Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kde ochutnat gelato?

Gelato v kornoutku
ZDROJ: Alana Harris/Unsplash
sdílet:

Gelato je italskou verzí zmrzliny, která si podmaňuje strávníky po celém světě. Prozradíme vám, jaký je rozdíl mezi klasickou zmrzlinou a gelatem, co do něj patří a kde jej v Čechách ochutnat. 

Gelato pod pokličkou historie 

Vyslovuje se [dželáto] a označuje italskou zmrzlinu. Připisuje se italskému šéfkuchaři Francescu Procopio dei Coltelli, který si koncem 17. století v Paříži otevřel kavárnu Café Procope. Jako první představil ve své kavárně gelato, kterým zaujal celou metropoli. Brzy na to se o gelatu dozvěděl i zbytek Evropy. Francesco díky svému objevu získal francouzské občanství a také licenci vydanou samotným Ludvíkem XIV., díky které směl jako jediný v celém království vyrábět svůj mražený dezert.  

Počátkem 20. století se proces výroby začal inovovat a automatizovat. Vznikl tak první automatický stroj na výrobu gelata (Motogelatiera), ale i mrazák usnadňující skladování. Ve 40. letech se výrobě strojů začal věnovat Bruto Carpigiany, který vymyslel jednodušší a bezpečnější stroje. Dodnes je jeho společnost Carpigiani jedním z největších producentů strojů na výrobu italského gelata. Stále však převládá poctivá řemeslná ruční práce, která tvoří 55 % světové produkce gelata. 

Rozdíl mezi gelatem a zmrzlinou 

  • Podíl tuku. Zmrzlina musí obsahovat alespoň 10 mléčného tuku, gelatu stačí 3,8 %.  

  • Obsahuje méně vzduchu. Gelato má hutnější konzistenci, plnější chuť a je třeba jej nabírat špachtlí namísto kovové lžíce vytvářející kopečky. 

  • Vyšší teplota. Gelato je méně chlazené než klasická zmrzlina, díky tomu získává hedvábnou strukturu a vaše dásně neutrpí takový teplotní šok. 

  • Pomalé stloukání. Gelato potřebuje více času na stloukání, kterým vzniká každá zmrzlina. V gelatu tak najdeme max. 20 % vzduchu, ve zmrzlině kolem 75 %. 

Řemeslná výroba gelata 

Výroba gelata je v Itálii tradičním řemeslem, které má své kurzy, školy, univerzity, ale také celosvětové soutěže.

Nezbytné pro gelato jsou tyto základní přísady.

  • mléko (i sušené) 

  • smetana 

  • cukry 

Chuť získává gelato od dalších přísad, které ovlivňují také vzhled a strukturu. Ochutnat můžete stejně pestrou řadu příchutí jako je tomu u zmrzliny, při návštěvě větších gelaterií máte však skoro pocit, že jste se ocitli ve světě neomezených možností. Vedle klasických ovocných příchutí, čokoládových, ořechových i smetanových se setkáte s alkoholickým, zeleninovým, bylinkovým či slaným gelatem.  

Mezi ochucující přísady řadíme: 

  • ovoce (čerstvé, dužinu či šťávu) 

  • ořechové pasty 

  • čokoládu (kousky čokolády, kakaový prášek nebo kakaovou hmotu) 

  • alkohol (od piva, vína po šumivé víno, likéry či whiskey) 

  • maceráty (káva, čaj, vanilková zrna, ale také bylinky, koření, které mohou být horké (infuze) či horké (maceráty) 

  • karamel, sůl, sušenky, koláče, chléb a cokoli dalšího 

Gelaterie
ZDROJ: Michelle Raponi/Unsplash

TIP

Nové příchutě zmrzlin, které dostanou i skutečné zmrzlinové znalce, dorazily do českých mrazáků MARKS & SPENCER.

Nálada letošních prázdnin je jasná: oslava léta a všech chutí, které k němu patří – najdete tu citrónový krém s pusinkami, ikonické prasátko Percy, dvojici čokoláda a karamel s fondánem i zmrzlinu, která připomíná chutě britského odpoledního čaje o páté.

