Já rád játra, ty rád játra a zkrátka kdo rád játra, ten rád játra na cibulce. Chutný pokrm, který připravíte za pár korun i minut. Jak ale játra správně opéct, aby byla uvnitř měkká a vláčná? Podívejte se na naše tipy pro všechny milovníky křehkých jatýrek a připravte si luxusní pochoutku za pár minut.
Základní recept na játra působí jednoduše, opak je ale pravdou a při špatné úpravě můžete tuto křehkou surovinu proměnit v tuhou gumovou či vysušenou hmotu.
Aby se tak nestalo, připravili jsme pro vás několik osvědčených tipů, jak na opékání jater. A pokud dodržíte pár zásad, tak si vaše játrové pokrmy možná zamilují i ti, kteří vnitřnostem moc neholdují.
- K restování a smažení jsou nejvhodnější játra drůbeží a vepřová, oboje jsou velmi chutná a dají se připravit na spoustu způsobů.
- Naopak hovězí játra jsou velmi křehká a drolí se, proto jsou vhodná pro přípravu játrových knedlíčků a jiných pokrmů, které nevyžadují játra vcelku.
- Věděli jste, že játra mají mnoho cenných účinků na naše zdraví? Obsahují železo, bílkoviny, lecitin, měď, zinek a vitaminy A, B a D. Za pouhých pár korun tak pořídíte skvělou surovinu do vyváženého jídelníčku.
1. Čerstvá játra ihned spotřebujte
V obchodě vybírejte játra, která jsou na povrchu lesklá. Co nejdříve po nákupu (ideálně nejdéle do 24 hodin) játra spotřebujte, nejsou vhodná k dlouhému skladování v lednici. Játra a veškeré vnitřnosti rychle podléhají zkáze.
2. Dostatečně játra očistěte
Před vařením játra odblaňte. Na pánev by měla přijít pouze čistá jaterní hmota. Pokud játra krájíte na plátky či nudličky, ideální tloušťka jednoho kusu je 1,5 cm. Menší kousky by se rychle vysušily a větší naopak nepropekly.
3. Opékejte na sádle a podlévejte vývarem
Nejlepší chuťový základ játrovému pokrmu dopřejete, když cibulku a játra opečete na sádle. Dokonalou chuť ještě podpoříte poctivým hovězím vývarem, kterým játra na cibulce podlévejte.
4. Propečená, ale stále měkká
Jak dlouho játra opékat, aby byla správně propečená a měkká?
- Nejdříve na sádle opečte cibulku, k ní pak přihoďte drcený kmín a jakmile se směs rozvoní a cibule získá lesklý nádech, přihoďte připravená jatýrka.
- Ta před podlitím rovnoměrně opékejte 5–6 minut.
- Následně podlijte vývarem a jakmile směs v pánvi začne bublat, vařte játra dalších 10–15 minut.
5. Podpořte chuť bylinkami a kořením
Do základu k cibulce nezapomeňte přihodit drcený kmín. Skvělé vůni i chuti jater svědčí čerstvé tymiánové lístky a trocha koňaku či brandy. Nemusíte mít strach – alkohol se při vaření spolehlivě odpaří a zbyde jen příjemná vůně a plná chuť.
6. Solte až na závěr
Odborníci doporučují solit játra až v závěru vaření. To proto, aby se při vaření nevysušila a následně neztvrdla.
7. Zvolte ideální přílohu
Jakou přílohu podávat k opečeným játrům? Ideální je rýže nebo bramborová kaše. Skvěle si tento pokrm vychutnáte také s domácími bramborovými plackami.
Tip na závěr: ,Babské rady' doporučují játra před pečením naložit na hodinu do mléka. Podle všeho tak játra změknou a zbaví se kovové pachuti.
Zdroj: Apetit