Vaječná omeleta se salátkem

Vaječná omeleta se salátkem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Do 10 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1717 kcal
Bílkoviny 79 g
Cukr 17 g
Tuky 141 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Nadýchaná omeleta je skvělá k snídani i jako lehký oběd – to když si ji dáte s náplní, se salátkem, křupavou francouzskou bagetkou a sklenkou bílého vína.

Suroviny

vejce 6 ks
máslo 2 PL
sůl a pepř
máslo 2 PL
sůl a pepř
máslo 2 PL
pažitka 2 PL
nasekaná
Na salátek
polníček 200 g
rajčata cherry 250 g
překrojená napůl
pažitka 1 PL
nasekaná
kopr 1 PL
nasekaný
jarní cibulka 1 ks
nakrájená na kolečka
olivový olej
plus ocet balsamico

1 Do mističky rozklepněte 3 vejce, přilijte lžíci mléka, osolte a případně i opepřete a vidličkou prošlehejte. Přidejte 1/2 lžíce másla nakrájeného na kousky a vmíchejte (máslo se rozpustí až na pánvi a dodá omeletě na jemnosti). Chcete-li, vmíchejte lžíci nasekané pažitky (či jiných bylinek).

2 V nepřilnavé pánvi rozpusťte na středním plameni 1/2 lžíce másla. Pánví zakružte tak, aby máslo pokrylo celou plochu. Pak vlijte vejce a nechte je zhruba 10 sekund zatuhnout.

3 Začněte míchat a tvořit omeletu – spodní stranou vidličky opatrně míchejte v pánvi ve tvaru osmičky (viz obr. 1) a druhou rukou zároveň pánví hýbejte dopředu a dozadu, tak se tekutá vajíčka dostanou na dno pánve a hotová doprostřed. To zabere zhruba půl minuty. Pánev odstavte, dokud jsou vajíčka na povrchu ještě ne zcela udělaná, a pomocí vidličky nebo obracečky omeletu zarolujte (viz obr. 2). Nechte ji ještě pár sekund na pánvi a pak přesuňte na nahřátý talíř. Zopakujte s druhou polovinou surovin.

4 Na salátek promíchejte polníček, rajčátka, pažitku, kopr a cibulku, osolte, opepřete a dochuťte olivovým olejem a balzamikem. 

ČÍM VYLEPŠIT NÁPLŇ

  • BYLINKY Nejjednodušší způsob, jak omeletu ochutit, je přimíchat do prošlehaných vajíček před opékáním nasekané bylinky, např. pažitku či hladkolistou petrželku.
  • KOŘENÍ Nebojte se muškátového oříšku či květu, chilli, kurkumy ani exotického koření, jako je například garam masala. Omeleta získá orientální šmrnc, a když k ní pak přidáte ještě čerstvý koriandr, budete mít ze snídaně úplně nový zážitek.
  • SÝR Jakýkoli strouhaný sýr dodá omeletě další rozměr. Ementál, gruyère, čedar, parmazán... Stačí jím omeletu posypat po posledním promíchání, tedy těsně před tím, než ji budete rolovat.
  • DALŠÍ MOŽNOSTI Skvělé jsou v omeletě měkké salámy, lehce orestované žampiony, vypražená slanina, šunka, podušený pórek či čerstvé nakrájené papriky anebo rajčátka. Náplně nedávejte moc, počítejte maximálně třetinu hrnku na omeletu. 

 

KNOW-HOW

  • VEJCE Trik dokonalé omelety je v počtu vajec, ideální jsou tři. Samozřejmě ale záleží na velikosti vaší pánve.
  • PÁNEV Nejlepší je nepřilnavá s průměrem 20cm.
  • TEPLOTA Pánev musí být horká, ale přiměřeně, ne rozpálená na maximum.
  • POHYB Vajíčka musejí být více méně neustále v pohybu, jen tak se nezačnou opékat, ale budou pěkně tuhnout. Výsledkem bude krásně světlá a vláčná omeleta. Pointa je, aby se už ztuhlá vejce neustále mísila s tekutými, a ta stékala na dno pánvičky.
  • ODPOČINEK Dopřejte vajíčkům odpočinek – když se budete blížit ke konci, nechte vejce na chvíli stát – spojí se a začnou tuhnout.
  • MÉNĚ JE VÍCE! Omeletu začněte rolovat ve chvíli, kdy vajíčka ještě nejsou zcela ztuhlá. Nebojte se, postupně dojdou, zvláště když budete omeletu servírovat na nahřátém talíři. V každém případě můžete omeletu po zarolování nechat ještě chvíli prohřát na teplé pánvi. Pamatujte ale, že cílem není suchá, opečená omeleta, ale bledá, nadýchaná a šťavnatá rulička! 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete svý přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience, snaha připravit jídlo s láskou a také ta pravá grilovací omáčka. Ta vám totiž jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...

Obchod Apetit