Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Uzené s hrachovou kaší
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 20
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3303 kcal
Bílkoviny 249 g
Sacharidy 338 g
Tuky 93 g
Vláknina 70 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šťavnaté, voňavé, tradiční – a jednoduché. Ideální oběd!

Suroviny

hrách 500 g
sušený, zelený nebo žlutý, případně směs, den předem namočený do studené vody
mléko 150 ml
plnotučné nebo 12% smetana
sůl
na dochucení
kuchyňsky upravené – rolka, uzené krůtí, apod.
nebo sádlo, na opečení masa a cibulky
nakrájená na kolečka, kostičky nebo klínky

Postup

1

Namočený hrách povařte na mírnějším plameni doměkka; trvá to půl až třičtvrtě hodiny. Vody stačí jen tolik, aby byl hrách pokrytý – lépe se provaří.

2

Měkký hrách prolisujte přes jemné síto (tím jej zbavíte nadýmavých slupek), osolte a ještě pyré zjemněte trochou mléka nebo smetany do kávy.

3

Uzené opláchněte pod tekoucí studenou vodou (domácí uzené tolik proplachovat nemusíte) a pak je v hrnci zalijte horkou. Krátce povařte, aby se vyplavil přebytek uzenářské soli.

4

Maso sceďte, nechte oschnout a potom ho nakrájejte na silnější plátky.

5

Na pánvi rozpalte máslo nebo sádlo a dvě tři minuty na něm opékejte uzené. Pak ho vyjměte, vsypte cibulku a také ji opečte. Podávejte s hrachovou kaší.

Odlehčete to:
Kuchyňsky připravené uzené také můžete podávat jen povařené (nejjemnější způsob je nahřátí v páře). Místo tučnějšího vepřového klidně použijte uzené krůtí maso nebo libovou šunku. Máslo či sádlo nahraďte při smažení olivovým olejem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/2

Komentáře

23.01.2008 08:03
Recept se nachází v č.2/07, str.52

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...