M&S nezapomíná ani na vegany – nabídka mražených dezertů v prodejnách zahrnuje i zmrzliny na rostlinné bázi kokosového mléka, například s příchutí skotských malin anebo bohaté čokolády. Stačí hledat na obalu logo Plant Kitchen a zelenou ikonku V (vegan).

Triple chocolate zmrzlina
ZDROJ: Marks & Spencer

Kde gelato nebo poctivou zmrzlinu ochutnat? 

Vybrali jsme pro vás známé gelaterie i poctivé zmrzlinárny, které by vašim chuťovým pohárkům neměly uniknout. Pokud máte ve vašem okolí oblíbenou řemeslnou zmrzlinárnu, napište o nich do komentářů pod článkem. 

Praha 

  • Puro. Zakladatelka se gelato naučila připravovat na univerzitě v Bologni, založila v Praze svůj první podnik, který se rychle dostal do širokého podvědomí. Dnes má 3 pobočky, na kontě řadu vyhraných soutěží a tu nejlepší makovou zmrzlinu. Ze široké nabídky Puro gelato můžete ochutnat prostřednictvím rohlik.cz nebo kosik.cz. 

  • Créme de la créme. Zakladatel pan Zmrzlinka se gelatu věnuje již řadu let, po 4 letech v Itálii si otevřel vlastní zmrzlinárnu. Nabídka jeho zmrzlin je široká, ochutnat můžete některé alkoholické, veganské i neobvyklé příchutě. V současnosti má 5 poboček s poctivým gelatem.  

  • Angelato. V roce 2007 jej založila trojice přátel s vizí poctivé zmrzliny. Dnes mají 4 pobočky, nabídku chutných zmrzlin a řadu spokojených zákazníků. 

Brno 

  • Tomivo. Tihle kluci z Brna dělají skvělé gelato, k ochutnání je i v dalších městech nebo na rohlik.cz. A ta jejich lotusková! 

Poděbrady 

  • Gelateria Corso. Ochutnejte u nich čokoládovou s chilli. 

Kralupy 

  • Cukrárna a kavárna Natali. Od roku 2019 se věnují výrobě poctivého gelata. 

Liberec 

  • Zmrzlinářství Leda. Nejedná se o gelato, ale jejich poctivá řemeslná zmrzlina stojí jistě za ochutnání) 

Pardubice 

  • Epifany Patisserie. Jejich zákusky jsou dokonalé, stejně tak vyráběná zmrzlina. 

  • Barky. Na osvěžující sorbet jedině do pardubické Cihelny. 

České Budějovice 

  • Zmrz.li. Místo gelata zde ochutnáte spoustu (ne)tradičních hravých zmrzlin. 

Karlštejn 

  • Gelarto. Před prohlídkou místního hradu jistě navštivte tuto zmrzlinárnu. 

Slaný 

  • Cukrářství Pudilovi. Pan Pudil má ve Slaném svou zmrzlinovou laboratoř, ve které využívá i ovčí a kozí mléko. 

Tábor 

  • Mocca Café. Vyhlášenou zmrzlinárnou je tato cukrárna, jejíž gelato získalo řadu mezinárodních ocenění. 

Malá Skála 

  • Annie by Farma Natura. Každý den 14 druhů řemeslné zmrzliny. 

Strážný 

  • Gelateria Strážný. Velký výběr, ve kterém najdete i neobvyklé druhy jako likérová špička, šumavský povidloň nebo Creme fraiche. 

Jesenice, Kunratice, Týnec nad Sázavou 

  • Šabatovo zmrzlinářství. Toto gelato si podmanilo okolí Prahy širokým výběrem chutného gelata. 

Kačice 

  • Zmrzlina 2AD. Několik smetanových variant i sorbetů si získává své příznivce po celé republice, v Praze, Klatovech, Olomouci i Dobřichovicích. 

Související články

Autor: Hana Kovaříková

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč