Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Uzené kolínko pečené s bramborem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 7
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1543 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 215 g
Tuky 47 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vtip, který umí římský hrnec vyprávět dokonale, je pečení masa i přílohy zároveň. Působením páry uzené zkřehne, ale nevysuší se. Kouzlo je završeno tím, že se přílohy průběžně ochucují šťávou, která se vypéká z masa.

Suroviny

koleno, v kloubu naseknuté
větší
kmín ½ ČL
drcený
cibule 200 g
kedlubna 300 g
nemusí být
pepř
celý, několik zrnek
jalovec
několik kuliček
sůl
pepř mletý
koření na grilovanou zeleninu ½ ČL

Postup

1

Římský hrnec namočte na dvacet minut do studené vody. Očištěné a omyté koleno krátce spařte ve vroucí vodě a nechte okapat. Potom kůži ostrým nožem stejnoměrně nařežte šikmými zářezy. Maso osolte, opepřete a posypte grilovacím kořením. Brambory omyjte a oloupejte, nakrájejte je na jemné plátky stejně jako cibuli. Oloupané kedlubny pokrájejte na tenké špalíčky nebo je nahrubo nakrouhejte.

2

Dno pekáče vyložte plátky slaniny, pokryjte bramborami, jemně osolte, poprašte drceným kmínem a zakryjte cibulí a kedlubnami. Posypte kuličkami pepře i jalovce, osolte a opepřete. Pokud máte rádi nasládlejší chutě, můžete směs poprášit i trochou cukru.

3

Na zeleninu položte koleno. Hrnec přikryjte poklicí a vložte do studené trouby. Zapněte ji na 220, horkovzdušnou na 200 stupňů a pečte přibližně hodinu a půl až dvě, dokud není maso měkké. O tom se přesvědčíte vpichem vidličky. Potom pokličku sejměte a maso ještě chvíli ­dopékejte, aby byla kůžička zlatá a křupavá.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/10

Komentáře

03.09.2007 16:58
Recept se nachází v č.10/05, str.48