Nejlepší je uzené s kyselou okurkou a hedvábnou bramborovou kaší. My však pro vás máme i další skvělá jídla.
Není uzené jako uzené. Správně se má maso nasolit, nechat několik dnů až týdnů zrát a pak teprve pomalu vyudit. Ze 100 kg je potom asi 80 kg špičkového uzeného.
V honbě za ziskem však dnes mnozí výrobci maso kvůli zvětšení objemu nastříkají přídatnými látkami, udí hned a rychle. Ze 100 kg masa jsou tak schopni vyrobit 180 kg mdlého uzeného.
Kvalitní uzené předá pokrmu svou kouřovou chuť a vůni. Kupujte ho u dobrého řezníka, který vám zároveň i poradí, jestli se dá rovnou jíst, nebo je třeba ho tepelně upravit.
Pěkně voňavé
Uzená krkovička a bůček jsou dobře prorostlé tukem a hodí se na pečení; svědčí jim i opékání nebo grilování. Plec, kýta a pečeně jsou trochu sušší, tudíž pamatujte na časté podlévání; lepší jsou vařené či napařované.