Hodnocení receptu
Průměr: 2.7 (23)
Do 10 minut Velmi snadné 30 blinů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 828 kcal
Bílkoviny 37 g
Cukr 100 g
Tuky 29 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bliny jsou lívanečky, které se připravují z pohankové mouky. Rusové je s oblibou servírují ve slané variantě s uzeným lososem. V našem podání zazáří jako občerstvení na jakékoli oslavě. Nebo zvětšete porce a dejte si je k obědu.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 100 g
prosáté
mouka pohanková hladká 35 g
prosáté
sůl 1
droždí 1 PL
sušené
mléko 125 ml
zakysaná smetana 80 g
vejce 1 ks
žloutek a bílek zvlášť
tuk
Na ozdobu
losos
uzený či pstruh lososovitý
zakysaná smetana
kapary
propláchnuté, osmažené v rostlinném oleji a osušené
kopr

1 Obě mouky, sůl a droždí promíchejte v míse. Mléko a zakysanou smetanu dejte do rendlíku na mírný plamen a za stálého míchání dvě minuty prohřívejte, aby byly vlažné. Sejměte z ohně. Přidejte žloutek a prošlehejte, aby se vše spojilo. Mléčnou směs postupně vmíchejte do moučné a vymíchejte dohladka. Zakryjte čistou vlhkou utěrkou a dejte do tepla na půl hodiny, nebo na tak dlouho, aby se na povrchu objevily bubliny.

2 Bílky prošlehejte na sníh – po vytažení metel by se měly tvořit špičky. Přidejte ke směsi a důkladně promíchejte, aby získali stejnorodé těsto.

3 Lehce vymazanou nepřilnavou pánev zahřejte na středním ohni. Na pánev po lžičkách nanášejte hmotu a pečte minutu až dvě, nebo tak dlouho, aby se na povrchu objevily bubliny. Otočte a pečte ještě minutu dvě, nebo dozlatova. Nechte zchladnout. Zdobte.

Apetit magazín

  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...
  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...

Obchod Apetit