Naučte se spolu s námi připravovat plněné knedlíčky. Máme pro vás základní recept (čtěte zde) a dvě zajímavé obměny.
ZÁKLADNÍ INFORMACE
✷ Ťiao-c’ se v Číně tradičně vaří v předvečer Nového roku. Příprav se účastní celá rodina i případní hosté. Mají symbolizovat jednotu, měsíc a to, že vše plyne v kruhu.
✷ Připravte se na to, že knedlíčků budete muset navařit několikanásobek uvedeného množství. Třicet kousků totiž často zvládnou sníst na posezení dva strávníci.
✷ Mouka na těsto by měla mít pokud možno co nejvyšší obsah lepku. Autorce receptu se osvědčila směs
hladké a celozrnné pšeničné mouky v poměru 1 : 1.
TIPY & TRIKY
✷ Pokud by vám taštičky (knedlíčky) nedržely, potřete okraj těsta vodou, případně směsí kukuřičného škrobu a vody.
✷ Spoj těsta můžete také ozdobně ohýbat, aby vytvořil efektní hřeben.
✷ Neuvařené knedlíčky můžete zamrazit. Naskládejte je na tác tak, aby se nedotýkaly, vložte do mrazáku, nechte přes noc zmrznout a pak přendejte do sáčku či krabičky. Díky tomuto postupu se jednotlivé kousky neslepí a nepotrhají.
✷ Nepokoušejte se vařit knedlíčky přímo ve vroucí vodě, aniž byste náležitě přilévali studenou.
NÁPLŇ
✷ Jak upravit zeleninu do náplně: Zelí posypte solí, zabalte do utěrky a vymačkejte z něj přebytečnou tekutinu. Fazolky a karotku tři až pět minut povařte ve vroucí vodě (fazolky o něco déle), poté z nich vymačkejte přebytečnou tekutinu.
✷ Náplně můžete obměňovat podle vlastní chuti a fantazie. Další varianty vám nabízíme v následujících receptech. Při plnění myslete na to, že čím tekutější směsí se snažíte plnit, tím více se musíte postarat o to, aby zůstala pěkně uprostřed a nezatekla do okrajů.
VAŘENÍ X SMAŽENÍ
✷ Stejně jako náplně můžete obměňovat i způsoby přípravy čínských knedlíčků – všechny se dají vařit ve vodě či páře nebo napřed opéct a pak podlít jako japonská varianta – gyoza.
✷ Gyoza se tradičně připravují s náplní podobnou ťiao-c’ s vepřovým, ale s podstatně česnekovější příchutí.
✷ Nevíte, jestli jsou uvařené? Jeden ochutnejte, je to nejspolehlivější metoda.
3x PLNĚNÉ KNEDLÍČKY: