2.8 / 5. Počet hodnocení: 26
Více než hodinu Velmi snadné 30 blinů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 828 kcal
Bílkoviny 37 g
Sacharidy 100 g
Tuky 29 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bliny jsou lívanečky, které se připravují z pohankové mouky. Rusové je s oblibou servírují ve slané variantě s uzeným lososem. V našem podání zazáří jako občerstvení na jakékoli oslavě. Nebo zvětšete porce a dejte si je k obědu.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 100 g
prosáté
mouka pohanková hladká 35 g
prosáté
sůl 0.5 ČL
droždí 1 PL
sušené
mléko 125 ml
zakysaná smetana 80 g
vejce 1 ks
žloutek a bílek zvlášť
tuk
Na ozdobu
losos
uzený či pstruh lososovitý
zakysaná smetana
kapary
propláchnuté, osmažené v rostlinném oleji a osušené
kopr

1 Obě mouky, sůl a droždí promíchejte v míse. Mléko a zakysanou smetanu dejte do rendlíku na mírný plamen a za stálého míchání dvě minuty prohřívejte, aby byly vlažné. Sejměte z ohně. Přidejte žloutek a prošlehejte, aby se vše spojilo. Mléčnou směs postupně vmíchejte do moučné a vymíchejte dohladka. Zakryjte čistou vlhkou utěrkou a dejte do tepla na půl hodiny, nebo na tak dlouho, aby se na povrchu objevily bubliny.

2 Bílky prošlehejte na sníh – po vytažení metel by se měly tvořit špičky. Přidejte ke směsi a důkladně promíchejte, aby získali stejnorodé těsto.

3 Lehce vymazanou nepřilnavou pánev zahřejte na středním ohni. Na pánev po lžičkách nanášejte hmotu a pečte minutu až dvě, nebo tak dlouho, aby se na povrchu objevily bubliny. Otočte a pečte ještě minutu dvě, nebo dozlatova. Nechte zchladnout. Zdobte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/5

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...

Obchod Apetit