Nejen okurky, ale i drobounké cibulky jsou skvělé ve sladkokyselém nálevu. Nečekejte na léto a zavařujte i v zimě. Získáte skvělou chuťovku i přílohu, například k masovým pečínkám.
- Kilo cibulek zalijte v míse vroucí vodou. Nechte pět minut stát, slijte a prolijte studenou vodou.
- Cibule oloupejte a dejte do mísy se zhruba 200 g mořské soli, zalijte studenou vodou a nechte 24 hodin stát. Pak je slijte a osušte, rozdělte do dvou sterilizovaných litrových sklenic.
- V rendlíku na nízkém plameni svařte 1 litr octa, 2 lžíce hořčičného semínka, 1 lžíci celého černého pepře, 160 g cukru a 2 bobkové listy.
- Nálevem zalijte cibule tak, aby byly pod hladinou. Uzavřete a nechte týden v chladu a temnu. Vydrží až dva měsíce.