Šťavnaté, voňavé, tradiční – a jednoduché. Ideální oběd!
Suroviny
Postup
Namočený hrách povařte na mírnějším plameni doměkka; trvá to půl až třičtvrtě hodiny. Vody stačí jen tolik, aby byl hrách pokrytý – lépe se provaří.
Měkký hrách prolisujte přes jemné síto (tím jej zbavíte nadýmavých slupek), osolte a ještě pyré zjemněte trochou mléka nebo smetany do kávy.
Uzené opláchněte pod tekoucí studenou vodou (domácí uzené tolik proplachovat nemusíte) a pak je v hrnci zalijte horkou. Krátce povařte, aby se vyplavil přebytek uzenářské soli.
Maso sceďte, nechte oschnout a potom ho nakrájejte na silnější plátky.
Na pánvi rozpalte máslo nebo sádlo a dvě tři minuty na něm opékejte uzené. Pak ho vyjměte, vsypte cibulku a také ji opečte. Podávejte s hrachovou kaší.
Odlehčete to:
Kuchyňsky připravené uzené také můžete podávat jen povařené (nejjemnější způsob je nahřátí v páře). Místo tučnějšího vepřového klidně použijte uzené krůtí maso nebo libovou šunku. Máslo či sádlo nahraďte při smažení olivovým olejem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Masopustní oběd: Tip na slavnostní menu podle Apetitu(3 recepty)
- Slovanská kuchyně na talíři: výběr 40 ověřených receptů(40 receptů)
- Menu inspirované první republikou: Uvařte si retro oběd(18 receptů)
- Hrách a kroupy: 21 receptů na staročeskou pochoutku(20 receptů)
Komentáře
Anonym
23.01.2008 08:03
Apetit 2/07