Seriál o mase: telecí plec

Seriál o mase: telecí plec
sdílet:
Oproti jiným dílům telecího masa koupíte plec za příznivou cenu. Dejte si ji se smetanovými omáčkami, ke kterým se mladé maso hodí ze všeho nejvíc.

Telecí plec je maso z telecí přední nohy od lopatky až nad kolínko. Plec se skládá z relativně velkého množství svalových svazků, jak je dobře vidět na obrázku dole v galerii. Proto se moc nedá krájet na plátky – lepší jsou kostky. Jde o mladé maso, a tudíž plec přespříliš nezačišťujte – stav na obrázku zcela postačuje. Jemné blanky po uvaření ani nepostřehnete.

Proč ji chtít?

  • Pro chuť. Je křehká, jemná, dietní a díky vysokému obsahu kolagenu také velmi šťavnatá. Plec nejlíp chutná dušená a s jemnými omáčkami.
  • Pro cenu. S plecí si kupujete šťavnaté a jemné telecí maso, ale za podstatně nižší cenu než třeba kýtu. Plec dostanete zhruba za 190 Kč/kg.
  • Pro výjimečnost. Telecí je vhodný druh masa pro slavnostní příležitost.

Co s ní v kuchyni?


Telecí plec je skvělá na houbách v podobné úpravě, jako jste zvyklí u hovězího. Nebo ji zkuste po italsku na základu z kořenové zeleniny s vínem, olivami, kapary a rajčaty. Chutnat vám bude také na česneku nebo jako máslový řízek, pečené kuličky či sekaná.

Tipy šéfkuchaře, jak a kde telecí plec koupit, a spoustu nápadů na jednoduché úpravy najdete v červnovém Apetitu. Právě teď na stáncích! Užijte si s našimi recepty výjimečný kulinární zážitek.
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit