Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Knedlíčky ťiao-c’ jsou obdobou raviol, zvládnete je raz dva. Proti praskání známe účinný trik

Knedlíčky ťiao-c’
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Říká se, že tahle čínská obdoba italských raviol má jedinou chybu: nikdy jich není dost… Jsou tak dobré! Naučte se spolu s námi připravovat plněné knedlíčky. Máme pro vás základní recept a dvě zajímavé obměny.

Ťiao-c’ se v Číně tradičně vaří v předvečer Nového roku. Příprav se účastní celá rodina i případní hosté. Mají symbolizovat jednotu, měsíc a to, že vše plyne v kruhu. Připravte se na to, že knedlíčků budete muset navařit několikanásobek uvedeného množství. Třicet kousků totiž často zvládnou sníst na posezení dva strávníci.

  • Mouka na těsto by měla mít pokud možno co nejvyšší obsah lepku. Autorce receptu se osvědčila směs hladké a celozrnné pšeničné mouky v poměru 1 : 1.

Tipy & triky

  • Pokud by vám taštičky (knedlíčky) nedržely, potřete okraj těsta vodou, případně směsí kukuřičného škrobu a vody.
  • Spoj těsta můžete také ozdobně ohýbat, aby vytvořil efektní hřeben.
  • Neuvařené knedlíčky můžete zamrazit. Naskládejte je na tác tak, aby se nedotýkaly, vložte do mrazáku, nechte přes noc zmrznout a pak přendejte do sáčku či krabičky. Díky tomuto postupu se jednotlivé kousky neslepí a nepotrhají.
  • Nepokoušejte se vařit knedlíčky přímo ve vroucí vodě, aniž byste náležitě přilévali studenou.

Náplň

  • Jak upravit zeleninu do náplně: Zelí posypte solí, zabalte do utěrky a vymačkejte z něj přebytečnou tekutinu. Fazolky a karotku tři až pět minut povařte ve vroucí vodě (fazolky o něco déle), poté z nich vymačkejte přebytečnou tekutinu.
  • Náplně můžete obměňovat podle vlastní chuti a fantazie. Další varianty vám nabízíme v následujících receptech. Při plnění myslete na to, že čím tekutější směsí se snažíte plnit, tím více se musíte postarat o to, aby zůstala pěkně uprostřed a nezatekla do okrajů.

Vaření vs. smažení

  • Stejně jako náplně můžete obměňovat i způsoby přípravy čínských knedlíčků – všechny se dají vařit ve vodě či páře nebo napřed opéct a pak podlít jako japonská varianta – gyoza.
  • Gyoza se tradičně připravují s náplní podobnou ťiao-c’ s vepřovým, ale s podstatně česnekovější příchutí.
  • Nevíte, jestli jsou uvařené? Jeden ochutnejte, je to nejspolehlivější metoda.

3x Plněné knedlíčky

Zdroj: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Výzvu Sladké trojky vyhrál Harlekýn v podobě luxusního koláče
  • Tipy redakce

Výzvu Sladké trojky vyhrál Harlekýn v podobě luxusního koláče

Měkký kakaový korpus a spousta nadýchané šlehačky? To je tolik oblíbený dort Harlekýn. A právě ten byl tématem únorové výzvy Sladké trojky. My již známe vítěze a víme, jak se se zadáním popasovali naši čtenáři. Soutěž s finalisty...