Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Do 30 minut Snadné 2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1767 kcal
Bílkoviny 53 g
Cukr 163 g
Tuky 98 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Bliny je ruské pojmenování menších palačinek. Jsou skvělé nasladko, ale stejně dobré jsou třeba s plátkem lososa nebo se špenátem...

Suroviny

vejce 1 ks
velké
mléko 125 ml
navíc 1 lžíce
sůl špetka
mouka pšeničná hladká 3 PL
vrchovaté
máslo 60 g
Na náplň
cottage 70 g
lze nahradit tvarohem
tvaroh 100 g
měkký
vejce 1 ks
krupicový cukr 1 PL
vanilkový cukr 0.5 bal
citronová kůra
z poloviny citronu
Na borůvkovou omáčku
borůvky 100 g
čerstvé / mražené
krupicový cukr 2 PL
citronová štáva
z půlky citronu
K podávání
moučkový cukr 1 PL
vrchovatá
skořice 0.5 ČL
zakysaná smetana 100 g

Nejprve si připravte bliny: ušlehejte vejce s mlékem, třemi lžícemi vody a solí. Po lžících přidávejte mouku a pokaždé důkladně promíchejte. Těsto by mělo mít konzistenci kysané smetany. Přelijte ho přes síto, aby v něm nezůstaly žmolky, a nechte půl hodiny stát. Mezitím rozpusťte máslo a nechte ho vychladnout. Když je těsto odpočinuté, vmíchejte do něj lžíci rozpuštěného másla.

Zahřejte menší těžkou nepřilnavou pánev a lehce ji potřete máslem. Vlijte tolik těsta, aby vznikla placka s průměrem asi 15 cm, a opékejte ji jen po jedné straně, dokud se okraje nezačnou kroutit. Dejte ji na talíř opečenou stranou nahoru a zakryjte utěrkou. Pokračujte, dokud těsto nespotřebujete.

Předehřejte troubu na 220 °C. Rozpuštěným máslem vymažte nádobu, ve které budete bliny péct (malý pekáč, asi jako na lasagne). Smíchejte všechny přísady na náplň. Na neopečenou stranu každé bliny dejte lžíci náplně, okraje přehněte do obdélníku a přesuňte do pekáčku.

Bliny potřete zbylým máslem a zapékejte 20–30 minut, aby byly nadýchané a zlatavé. Zatím připravte borůvkovou omáčku: v kastrolu smíchejte borůvky s cukrem a citronovou šťávou a na středním plameni přiveďte k varu. Vařte tři minuty.
Vyndejte bliny z trouby. Na talíři je posypte moučkovým cukrem a skořicí, polijte smetanou a borůvkovou omáčkou.

Apetit magazín

Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience a také ta pravá grilovací omáčka, která jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od tradiční švýcarské značky THOMY se dá s chutí...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...

Obchod Apetit