Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

S chutí tradice: uzené maso

uzené maso
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Nejlepší je uzené s kyselou okurkou a hedvábnou bramborovou kaší. My však pro vás máme i další skvělá jídla.

Není uzené jako uzené. Správně se má maso nasolit, nechat několik dnů až týdnů zrát a pak teprve pomalu vyudit. Ze 100 kg je potom asi 80 kg špičkového uzeného.

V honbě za ziskem však dnes mnozí výrobci maso kvůli zvětšení objemu nastříkají přídatnými látkami, udí hned a rychle. Ze 100 kg masa jsou tak schopni vyrobit 180 kg mdlého uzeného.

Kvalitní uzené předá pokrmu svou kouřovou chuť a vůni. Kupujte ho u dobrého řezníka, který vám zároveň i poradí, jestli se dá rovnou jíst, nebo je třeba ho tepelně upravit.

Pěkně voňavé

Uzená krkovička a bůček jsou dobře prorostlé tukem a hodí se na pečení; svědčí jim i opékání nebo grilování. Plec, kýta a pečeně jsou trochu sušší, tudíž pamatujte na časté podlévání; lepší jsou vařené či napařované.

Jídla s vůní uzeného

Související recepty

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Pstruh na všechny způsoby: Který recept vyzkoušíte jako první?
  • Zajímavosti

Pstruh na všechny způsoby: Který recept vyzkoušíte jako první?

Jemné maso, delikátní chuť a nekonečné možnosti úpravy – pstruh patří mezi nejoblíbenější ryby v české kuchyni. A není divu: na másle s křupavou kůrčičkou, v krémových těstovinách nebo v asijském stylu? Možností je nespočet! Připravili jsme...