Škola vaření: bliny

Škola vaření: bliny
sdílet:
Bliny jsou lívanečky, které pocházejí z Ruska. Hodí se jako občerstvení na oslavu i jako sytý oběd. Naučte se je připravovat spolu s námi.

Pohanková mouka


Tajemství chuti těchto lahodně zemitých lívanečků spočívá v mouce. Původně se bliny připravovaly z pohankové mouky, kvasnic, mléka a vajec. Pak se ale vyvinula lehčí varianta, v níž se používá směs hladké pšeničné mouky a mouky pohankové. O jejich lehkost se stará droždí a na chuť má vliv pohanková mouka (k dostání v prodejnách zdravé výživy a v obdobně zaměřených koutcích v hyper- a supermarketech, zpravidla v biokvalitě, 400–500 g za zhruba 33 Kč). Pohanku bychom si měli dopřávat častěji – obsahuje rutin, který blahodárně působí na cévy.

Kynutí


Droždí potřebuje k aktivaci vlhko a teplo, příliš vysoká teplota však kvasinky v něm obsažené zabíjí, zatímco chlad ,uspává‘. Mléčná směs v receptu by proto vždy měla být jen vlažná.

Čerstvé, nebo z lednice?


Bliny chutnají nejlépe čerstvé. Připravujte je proto nejlépe v den, kdy je hodláte jíst. Není-li zbytí, připravte je den dopředu a uchovejte v lednici. Před podáváním je nechte dojít pokojové teploty.

Bohaté jednohubky


+ Základní bliny při podávání tradičně doprovází kaviár a zakysaná smetana (a sklenka šampaňského, ačkoli ani kvalitní vodka není špatná).
+ Pokud se nerozhodnete pro žádnou z našich pěti variací, zkuste je obložit třeba kouskem opečené pancetty, plátky mozzarelly či sýra bocconcini anebo sýra s modrou plísní a plátkem hrušky.
+ Zkusit můžete také dezertní bliny – s kdoulovým želé nebo zavařeninou a tenkými plátky jablka či hrušky, popřípadě s mascarpone nebo smetanovým sýrem a grilovanými fíky.
+ Obložte bliny trochou hummusu nebo tzatziki. K zahození nebudou ani s tvarohovou pomazánkou.

5x recept na bliny:



Připravila Stanislava Moravcová ml. Text vyšel v časopise Apetit.
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit