Nadýchaná vaječná omeleta je skvělá k snídani i jako lehký oběd – to když si ji dáte s náplní, se salátkem, křupavou francouzskou bagetkou a sklenkou bílého vína. Recept na vaječnou omeletu je jednoduchý, ale přesto jsme do postupu přidali několik fotografií i tipů, aby byl výsledek dokonalý.
Postup
Do mističky rozklepněte 3 vejce, přilijte lžíci mléka, osolte a případně i opepřete a vidličkou prošlehejte. Přidejte 1/2 lžíce másla nakrájeného na kousky a vmíchejte (máslo se rozpustí až na pánvi a dodá omeletě na jemnosti). Chcete-li, vmíchejte lžíci nasekané pažitky (či jiných bylinek).
V nepřilnavé pánvi rozpusťte na středním plameni 1/2 lžíce másla. Pánví zakružte tak, aby máslo pokrylo celou plochu. Pak vlijte vejce a nechte je zhruba 10 sekund zatuhnout.
Začněte míchat a tvořit omeletu – spodní stranou vidličky opatrně míchejte v pánvi ve tvaru osmičky (viz obr. 1) a druhou rukou zároveň pánví hýbejte dopředu a dozadu, tak se tekutá vajíčka dostanou na dno pánve a hotová doprostřed. To zabere zhruba půl minuty. Pánev odstavte, dokud jsou vajíčka na povrchu ještě ne zcela udělaná, a pomocí vidličky nebo obracečky omeletu zarolujte (viz obr. 2). Nechte ji ještě pár sekund na pánvi a pak přesuňte na nahřátý talíř. Zopakujte s druhou polovinou surovin.
Na salátek promíchejte polníček, rajčátka, pažitku, kopr a cibulku, osolte, opepřete a dochuťte olivovým olejem a balzamikem.
ČÍM VYLEPŠIT NÁPLŇ
- BYLINKY Nejjednodušší způsob, jak omeletu ochutit, je přimíchat do prošlehaných vajíček před opékáním nasekané bylinky, např. pažitku či hladkolistou petrželku.
- KOŘENÍ Nebojte se muškátového oříšku či květu, chilli, kurkumy ani exotického koření, jako je například garam masala. Omeleta získá orientální šmrnc, a když k ní pak přidáte ještě čerstvý koriandr, budete mít ze snídaně úplně nový zážitek.
- SÝR Jakýkoli strouhaný sýr dodá omeletě další rozměr. Ementál, gruyère, čedar, parmazán... Stačí jím omeletu posypat po posledním promíchání, tedy těsně před tím, než ji budete rolovat.
- DALŠÍ MOŽNOSTI Skvělé jsou v omeletě měkké salámy, lehce orestované žampiony, vypražená slanina, šunka, podušený pórek či čerstvé nakrájené papriky anebo rajčátka. Náplně nedávejte moc, počítejte maximálně třetinu hrnku na omeletu.
KNOW-HOW
- VEJCE Trik dokonalé omelety je v počtu vajec, ideální jsou tři. Samozřejmě ale záleží na velikosti vaší pánve.
- PÁNEV Nejlepší je nepřilnavá s průměrem 20 cm.
- TEPLOTA Pánev musí být horká, ale přiměřeně, ne rozpálená na maximum.
- POHYB Vajíčka musejí být více méně neustále v pohybu, jen tak se nezačnou opékat, ale budou pěkně tuhnout. Výsledkem bude krásně světlá a vláčná omeleta. Pointa je, aby se už ztuhlá vejce neustále mísila s tekutými, a ta stékala na dno pánvičky.
- ODPOČINEK Dopřejte vajíčkům odpočinek – když se budete blížit ke konci, nechte vejce na chvíli stát – spojí se a začnou tuhnout.
- MÉNĚ JE VÍCE! Omeletu začněte rolovat ve chvíli, kdy vajíčka ještě nejsou zcela ztuhlá. Nebojte se, postupně dojdou, zvláště když budete omeletu servírovat na nahřátém talíři. V každém případě můžete omeletu po zarolování nechat ještě chvíli prohřát na teplé pánvi. Pamatujte ale, že cílem není suchá, opečená omeleta, ale bledá, nadýchaná a šťavnatá rulička!
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Snídaně pro dva(12 receptů )
- Blesková vejce: Jídla, která jsou do 20 minut na stole (20 receptů )
- Dokonalá snídaně: 26 receptů na míchaná vajíčka a vaječné omelety (26 receptů )