Bliny jsou lívanečky, které pocházejí z Ruska. Tradičně se servírují s kaviárem, ale můžete je připravit i třeba s hummusem, kozím sýrem nebo nasladko. Hodí se jako občerstvení na oslavu i jako sytý oběd. Naučte se je připravovat spolu s námi.
Pohanková mouka
Tajemství chuti těchto lahodně zemitých lívanečků spočívá v mouce. Původně se bliny připravovaly z pohankové mouky, kvasnic, mléka a vajec. Pak se ale vyvinula lehčí varianta, v níž se používá směs hladké pšeničné mouky a mouky pohankové. O jejich lehkost se stará droždí a na chuť má vliv pohanková mouka (k dostání v prodejnách zdravé výživy a v obdobně zaměřených koutcích v hyper a supermarketech, zpravidla v biokvalitě, 400–500 g za zhruba 50 Kč).
- Tip: Pohanku bychom si měli dopřávat častěji – obsahuje rutin, který blahodárně působí na cévy.
Kynutí
Droždí potřebuje k aktivaci vlhko a teplo, příliš vysoká teplota však kvasinky v něm obsažené zabíjí, zatímco chlad ,uspává‘. Mléčná směs v receptu by proto vždy měla být jen vlažná.
Čerstvé, nebo z lednice?
Bliny chutnají nejlépe čerstvé. Připravujte je proto nejlépe v den, kdy je hodláte jíst. Není-li zbytí, připravte je den dopředu a uchovejte v lednici. Před podáváním je nechte dojít pokojové teploty.
Bohaté jednohubky
- Základní bliny při podávání tradičně doprovází kaviár a zakysaná smetana (a sklenka šampaňského, ačkoli ani kvalitní vodka není špatná).
- Pokud se nerozhodnete pro žádnou z našich pěti variací, zkuste je obložit třeba kouskem opečené pancetty, plátky mozzarelly či sýra bocconcini anebo sýra s modrou plísní a plátkem hrušky.
- Zkusit můžete také dezertní bliny – s kdoulovým želé nebo zavařeninou a tenkými plátky jablka či hrušky, popřípadě s mascarpone nebo smetanovým sýrem a grilovanými fíky.
- Obložte bliny trochou hummusu nebo tzatziki. K zahození nebudou ani s tvarohovou pomazánkou.