S bramborovým salátem nemusíte čekat do Vánoc. Dá se připravit snadno a chutně i na začátku prosince.
Vynechte majonézu, ušlehejte jednoduchou zálivku, přidejte hrušky, koření, a máte lehký bramborový salát, který se hodí jako příloha i lehká večeře. Obzvlášť nyní v období babího léta, kdy jsou dny ještě teplé, oceníte jednoduché vaření a jídlo, které v žaludku netíží.
Ochutnejte následující bramborový salát s hruškami:
- 500 g brambor, vařených ve slupce a oloupaných, nakrájejte na tenké plátky.
- Opatrně smíchejte s tenkými plátky ze 3 velkých pevných hrušek bez jádřinců.
- Zalijte prošlehanou směsí: 3 lžíce červeného vinného a 1 lžíce obyčejného octa a 80 ml slunečnicového oleje (či jiného salátového oleje, ne olivového) s ¼ lžičky pepře, ½ lžičky soli, ¼ lžičky mletého koriandru a ½ cibule, najemno nasekané.
- Nechte alespoň 5 hodin odležet v chladu (i do druhého dne). Hodí se k šunce i klobásce.
Náš tip
Nejprve dejte vařit brambory, pak si připravte další suroviny a zálivku. Uvařené brambory co nejdříve oloupejte a ještě teplé smíchejte s dalšími přísadami. Lépe tak nasáknou jejich chuť.