Drobné kuličky se hodí do marmelád, čatní i sirupů. Když ho zamrazíte, upečete z něj šťavnatou bublaninu.
Když nakupujete rybíz, měly by být bobule pohromadě v hroznech a pěkně pevné. Obecně platí, že čím tmavší barva, tím zralejší a sladší rybíz bude. Rybíz se dá do zásoby zavařovat, sušit nebo mrazit.
Černý rybíz
Král mezi rybízem, pokud jde o obsah zdraví prospěšných látek – vitaminu C a dalších antioxidantů. Má specifickou výraznou natrpklou chuť, která ne každému vyhovuje. Podobně jako u vinné révy obsahují pecičky zdravý olej – ideální proto je jíst černý rybíz celý a syrový. Léčivé jsou i listy.
Červený rybíz
Ze všech rybízů je nejkyselejší. Sám o sobě dobře želíruje, proto je ideální na džem (recept) nebo želé. Pokud se rozhodnete pro domácí rybízovou šťávu (sirup), dejte pozor, abyste ji neudělali moc hustou – mohla by vám zrosolovatět a z lahví s úzkým hrdlem byste ji těžko dostávali.
Bílý rybíz
Pokud je opravdu zralý, tedy nažloutle zbarvený a průhledný, nezkřiví vám ústa jako jeho pestřejší a výraznější příbuzní. Je totiž nejsladší a má nejjemnější chuť – hodí se proto neproslazený na obkládání dezertů, ale i do kompotů a džemů anebo na výrobu vína, podobně jako ostatní druhy.