Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Chlebíček, ruské vejce, aspik a další: nesmrtelné poklady z našich lahůdkářství

Hovězí v aspiku
ZDROJ: Alexei_other / Pixabay
sdílet:

Mohlo by se zdát, že v dnešní době moderních bister a fast foodů jsou klasická lahůdkářství v pozadí zájmu, ale není tomu tak. Pojďte se podívat na zoubek těm nejoblíbenějším tradičním chuťovkám, které zůstávají v oblibě českých strávníků napříč generacemi.

1. Obložený chlebíček

Kdo by neznal chlebíček, tradiční českou pochoutku? Nechybí prakticky na žádné společenské akci od svatby po silvestrovskou oslavu. Chlebíček vynalezl pražský lahůdkář Jan Paukert v roce 1916 (jeho slavné lahůdkářství bylo zavřeno až v roce 2015, fungovalo tedy úctyhodných 100 let).

  • Jan Paukert vyslyšel přání svého přítele malíře Jana rytíře Skramlíka, který nebyl spokojený s příliš malými jednohubkami a naopak příliš velkými obloženými chleby.
  • Chlebíčky, jejichž velikost byla o trochu menší než dnes, se staly hitem a oblíbily si je i takové hvězdy české kinematografie jako Vlasta Burian nebo Hugo Haas.
  • I když dnes na pultech najdeme nepřeberné množství chlebíčků, nejoblíbenější stále zůstává klasika s bramborovým salátem, šunkou a vejcem.

Obložené chlebíčky

Obložené chlebíčky

Více

2. Aspik

I když se jedná o lahůdku oblíbenou spíše v letech minulých, na prodejních pultech stále najdeme nejrůznější aspikové výrobky. Aspikem se podrobně zabýval slavný francouzský kuchař 19. století –⁠ Marie-Antoine Carême, který ho využíval ke zkrášlení svých kulinářských výtvorů, ale také jako prostředek k jejich konzervaci.

  • Název aspik je odvozený od jména mýtického hada, jehož kůže připomíná chladný rosol.
  • Základem aspiku je želatina, do které je možné přidat celou řadu surovin (šunka, salám, ryba, zelenina, vajíčko atd.) a vytvořit nejrůznější výrobky jako například aspikový hřbet, dort, aspikovou bábovičku, podkovu, šunkový závitek, vejce nebo kuřecí prsa v aspiku.

3. Ruské vejce

Ohledně vzniku této pochoutky, která obsahuje natvrdo uvařené vejce, kyselé okurky, bramborový nebo vlašský salát, salám, majonézu, zeleninu (nejčastěji sterilovanou okurku a papriku) a eventuálně se zalévá výše zmíněným aspikem, koluje více teorií.

  • Některé prameny tvrdí, že se ruské vejce začalo připravovat jako gastronomická imitace tzv. Fabergého vejce, což byl zlatý klenot ve tvaru velikonočního vejce, které zlatník Carl Fabergé vytvořil pro ruského cara v roce 1885. Ten dal vejce své manželce Marii Fjodorovně ke 20. výročí jejich svatby.
  • Jiná teorie říká, že recept kdysi vymysleli Italové (Vlachové), kteří pro své ruské hosty připravili vlašský salát a ozdobili ho vejcem natvrdo.
  • Poslední zdroj uvádí, že tento pokrm byl poprvé připraven v automatu Koruna na pražském Václavském náměstí, který fungoval v letech 1931 až 1992. A pojmenování ruské vejce bylo zvoleno proto, aby pokrm bez zbytečných průtahů prošel tehdejším schvalovacím řízením.

Kulajda à la ruské vejce

Kulajda à la ruské vejce

Více

4. Pochoutkový salát

Vedle vlašského a pařížského salátu je tento majonézový salát jedním z nejoblíbenějších. Jeho jemná konzistence se hodí k celozrnnému pečivu, jako základ na obložené chlebíčky nebo jako ozdoba vajec natvrdo.

  • Původní receptura podle ČSN uvádí, že pochoutkový salát obsahuje šunkový salám, kyselé okurky, sterilizovaný hrášek, cibuli, majonézu, cukr, worcesterovou omáčkou, plnotučnou hořčici, ocet, sůl a pepř.

Pochoutkový salát

Pochoutkový salát

Více

5. Vaječná smaženka s chlebem

Pokud máte rádi vajíčka a těch míchaných už jste se přejedli, udělejte si vaječnou smaženku. Je jednoduchá a rychlá na přípravu a z cenově dostupných surovin.

Jak na smaženku snadno a rychle?

  • Rozklepněte do misky vejce, osolte, opepřete a rozšlehejte s jednou lžící strouhanky.
  • Na rozpálenou pánev se slunečnicovým olejem nalijte vaječnou směs a z obou stran dozlatova osmažte.
  • Mezitím potřete krajíc chleba hořčicí a ještě teplou smaženku na něj položte a lehce ji potřete hořčicí.
  • Nakonec ozdobte plátky kyselých okurek a kolečkem cibule.

6. Placička

Do těsta na placičky můžete zpracovat zbykty z předchozího vaření. Uvařené brambory stačí prolisovat, smíchat s moukou a strouhankou, osolit a osmažit na pánvi. Rychlostí blesku vznikne chutné a levné jídlo.

Bramborové placičky s uzeným lososem

Bramborové placičky s uzeným lososem

Více

7. Budapešťská pomazánka

Nebo také budapešťský krém byl stálicí mléčných barů už od 60. let. A proč budapešťská? Protože skutečně pochází z Maďarska, ale její originální název kőrözött by se nám nevyslovoval dobře.

Tato pomazánka se podává v misce s kusem pečiva, skvěle se hodí i jako pomazánka do obložených chlebů a housek na cestu, ale často se s ní plní i sýrové rolády.

A jak ji připravit?

  • Nakrájejte nadrobno menší cibuli a jednu nakládanou kapii na malé kostičky.
  • V misce smíchejte 250 g polotučného tvarohu, 1 lžíci změklého másla a 2 zarovnané lžičky mleté sladké papriky.
  • Přidejte nakrájenou cibuli, kapii, 1 lžičku soli a pepř podle chuti.
  • Směs promíchejte a nechte minimálně 30 minut odležet v chladničce.

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Obchod Apetit