Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak francouzské millefeuille až do Ruska přišlo a dalo vzniknout dortu Napoleon

Millefeuille
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Milujete spojení křupavého listového těsta a jemného vanilkového krému? Pak vás francouzské millefeuille i ruská klasika dort Napoleon doslova nadchnou. Staňte se mistry francouzské cukrařiny a vyzkoušejte tyto snadné a přesto dokonalé dezerty.

Millefeuille je tradiční francouzský dezert a v překladu znamená „tisíc plátků“. Hned na první pohled je jasné, že svůj název získal podle struktury, kterou tvoří lískové těsto.

  • Původní recepturu tvoří tři plátky křehkého listového těsta, které spojuje lahodný žloutkový krém „crème pâtissière“.
  • Povrch je buď zaprášený moučkovým cukrem, nebo glazován fondánem a postříkaný čokoládou.

Od dob svého vzniku prošel millefeuille drobnými obměnami v důsledku neustálého vývoje cukrářského umění. Jeho podoba ale záleží také na tom, ve které zemi se připravuje.

  • V Itálii se dezert nazývá „mille foglie“ a sladká varianta se od té francouzské téměř neliší. Italové sází na své kulinářské umění a nebojí se experimentovat ani se slanými variantami. Častou náplní jsou listová zelenina, nejrůznější pesta a sýry.
  • Kanaďané mu říkají „Napoleon slice“ a místo krému ho plní mandlovou pastou. Existují také verze, kde je listové těsto nahrazeno grahamovými plátky.
  • V Anglii ho najdete pod označením „cream slice“ a na rozdíl od francouzského originálu krém v něm spojuje pouze dvě upečené vrstvy křupavého těsta.
  • A že vám to něco připomíná? Máte pravdu, s podobným dezertem se setkáme i v našich cukrárnách pod označením „žloutkové řezy“.

Přesný původ mille-feuille není zcela jistý. Dopátrali jsme se jen střípků z mozaiky, které by nám mohly pomoct vytvořit alespoň hrubou představu, jak tato krémová dobrota vznikla. 

  • První písemně dochovaný recept na tento dezert se objevil v kuchařce „Le Cuisinier François“ v roce 1651. Tu sepsal tehdy velmi proslulý francouzský kuchař François Pierre de La Varenne, který v 17. století stál v čele „francouzské kulinářské revoluce“.
  • O více jak století později vylepšil moučník Marie-Antoine Carême, vynálezce suflé, dortu Malakov a bramborových hranolek.

  • V 18. století se v kuchařce francouzského šéfkuchaře Vincenta La Chapella poprvé objevil výraz mille-feuille. I když popisuje recept na pečivo plněné marmeládou (namísto krému).
  • Za zmínku stojí ještě jedno jméno francouzského šéfkuchaře, a to Urbaina Duboise. Ten v roce 1876 uvedl první recept, kde použil spojení pečiva a bavorské smetany.

Přestože není zcela jisté, který z těchto mistrů byl praotcem „tisíce plátků“, důležitější je, že si ho můžete podle našich osvědčených receptů upéct doma. Ačkoli to nevypadá, tento noblesní moučník je jednoduchý a variabilní.

  • Základ tvoří upečené pláty listového těsta.
  • Těsto si pro usnadnění práce můžete koupit už hotové nebo pokud si troufnete a máte dostatek času, vytvořte si domácí.
  • Náplň tvoří klasický žloutkový krém ze žloutků, mléka, cukru a škrobu (případně pudinkového prášku).
  • Pro zjemnění do něj po vychladnutí opatrně přimíchejte do tuha vyšlehanou smetanu.

Protože se do krému používají pouze žloutky, zbyde vám několik bílků. Ty rozhodně nevyhazujte.

  • Udělejte si z nich bílkovou omeletu.
  • Zamrazte je. Po rozmrazení jsou opět jako čerstvé.
  • Vytvořte z nich sněhové pusinky, které mohou sloužit jako ozdoba nejen tohoto dezertu.

Listové těsto pro svou neutrální chuť nabízí nespočet možností, jak si dezert vylepšit podle svého.

  • Žloutkový krém vyměňte za čokoládový nebo ochucenou šlehačku.
  • Krém doplňte o čerstvé ovoce (maliny, jahody, borůvky), rozdrcený griliáš, karamel, oříšky.
  • Vytvořte si po vzoru Italů slanou variantu dle vašich preferencí nebo vyzkoušejte náš recept.

Ruský dort Napoleon

Dort Napoleon je zmiňovaným francouzským dezertem inspirován a v ruských domácnostech si získal stejný věhlas jako slavný francouzský vojevůdce na bitevním poli.

  • Dort byl poprvé představen při příležitosti 100. výročí vítězství země nad napoleonskými vojsky. Z počátku byl mnohem menší, jen o velikosti jedné porce a tvar trojúhelníku připomínal čepici poraženého Napoleona Bonaparte. V průběhu let prošel dort řadou proměn až do té, jak ho známe dnes.
  • Skládá se minimálně z osmi (ale klidně až dvaceti) tenkých plátů listového těsta, které spojují slabé vrstvy krému.
  • Na rozdíl od millefeuille je i vrchní plát potřený krémem a bohatě zasypaný rozdrobeným upečeného korpusu, které – jak někteří tvrdí – symbolizuje sníh, jenž údajně pomohl Rusům k výhře nad Francií.

Při výrobě se nemusíte držet jen kulatého dortového tvaru, ale klidně můžete vytvořit obdélníkové řezy, které se pro všední pohoštění hodí lépe a navíc i jejich krájení je snazší.

Zdroje informací: Gourmandise, Epicure and Culture, Bon Appetit

Související články

Autor: Kateřina Vávrová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč