můžete připravit na spoustu způsobů. Můžete použít spoustu surovin, které máte ve spíži, v lednici či chladničce. Navíc si vystačíte jen s jednou pánví. 

Čerstvá vajíčka, dobrý sýr a pár dalších ingrediencí vám stačí na to, abyste se mohli královsky navečeřet. Frittata je vaječná omeleta, která se opéká spolu s dalšími přísadami. Narozdíl od běžné, francouzské omelety se nepřeklápí, peče se a zůstává po celou dobu rozprostřená po celém dnu pánve. 

  • Fritattu nesmažte zprudka, oproti tenkým omeletám se peče mnohem déle (přibližně 10–15 minut) a pozvolna.
  • Po nalití vajec do pánve stáhněte plamen, jinak se vespod připeče a uprostřed zůstane syrová.

U frittaty se fantazii meze nekladou. Zapékat ji můžete s bramborami i jinou pevnější zeleninou (například se zelenými fazolkami, brokolicí nebo se sladkým hráškem). Rozzáří ji nasekané bylinky (pažitka, řeřicha, bazalka, máta, petrželová nať) i listy čerstvého špenátu.

  • V omeletě vám budou chutnat i drobná cherry nebo sušená rajčata.
  • Obměnit můžete i sýry. Vhodný je například kozí sýr, feta, mozarella i parmazán. Případně něco ostřejšího, jako jsou například tilsiter, raclette nebo romadur.
  • Provonět můžete omelety také klobásou nebo například uzeným lososem.
  • Jedinou neměnnou ingrediencí jsou vejce.

Omeleta pětkrát jinak

Bazalková frittata vás omámí vůní bylinek. Představu o rychlé bezmasé večeři beze zbytku naplňuje frittata se špenátem. Vejce, smetana, sýr feta a mladý špenát – to je vše, co potřebujete.

Zdroje informací: časopis Apetit, KitchenProject

Skryt pre seznam

Apetit magazín