Rybízový koláč s mandlovou drobenkou

Rybízový koláč s mandlovou drobenkou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 (172)
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 plech

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8851 kcal
Bílkoviny 160 g
Sacharidy 929 g
Tuky 485 g
Vláknina 80 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemné nadýchané těsto, hedvábný krém a rybíz, který tomu všemu dodá šťávu!

Související recepty

Suroviny

máslo 300 g
změklé
krupicový cukr 250 g
vanilkový cukr 1 bal
sůl 1 špetka
vejce 5 ks
mouka pšeničná hladká 300 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
jedlá soda 1 ČL
Na náplň
pudinkový prášek 1 bal
vanilkový
mléko 500 ml
plnotučné
krupicový cukr 50 g
červený rybíz 400 g
směs červeného a černého (ne mraženého)
Na drobenku
mandle sekané 150 g
třísky / hranolky
krupicový cukr 100 g
máslo 100 g
mouka pšeničná polohrubá 70 g
skořice 1 ČL

1 Na drobenku jednoduše smíchejte a mezi prsty promněte všechny ingredience.

2 Troubu předehřejte na 180°C. Na těsto vyšlehejte máslo s oběma cukry a se solí, po jednom zašlehejte vejce, nakonec krátce zašlehejte mouku smíchanou s kypřicím práškem a sodou. Těsto rozetřete na plech (30x40cm) vyložený pečicím papírem.

3 Pudink uvařte s cukrem a mlékem podle návodu na obalu, horký ho vlijte na připravené těsto a rozetřete. Pudink posypte rybízem, drobenkou a dejte péct do trouby zhruba na 45 minut. 

CO DO ZÁKLADU A JAK DROBENKU VYLEPŠIT?

  • Klasická drobenka je z mouky, másla a curku: hladká mouka udělá drobenku kompaktnější, hrubá zase křupavější. Cukr můžete použít krupicový i krystalový (bude v drobence pěkně křupat), ale i třtinový a na provonění vanilkový...
     
  • Do drobenky můžete přidávat nejrůznější ingredience od oříšků přes mák, vločky až po marcipán či rozdrobené piškoty a kakao. 
     
  • Ingredience na drobenku jednoduše promněte mezi prsty, anebo je hoďte do robotu s noži nebo do sekáčku a promixujte. 
     
  • Pokud vám drobenka zbude, jednoduše ji vsypte do sáčku a zamrazte. Na sáček nezapomeňte napsat, že jde o drobenku, z jakých ingrediencí je a datum zamrazení.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/7

Apetit magazín

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit