0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Bramborový salát
ZDROJ: Pixabay
sdílet:

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat samostatně nebo jako originální přílohu ke grilovanému masu. 

Nové brambory jsou ideální

Nové brambory jsou mimořádně chutnou sezónní zeleninou. Příjemným bonusem je jejich jemná slupka, která se nemusí loupat. Naopak, pokud slupku na bramborách ponecháme, snížíme glykemický index jídla a obohatíme ho o cenné vitamíny skupiny C a B.

Lehký bramborový salát však lze samozřejmě připravit i z brambor skladovaných.

Základní ochucení s kapkou citronu

Základem každého bramborového salátu je správně brambory uvařit a ochutit.

  • Dejte pozor na to, že nové brambory se vaří kratší dobu, než jsme zvyklí. Můžete zkusit do brambory zapíchnout špičku noze. Jakmile po ní sjede zpět do vody, brambory jsou uvařené a je třeba je okamžitě slít.
  • Co se týče ochucení, brambory vaříme ve slané vodě. Po uvaření jim však  dokonale sedne také kyselá složka. Výborně poslouží například klasická zálivka vinaigrette. Jedná se o kombinaci olivového oleje, octa nebo citrónové šťávy, pepře a soli. 

Středomořský koktejl chutí 

K ochuceným novým bramborám přidejte sušená rajčata, celé listy baby špenátu nebo nasekané listy mangoldu a černé nebo zelené olivy. Navrch posypte sýrem feta

Tenhle salát je vhodnou přílohou ke grilovanému masu nebo rybě. Ideální jsou třeba i kuřecí stehýnka, umíte je správně připravit? 

Farmářský bramborový salát 

Farmářská verze salátu se hodí, pokud máme větší hlad.

  • Brambory kombinujte s vypečenou anglickou slaninou a vařenými vejci.
  • Salát by měl vždy obsahovat něco zeleného. Hodí se, pokud je ještě v sezóně zelený chřest. Pokud ne, salát je skvělý třeba s čerstvým hráškem.
  • Do zálivky v tomto případě můžeme přidat i trochu dijonské hořčice. Docílíme tak lehce pikantní chuti. 

Kouzlo Indie 

Netradiční, ale velice chutné jsou nové brambory v kombinaci s cizrnou.

  • Nebojte se je použít v poměru 1:1 a ochutit salát lehce opraženým římským kmínem, kurkumou a čerstvým koriandrem.
  • Do zálivky můžete přidat i pár lžic jogurtu. Tato kombinace je skvělá v kombinaci s mletým masem, rybami nebo třeba grilovanou zeleninou, což ocení hlavně vegetariáni. 

Zdroje informací: časopis Apetit, BBC Good Food

Související články

High protein večeře do 20 minut
  • Zdraví a výživa

High protein večeře do 20 minut

Proteiny neboli bílkoviny patří mezi základní kameny zdravého organismu. Naše tělo je získává ze stravy či potravinových doplňků. Jak dopřát tělu dostatek bílkovin a nestrávit půl dne v kuchyni? Poradíme vám, jak připravit ty nejchutnější...
Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit