Uzené kolínko pečené s bramborem

Uzené kolínko pečené s bramborem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 (3)
Do 20 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1543 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 215 g
Tuky 47 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vtip, který umí římský hrnec vyprávět dokonale, je pečení masa i přílohy zároveň. Působením páry uzené zkřehne, ale nevysuší se. Kouzlo je završeno tím, že se přílohy průběžně ochucují šťávou, která se vypéká z masa.

Suroviny

uzené maso 1 ks
velké, v kloubu naseknuté
anglická slanina 100 g
brambory 8 ks
větší
kmín 0.5 ČL
drcený
cibule 200 g
kedlubna 300 g
krupicový cukr 30 g
nemusí být
pepř
celý, několik zrnek
jalovec
několik zrnek
sůl
pepř mletý
koření na grilovanou zeleninu 0.5 ČL
1. Římský hrnec namočte na dvacet minut do studené vody. Očištěné a omyté koleno krátce spařte ve vroucí vodě a nechte okapat. Potom kůži ostrým nožem stejnoměrně nařežte šikmými zářezy. Maso osolte, opepřete a posypte grilovacím kořením. Brambory omyjte a oloupejte, nakrájejte je na jemné plátky stejně jako cibuli. Oloupané kedlubny pokrájejte na tenké špalíčky nebo je nahrubo nakrouhejte.

2. Dno pekáče vyložte plátky slaniny, pokryjte bramborami, jemně osolte, poprašte drceným kmínem a zakryjte cibulí a kedlubnami. Posypte kuličkami pepře i jalovce, osolte a opepřete. Pokud máte rádi nasládlejší chutě, můžete směs poprášit i trochou cukru.

3. Na zeleninu položte koleno. Hrnec přikryjte poklicí a vložte do studené trouby. Zapněte ji na 220, horkovzdušnou na 200 stupňů a pečte přibližně hodinu a půl až dvě, dokud není maso měkké. O tom se přesvědčíte vpichem vidličky. Potom pokličku sejměte a maso ještě chvíli ­dopékejte, aby byla kůžička zlatá a křupavá.

Komentáře

Obchod Apetit