Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Vaječná omeleta se salátkem

Vaječná omeleta se salátkem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Do 10 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1717 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 17 g
Tuky 141 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nadýchaná omeleta je skvělá k snídani i jako lehký oběd – to když si ji dáte s náplní, se salátkem, křupavou francouzskou bagetkou a sklenkou bílého vína.

Suroviny

vejce 6 ks
máslo 2 PL
sůl a pepř
máslo 2 PL
sůl a pepř
máslo 2 PL
pažitka 2 PL
nasekaná
Na salátek
polníček 200 g
rajčata cherry 250 g
překrojená napůl
pažitka 1 PL
nasekaná
kopr 1 PL
nasekaný
jarní cibulka 1 ks
nakrájená na kolečka
olivový olej
plus ocet balsamico

1 Do mističky rozklepněte 3 vejce, přilijte lžíci mléka, osolte a případně i opepřete a vidličkou prošlehejte. Přidejte 1/2 lžíce másla nakrájeného na kousky a vmíchejte (máslo se rozpustí až na pánvi a dodá omeletě na jemnosti). Chcete-li, vmíchejte lžíci nasekané pažitky (či jiných bylinek).

2 V nepřilnavé pánvi rozpusťte na středním plameni 1/2 lžíce másla. Pánví zakružte tak, aby máslo pokrylo celou plochu. Pak vlijte vejce a nechte je zhruba 10 sekund zatuhnout.

3 Začněte míchat a tvořit omeletu – spodní stranou vidličky opatrně míchejte v pánvi ve tvaru osmičky (viz obr. 1) a druhou rukou zároveň pánví hýbejte dopředu a dozadu, tak se tekutá vajíčka dostanou na dno pánve a hotová doprostřed. To zabere zhruba půl minuty. Pánev odstavte, dokud jsou vajíčka na povrchu ještě ne zcela udělaná, a pomocí vidličky nebo obracečky omeletu zarolujte (viz obr. 2). Nechte ji ještě pár sekund na pánvi a pak přesuňte na nahřátý talíř. Zopakujte s druhou polovinou surovin.

4 Na salátek promíchejte polníček, rajčátka, pažitku, kopr a cibulku, osolte, opepřete a dochuťte olivovým olejem a balzamikem. 

ČÍM VYLEPŠIT NÁPLŇ

  • BYLINKY Nejjednodušší způsob, jak omeletu ochutit, je přimíchat do prošlehaných vajíček před opékáním nasekané bylinky, např. pažitku či hladkolistou petrželku.
  • KOŘENÍ Nebojte se muškátového oříšku či květu, chilli, kurkumy ani exotického koření, jako je například garam masala. Omeleta získá orientální šmrnc, a když k ní pak přidáte ještě čerstvý koriandr, budete mít ze snídaně úplně nový zážitek.
  • SÝR Jakýkoli strouhaný sýr dodá omeletě další rozměr. Ementál, gruyère, čedar, parmazán... Stačí jím omeletu posypat po posledním promíchání, tedy těsně před tím, než ji budete rolovat.
  • DALŠÍ MOŽNOSTI Skvělé jsou v omeletě měkké salámy, lehce orestované žampiony, vypražená slanina, šunka, podušený pórek či čerstvé nakrájené papriky anebo rajčátka. Náplně nedávejte moc, počítejte maximálně třetinu hrnku na omeletu. 

 

KNOW-HOW

  • VEJCE Trik dokonalé omelety je v počtu vajec, ideální jsou tři. Samozřejmě ale záleží na velikosti vaší pánve.
  • PÁNEV Nejlepší je nepřilnavá s průměrem 20cm.
  • TEPLOTA Pánev musí být horká, ale přiměřeně, ne rozpálená na maximum.
  • POHYB Vajíčka musejí být více méně neustále v pohybu, jen tak se nezačnou opékat, ale budou pěkně tuhnout. Výsledkem bude krásně světlá a vláčná omeleta. Pointa je, aby se už ztuhlá vejce neustále mísila s tekutými, a ta stékala na dno pánvičky.
  • ODPOČINEK Dopřejte vajíčkům odpočinek – když se budete blížit ke konci, nechte vejce na chvíli stát – spojí se a začnou tuhnout.
  • MÉNĚ JE VÍCE! Omeletu začněte rolovat ve chvíli, kdy vajíčka ještě nejsou zcela ztuhlá. Nebojte se, postupně dojdou, zvláště když budete omeletu servírovat na nahřátém talíři. V každém případě můžete omeletu po zarolování nechat ještě chvíli prohřát na teplé pánvi. Pamatujte ale, že cílem není suchá, opečená omeleta, ale bledá, nadýchaná a šťavnatá rulička! 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/4

Apetit magazín

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit