Telecí s cibulkami

Telecí s cibulkami

Hodnocení receptu
Průměr: 4.7 ()
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4141 kcal
Bílkoviny 249 g
Sacharidy 273 g
Tuky 206 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křehké a aromatické

Suroviny

telecí maso 1 kg
případně hovězí kližky nebo roštěné
máslo 3 PL
víno červené 120 ml
nejlépe řecké
sůl
na dochucení
mrkev 1 ks
nakrájená na kolečka
rajčata 4 ks
pokrájená
česnek 4 stroužky
bobkový list 2 ks
tymián 1 snítka
skořice špetka
cibule 1 kg
menší
olivový olej 50 ml
vinný ocet bílý 50 ml
sýr feta 200 g
na ozdobu
pepř
na dochucení

1Maso nakrájejte na čtyři silnější plátky a osmahněte na másle. Podlijte vínem, osolte, opepřete, přihoďte mrkev, rajčata, česnek, bobkový list, tymián a skořici.

2Cibulky oloupejte a vcelku osmahněte na oleji. Přidejte je k masu, vlijte ocet, a pokud je málo šťávy, pak ještě trochu vody.

3Na mírném ohni duste přibližně hodinu a půl, dokud není maso tak měkké, až se rozplývá na jazyku. Pokrm můžete ozdobit kousky fety.

 
Poznámka (3. 5. 2018):
Původně bylo v receptu uvedeno 250 ml olivového oleje a 250 ml vinného octa. Množství obou surovin jsme na základě vašich i našich zkušeností snížili na 50-100 ml, nicméně, pokud se vám bude zdát, že je některé málo, nebojte se přidat. Řiďte se především vlastní chutí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/11

Komentáře

Anonym

Pozor na množství octa. Dala jsem objem doporučený receptem a telecí bylo na pokraji poživatelnosti. Myslím, že max 100ml bude stačit. Jinak OK

Anonym

V receptu je normálně chyba. Toho octa má být o jednu nulu méně. 25 ml je dostatečné. Také toho oleje je nadbytek. Jinakje pokr bezvadný.

Anonym

Bohuzel jsem si precetla pripominky k receptu az behem vareni... Ocet je dobra vec, ale vseho s mirou.

Anonym

Vynikající voňavý recept na křehoučké telecí masíčko. Vynechala jsem rajčata a místo obyčejného vinného octu jsem do pánve od oka stříkla trochu červeného balsamica a bylo to skvělé!

Apetit magazín

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit