0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škola vaření: bliny

Křenové bliny s červenou řepou a uzeným pstruhem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bliny jsou lívanečky, které pocházejí z Ruska. Tradičně se servírují s kaviárem, ale můžete je připravit i třeba s hummusem, kozím sýrem nebo nasladko. Hodí se jako občerstvení na oslavu i jako sytý oběd. Naučte se je připravovat spolu s námi.

 

Pohanková mouka

Tajemství chuti těchto lahodně zemitých lívanečků spočívá v mouce. Původně se bliny připravovaly z pohankové mouky, kvasnic, mléka a vajec. Pak se ale vyvinula lehčí varianta, v níž se používá směs hladké pšeničné mouky a mouky pohankové. O jejich lehkost se stará droždí a na chuť má vliv pohanková mouka (k dostání v prodejnách zdravé výživy a v obdobně zaměřených koutcích v hyper a supermarketech, zpravidla v biokvalitě, 400–500 g za zhruba 33 Kč). Pohanku bychom si měli dopřávat častěji – obsahuje rutin, který blahodárně působí na cévy.

Kynutí

Droždí potřebuje k aktivaci vlhko a teplo, příliš vysoká teplota však kvasinky v něm obsažené zabíjí, zatímco chlad ,uspává‘. Mléčná směs v receptu by proto vždy měla být jen vlažná.

Čerstvé, nebo z lednice?

Bliny chutnají nejlépe čerstvé. Připravujte je proto nejlépe v den, kdy je hodláte jíst. Není-li zbytí, připravte je den dopředu a uchovejte v lednici. Před podáváním je nechte dojít pokojové teploty.

Bohaté jednohubky

  • Základní bliny při podávání tradičně doprovází kaviár a zakysaná smetana (a sklenka šampaňského, ačkoli ani kvalitní vodka není špatná).
  • Pokud se nerozhodnete pro žádnou z našich pěti variací, zkuste je obložit třeba kouskem opečené pancetty, plátky mozzarelly či sýra bocconcini anebo sýra s modrou plísní a plátkem hrušky.
  • Zkusit můžete také dezertní bliny – s kdoulovým želé nebo zavařeninou a tenkými plátky jablka či hrušky, popřípadě s mascarpone nebo smetanovým sýrem a grilovanými fíky.
  • Obložte bliny trochou hummusu nebo tzatziki. K zahození nebudou ani s tvarohovou pomazánkou.

5x recept na bliny:

Připravila Stanislava Moravcová ml. Text vyšel v časopise Apetit

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč