Vtip, který umí římský hrnec vyprávět dokonale, je pečení masa i přílohy zároveň. Působením páry uzené zkřehne, ale nevysuší se. Kouzlo je završeno tím, že se přílohy průběžně ochucují šťávou, která se vypéká z masa.
Suroviny
1 Římský hrnec namočte na dvacet minut do studené vody. Očištěné a omyté koleno krátce spařte ve vroucí vodě a nechte okapat. Potom kůži ostrým nožem stejnoměrně nařežte šikmými zářezy. Maso osolte, opepřete a posypte grilovacím kořením. Brambory omyjte a oloupejte, nakrájejte je na jemné plátky stejně jako cibuli. Oloupané kedlubny pokrájejte na tenké špalíčky nebo je nahrubo nakrouhejte.
2 Dno pekáče vyložte plátky slaniny, pokryjte bramborami, jemně osolte, poprašte drceným kmínem a zakryjte cibulí a kedlubnami. Posypte kuličkami pepře i jalovce, osolte a opepřete. Pokud máte rádi nasládlejší chutě, můžete směs poprášit i trochou cukru.
3 Na zeleninu položte koleno. Hrnec přikryjte poklicí a vložte do studené trouby. Zapněte ji na 220, horkovzdušnou na 200 stupňů a pečte přibližně hodinu a půl až dvě, dokud není maso měkké. O tom se přesvědčíte vpichem vidličky. Potom pokličku sejměte a maso ještě chvíli dopékejte, aby byla kůžička zlatá a křupavá.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 22 receptů s uzeným masem(24 receptů)
Komentáře
03.09.2007 16:58
Apetit 10/05