Světově proslulou delikatesu foie gras, jemná tučná kachní nebo husí játra, milují hlavně Francouzi. Doma si je můžete připravit i vy. Víte, jaký je rozdíl mezi kachními a husími játry?
- Foie gras z kachny se líp hodí na studenou kuchyni. Skvělá jsou třeba jako milimetrový plátek na topince se solí a pepřem.
- Husí játra mají tužší konzistenci a lépe snesou tepelnou úpravu. Ochutnejte je: Asi 1,5 cm silný plátek obtiskněte v mouce a prudce opečte z obou stran dozlatova na suché rozpálené pánvi. Kovová jehla vám prozradí, zda jsou uprostřed prohřátá.
- Nejlepší foie gras jsou z Francie a Maďarska. Prodávají je například v Makru, Cipě, XO foods a v prodejnách s francouzskými specialitami. U nás seženete také česká kachní játra z Vodňan, která svým hostům s oblibou servíruje i šéfkuchař malostranské restaurace The Monastery Richard Fuchs.