0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rybízový koláč s mandlovou drobenkou

Rybízový koláč s mandlovou drobenkou

4.3 / 5. Počet hodnocení: 251
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 plech

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8851 kcal
Bílkoviny 160 g
Sacharidy 929 g
Tuky 485 g
Vláknina 80 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemné nadýchané těsto, hedvábný krém a rybíz, který tomu všemu dodá šťávu!

Suroviny

máslo 300 g
změklé
krupicový cukr 250 g
vanilkový cukr 1 bal
sůl 1 špetka
vejce 5 ks
mouka pšeničná hladká 300 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
jedlá soda 1 ČL
Na náplň
pudinkový prášek 1 bal
vanilkový
mléko 500 ml
plnotučné
krupicový cukr 50 g
červený rybíz 400 g
směs červeného a černého (ne mraženého)
Na drobenku
mandle sekané 150 g
třísky / hranolky
krupicový cukr 100 g
máslo 100 g
mouka pšeničná polohrubá 70 g
skořice 1 ČL

Postup

1

Na drobenku jednoduše smíchejte a mezi prsty promněte všechny ingredience.

2

Troubu předehřejte na 180°C.

3

Na těsto vyšlehejte máslo s oběma cukry a se solí, po jednom zašlehejte vejce, nakonec krátce zašlehejte mouku smíchanou s kypřicím práškem a sodou.

4

Těsto rozetřete na plech (30x40cm) vyložený pečicím papírem.

5

Pudink uvařte s cukrem a mlékem podle návodu na obalu, horký ho vlijte na připravené těsto a rozetřete.

6

Pudink posypte rybízem, drobenkou a dejte péct do trouby zhruba na 45 minut. 

CO DO ZÁKLADU A JAK DROBENKU VYLEPŠIT?

  • Klasická drobenka je z mouky, másla a curku: hladká mouka udělá drobenku kompaktnější, hrubá zase křupavější. Cukr můžete použít krupicový i krystalový (bude v drobence pěkně křupat), ale i třtinový a na provonění vanilkový...
     
  • Do drobenky můžete přidávat nejrůznější ingredience od oříšků přes mák, vločky až po marcipán či rozdrobené piškoty a kakao. 
     
  • Ingredience na drobenku jednoduše promněte mezi prsty, anebo je hoďte do robotu s noži nebo do sekáčku a promixujte. 
     
  • Pokud vám drobenka zbude, jednoduše ji vsypte do sáčku a zamrazte. Na sáček nezapomeňte napsat, že jde o drobenku, z jakých ingrediencí je a datum zamrazení.

Související články

Jak na dokonalou drobenku?
  • Tipy a triky

Jak na dokonalou drobenku?

Drobenka či žmolenka je dokonalou korunou koláče. Zlatavá křupavá vrstvička vonící máslem, která chuťově vyváží kyselejší ovoce. Jaký je správný poměr surovin, který zaručí tu správnou křupavost drobenky? Jak na to, aby nebyla příliš mastná...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/7

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit