Kontroverzní delikatesa foie gras

Kontroverzní delikatesa foie gras
sdílet:
Už jste někdy ochutnali foie gras? Název připomíná spíše nějakou exotickou surovinu. Ve skutečnosti se však jedná pokrm připravený z husích či kachních jater. Foie gras patří mezi cenné delikatesy, proto není pochyb, že si tak vznešený název zaslouží. Kuchaři je považují za stejně cennou surovinu, jakou je například kaviár či lanýži. Je tedy asi jasné, že foie gras najdete na jídelním lístku spíše luxusnějších restaurací. Odkud tento slavnostní pokrm pochází, jak si ho nejlépe vychutnat a proč je v některých zemích jeho konzumace zakázaná?

Co znamená foie gras?

Pojďme se na pojem foie gras podívat trochu podrobněji. Název totiž v překladu znamená „tučná játra“ a od 18. století se používá ve Francii k označení tučných jater pořádně vykrmené husy či kachny. Právě Francie je světovou jedničkou v produkci jater, ale jejich historie v této zemi nezačíná. Foie gras se těšily veliké oblibě už v antickém období, kdy zejména Egypťané vykrmovali husy a kachny tak, aby měly veliká a tučná játra, na kterých si pak pochutnávali. Až v 17. století se recept s foie gras objevil ve francouzské kuchařce Jeana Pierra Clause, který tento pokrm servíroval i francouzskému králi Ludvíku XIV. Jeho nástupce pak játra označil za královský pokrm. Z Francie se foie gras rozšířily postupně do celého světa.

Pozor, pojmem foie gras se nemyslí jakákoliv husí či kachní játra, ale pouze ta, která splňují určité parametry. Játra musí pocházet z dospělé husy či kachny, která žije ve volném výběhu, je zdravá a po dobu dvou až tří týdnů konzumuje omaštěnou a osolenou kukuřici, aby se co nejvíce vykrmila a játra byla co nejvíce tučná. Pro srovnání, foie gras mají až 80 % tuku, zatímco běžná játra kolem 5 %. Foie gras musí mít také určitou hmotnost, která je stanovena Evropskou unií – kachní játra musí vážit alespoň 300 g a husí 400 g.

Dopřejte si husí maso

Dopřejte si husí maso

Více

Jak si vychutnat foie gras?

Foie gras mají máslovou chuť a nejčastěji se konzumují opečená (na sucho, při pečení totiž pustí tuk) nebo jako součást teriny, což je směs mletého masa zapečená ve speciální formě. Pokrm se podobá naší paštice. Foie gras jsou výborná samotná, a tak není třeba je příliš dochucovat. Nejlépe si je vychutnáte s opečenou bagetkou a nějakým sladkokyselým komponentem, jako jsou třeba fíkycibulová marmeláda nebo karamelizovaná jablka.

Kontroverzní delikatesa

Foie gras je sice v mnoha zemích oblíbenou a velice ceněnou delikatesou, v jiných zemích je ale konzumace tohoto pokrmu zakázána. Proč? Proces výroby foei gras totiž mnozí považují za vysoce neetický. Jak jsme si už říkali, husy a kachny jsou vykrmovány, aby jejich játra splňovala požadavky foie gras. Háček je v tom, že vykrmování probíhá nuceně sondou, kdy je kachnám a husám do žaludku vpravována právě zmíněná kukuřice. Vykrmovaná drůbež má také omezený pohyb. Foie gras tak určitě nenajdete na jídelním lístku například v Polsku, Finsku či ve Spojených státech.

Související články

Co s kachním sádlem
  • Tipy a triky

Co s kachním sádlem

Po vychladnutí je uzavřené či zakryté fólií či alobalem uložte do chladničky. Je vynikající třeba na opékání brambor, ale i na chleba. ...
Zelí červené k huse jako stvořené
  • Tipy a triky

Zelí červené k huse jako stvořené

Blíží se jedenáctý listopad, den, který se každoročně nese v duchu oslav sv. Martina. A co by to bylo za svatomartinské hody bez husy, knedlíků a zelí. Připravte si tradiční posvícenské pokrmy a podívejte se s námi na původní proces...

Obchod Apetit