0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vaječná omeleta se salátkem

Vaječná omeleta se salátkem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vaječná omeleta se salátkem

4.5 / 5. Počet hodnocení: 25
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1281 kcal
Bílkoviny 80 g
Sacharidy 19 g
Tuky 92 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nadýchaná omeleta je skvělá k snídani i jako lehký oběd – to když si ji dáte s náplní, se salátkem, křupavou francouzskou bagetkou a sklenkou bílého vína.

Suroviny

vejce 6 ks
mléko 2 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
máslo 2 PL
pažitka 2 PL
nasekaná (nemusí být)
Na salátek
polníček 200 g
rajčata cherry 250 g
překrojená napůl
pažitka 1 PL
nasekaná
kopr 0.5 PL
nasekaný
jarní cibulka 1 ks
nakrájená na kolečka
olivový olej
balzamikový ocet

Postup

1

Do mističky rozklepněte 3 vejce, přilijte lžíci mléka, osolte a případně i opepřete a vidličkou prošlehejte. Přidejte 1/2 lžíce másla nakrájeného na kousky a vmíchejte (máslo se rozpustí až na pánvi a dodá omeletě na jemnosti). Chcete-li, vmíchejte lžíci nasekané pažitky (či jiných bylinek).

2

V nepřilnavé pánvi rozpusťte na středním plameni 1/2 lžíce másla. Pánví zakružte tak, aby máslo pokrylo celou plochu. Pak vlijte vejce a nechte je zhruba 10 sekund zatuhnout.

3

Začněte míchat a tvořit omeletu – spodní stranou vidličky opatrně míchejte v pánvi ve tvaru osmičky (viz obr. 1) a druhou rukou zároveň pánví hýbejte dopředu a dozadu, tak se tekutá vajíčka dostanou na dno pánve a hotová doprostřed. To zabere zhruba půl minuty. Pánev odstavte, dokud jsou vajíčka na povrchu ještě ne zcela udělaná, a pomocí vidličky nebo obracečky omeletu zarolujte (viz obr. 2). Nechte ji ještě pár sekund na pánvi a pak přesuňte na nahřátý talíř. Zopakujte s druhou polovinou surovin.

opékání omelet

4

Na salátek promíchejte polníček, rajčátka, pažitku, kopr a cibulku, osolte, opepřete a dochuťte olivovým olejem a balzamikem. 

ČÍM VYLEPŠIT NÁPLŇ

  • BYLINKY Nejjednodušší způsob, jak omeletu ochutit, je přimíchat do prošlehaných vajíček před opékáním nasekané bylinky, např. pažitku či hladkolistou petrželku.
  • KOŘENÍ Nebojte se muškátového oříšku či květu, chilli, kurkumy ani exotického koření, jako je například garam masala. Omeleta získá orientální šmrnc, a když k ní pak přidáte ještě čerstvý koriandr, budete mít ze snídaně úplně nový zážitek.
  • SÝR Jakýkoli strouhaný sýr dodá omeletě další rozměr. Ementál, gruyère, čedar, parmazán... Stačí jím omeletu posypat po posledním promíchání, tedy těsně před tím, než ji budete rolovat.
  • DALŠÍ MOŽNOSTI Skvělé jsou v omeletě měkké salámy, lehce orestované žampiony, vypražená slanina, šunka, podušený pórek či čerstvé nakrájené papriky anebo rajčátka. Náplně nedávejte moc, počítejte maximálně třetinu hrnku na omeletu. 
     

KNOW-HOW

  • VEJCE Trik dokonalé omelety je v počtu vajec, ideální jsou tři. Samozřejmě ale záleží na velikosti vaší pánve.
  • PÁNEV Nejlepší je nepřilnavá s průměrem 20cm.
  • TEPLOTA Pánev musí být horká, ale přiměřeně, ne rozpálená na maximum.
  • POHYB Vajíčka musejí být více méně neustále v pohybu, jen tak se nezačnou opékat, ale budou pěkně tuhnout. Výsledkem bude krásně světlá a vláčná omeleta. Pointa je, aby se už ztuhlá vejce neustále mísila s tekutými, a ta stékala na dno pánvičky.
  • ODPOČINEK Dopřejte vajíčkům odpočinek – když se budete blížit ke konci, nechte vejce na chvíli stát – spojí se a začnou tuhnout.
  • MÉNĚ JE VÍCE! Omeletu začněte rolovat ve chvíli, kdy vajíčka ještě nejsou zcela ztuhlá. Nebojte se, postupně dojdou, zvláště když budete omeletu servírovat na nahřátém talíři. V každém případě můžete omeletu po zarolování nechat ještě chvíli prohřát na teplé pánvi. Pamatujte ale, že cílem není suchá, opečená omeleta, ale bledá, nadýchaná a šťavnatá rulička! 

Související články

Jak poznat čerstvá vejce
  • Tipy a triky

Jak poznat čerstvá vejce

Vajíčka patří k surovinám, bez které si mnoho z nás neumí život vůbec představit. Ale jak spoznat zda jsou vajíčka čerstvá? Poradíme.  ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/4

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit