Kachní játra v delikátní úpravě... Se slaninou a šalvějí tvoří dokonalou harmonii chutí.
Suroviny
1 Játra namočte na noc do mléka. Pak sceďte, zbavte žilek a očistěte a úhledně nakrájejte na menší kousky. Dejte na talíř a uložte do chladu.
2 V nepřilnavé pánvi na středním plameni rozehřejte olej a opékejte na něm pomalu slaninu a cibuli dozlatova (10–15 minut). Odložte a uchovejte horké.
3 V míse osolte a opepřete mouku na obalení. Jinou pánev rozehřejte a nechte na ní zpěnit 30g másla. Pak obalte polovinu jater v ochucené mouce, přebytečnou oklepněte a játra opékejte na másle 1–2 minuty z každé strany dozlatova. Osušte papírovými utěrkami a přidejte do pánve k cibuli a slanině. Pokračujte s dalšími 30g másla a zbylými plátky jater.
4Do pánve dejte zbylé máslo a opečte na něm lístky šalvěje dokřupava (1–2 minuty), pak šalvějové máslo přelijte do mísy. Pánev zastříkněte brandy a redukovaným vývarem a rozmíchejte. Játra podávejte horká, přelitá šťávou z pánve a šalvějovým máslem.
NĚCO NAVÍC
Kachní játra lze nahradit krůtími nebo telecími (ta krájejte na 5mm plátky). Redukovaný vývar si připravíte svařením domácího vývaru, ale v receptu ho můžete vynechat či nahradit vínem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Kolekce 30 skvělých českých i zahraničních receptů s játry(30 receptů)
- Probuzená síla slaniny(14 receptů)
- Kachna na všechny způsoby: 36 ověřených receptů s kachním masem(36 receptů)