Uzené s hrachovou kaší

Uzené s hrachovou kaší
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Uzené s hrachovou kaší

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3303 kcal
Bílkoviny 249 g
Sacharidy 338 g
Tuky 93 g
Vláknina 70 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šťavnaté, voňavé, tradiční – a jednoduché. Ideální oběd!

Suroviny

hrách 500 g
zelený nebo žlutý, případně směs, den předem namočený do studené vody
mléko 150 ml
plnotučné nebo 12% smetana
sůl
na dochucení
uzené maso 800 g
kuchyňsky upravené – rolka, uzené krůtí, apod.
máslo 3 PL
nebo sádlo, na opečení masa a cibulky
cibule 1 ks
nakrájená na kolečka, kostičky nebo klínky

1 Namočený hrách povařte na mírnějším plameni doměkka; trvá to půl až třičtvrtě hodiny. Vody stačí jen tolik, aby byl hrách pokrytý – lépe se provaří. Měkký hrách prolisujte přes jemné síto (tím jej zbavíte nadýmavých slupek), osolte a ještě pyré zjemněte trochou mléka nebo smetany do kávy.

2 Uzené opláchněte pod tekoucí studenou vodou (domácí uzené tolik proplachovat nemusíte) a pak je v hrnci zalijte horkou. Krátce povařte, aby se vyplavil přebytek uzenářské soli. Maso sceďte, nechte oschnout a potom ho nakrájejte na silnější plátky. Na pánvi rozpalte máslo nebo sádlo a dvě tři minuty na něm opékejte uzené. Pak ho vyjměte, vsypte cibulku a také ji opečte. Podávejte s hrachovou kaší.

Odlehčete to:
Kuchyňsky připravené uzené také můžete podávat jen povařené (nejjemnější způsob je nahřátí v páře). Místo tučnějšího vepřového klidně použijte uzené krůtí maso nebo libovou šunku. Máslo či sádlo nahraďte při smažení olivovým olejem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/2

Komentáře

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...

Obchod Apetit