Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ochutnejte v sezoně: rybíz

červený rybíz
ZDROJ: Marcus Spiske/Unsplash
sdílet:

Drobné kuličky se hodí do marmelád, čatní i sirupů. Když ho zamrazíte, upečete z něj šťavnatou bublaninu.

Když nakupujete rybíz, měly by být bobule pohromadě v hroznech a pěkně pevné. Obecně platí, že čím tmavší barva, tím zralejší a sladší rybíz bude. Rybíz se dá do zásoby zavařovat, sušit nebo mrazit.

Černý rybíz

Král mezi rybízem, pokud jde o obsah zdraví prospěšných látek – vitaminu C a dalších antioxidantů. Má specifickou výraznou natrpklou chuť, která ne každému vyhovuje. Podobně jako u vinné révy obsahují pecičky zdravý olej – ideální proto je jíst černý rybíz celý a syrový. Léčivé jsou i listy.

Červený rybíz

Ze všech rybízů je nejkyselejší. Sám o sobě dobře želíruje, proto je ideální na džem (recept) nebo želé. Pokud se rozhodnete pro domácí rybízovou šťávu (sirup), dejte pozor, abyste ji neudělali moc hustou – mohla by vám zrosolovatět a z lahví s úzkým hrdlem byste ji těžko dostávali.

Bílý rybíz

Pokud je opravdu zralý, tedy nažloutle zbarvený a průhledný, nezkřiví vám ústa jako jeho pestřejší a výraznější příbuzní. Je totiž nejsladší a má nejjemnější chuť – hodí se proto neproslazený na obkládání dezertů, ale i do kompotů a džemů anebo na výrobu vína, podobně jako ostatní druhy.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč