0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kachní játra na slanině

Kachní játra na slanině

2.7 / 5. Počet hodnocení: 12
Více než hodinu Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3656 kcal
Bílkoviny 195 g
Sacharidy 81 g
Tuky 277 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kachní játra v delikátní úpravě...  Se slaninou a šalvějí tvoří dokonalou harmonii chutí. 

Suroviny

játra kachní 700 g
cca, viz Něco navíc
mléko 1 l
olivový olej 1 PL
anglická slanina 250 g
na nudličky
cibule červená 1 ks
na tenké klínky
sůl
pepř
čerstvě mletý
mouka pšeničná hladká
na obal
máslo 120 g
nahrubo
šalvěj 1 svazek
otrhané lístky
brandy 40 ml
vývar 2 PL
telecí vývar redukovaný, lze nahradit hovězím (viz Něco navíc)

1 Játra namočte na noc do mléka. Pak sceďte, zbavte žilek a očistěte a úhledně nakrájejte na menší kousky. Dejte na talíř a uložte do chladu.

2 V nepřilnavé pánvi na středním plameni rozehřejte olej a opékejte na něm pomalu slaninu a cibuli dozlatova (10–15 minut). Odložte a uchovejte horké.

3 V míse osolte a opepřete mouku na obalení. Jinou pánev rozehřejte a nechte na ní zpěnit 30g másla. Pak obalte polovinu jater v ochucené mouce, přebytečnou oklepněte a játra opékejte na másle 1–2 minuty z každé strany dozlatova. Osušte papírovými utěrkami a přidejte do pánve k cibuli a slanině. Pokračujte s dalšími 30g másla a zbylými plátky jater.

4Do pánve dejte zbylé máslo a opečte na něm lístky šalvěje dokřupava (1–2 minuty), pak šalvějové máslo přelijte do mísy. Pánev zastříkněte brandy a redukovaným vývarem a rozmíchejte. Játra podávejte horká, přelitá šťávou z pánve a šalvějovým máslem.

NĚCO NAVÍC

Kachní játra lze nahradit krůtími nebo telecími (ta krájejte na 5mm plátky). Redukovaný vývar si připravíte svařením domácího vývaru, ale v receptu ho můžete vynechat či nahradit vínem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/2

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit