Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak správně skladovat česnek a cibuli a proč s nimi raději dál od brambor

5 tipů na správné skladování cibule a česneku
ZDROJ: Pexels
sdílet:

Jak správně uchovávat česnek a cibuli, aby si dlouhodobě zachovaly čerstvost, sílu a kvalitu? Zabraňte nežádoucímu klíčení a plísním díky našim skladovacím tipům. Podělíme se s vámi, jak má správně vypadat vitální palice česneku a cibule.
 

Než se pustíte do skladování většího množství cibule a česneku, připomeňme si, jak mají tyto suroviny vypadat, když jsou v kondici.

  • Cibule by měla být před uskladněním pevná a suchá, což poznáme podle barvy a pevnosti slupky.
  • Uvnitř by cibule naopak měla být šťavnatá, kterou si správným skladováním zachová i několik měsíců.
  • Česnek můžeme zakoupit buď po jednotlivých palicích nebo v praktickém svazku.
  • Stejně jako cibule by česnek měl mít suchou slupku a na dotek by měl být pevný. Měkkost může značit počínající hnilobu.

1. Vyřaďte špatné kusy

V první řadě je zapotřebí cibuli a česnek protřídit a vyřadit ty, které nesou sebemenší známku plísně či hniloby. Kažení se rychle šíří a po nějaké době byste mohli být nemile překvapeni zničenou celou úrodou.

  • Najdete-li měkčí cibuli, která však bude stále použitelná a bez známek plísně, neskladujte ji, ale urychleně spotřebujte. 

2. Pozor na okolní vlhkost

Pokud se pustíte do pěstování cibule a česneku, myslete po sklizni vždy na jejich dostatečné proschnutí. I při nákupu cibule a česneku brzy po sklizni zkontrolujte, zda nenesou známky vlhkosti. Pokud se tak stane, nechte je ještě proschnout na dobře větraném místě.  

3. Vyvarujte se blízkosti brambor

Zdánlivě nedůležitá drobnost, která však nemilosrně urychlí zkázu obou surovin. Cibuli proto vždy skladujte dál od brambor, nikdy ne ve společné bedýnce a těsné blízkosti. 

4. Neskladujte cibuli a česnek v lednici

Cibuli ani česnek neskladujte v lednici, obojí potřebuje vzduch a sucho, proto jim pobyt v lednici nesvědčí. Zároveň mohou obdařit ostatní zeleninu a jiné potraviny v ledničce nevábným aroma. 

5. Dopřejte jim dostatek vzduchu

Zatímco cibule se doporučuje skladovat v suchu a ideálně temnu, česnek si vystačí s dostatečným přísunem vzduchu, světlo mu nevadí.

  • Aby cibule nenavlhla, dejte ji buď do dřevěné bedýnky nebo papírových sáčků a dbejte na nízkou vlhkost okolního vzduchu, která by neměla přesáhnout 65 %.
  • V případě česneku je nejefektivnější skladování ve svazku zavěšeném na suchém a chladném místě

Zdroje informací: časopis Apetit, NašeKrásnáZahrada, VenkovAStyl

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín