0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vařené knedlíčky ťiao-c’

Vařené knedlíčky ťiao-c’

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Pro zkušené na 30 knedlíčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1354 kcal
Bílkoviny 68 g
Sacharidy 181 g
Tuky 35 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Takhle připravuje báječné ťiao-c’ Lorraine Clissoldová ve své knize Proč Číňané nepočítají kalorie.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 250 g
s co největším obsahem lepku + navíc posypání
sůl 1 špetka
Na náplň
zelenina 100 g
čínské zelí, kopr, karotka, fazolky či čínská pažitka
vepřové maso 150 g
jemně mletý
sezamový olej 1 ČL
čínské víno 2 ČL
na vaření či rýžový
sójová omáčka 1 ČL
zázvor (čerstvý) 1 ČL
čerstvý, nasekaný
jarní cibulka 1 ČL
sůl
dle chuti
Na omáčku
chilli paprička 1 ks
červená
zázvor (čerstvý) 2 ČL
čerstvě nastrouhaný
rýžový ocet
a doobrá sójová omáčka

1 Mouku se solí vsypte do misky a postupně přilévejte 150 ml studené vody a směs prohněťte v tužší vláčné těsto, zabere to pár minut. Důkladně prohnětené těsto přikryjte vlhkou utěrkou a nechte odpočívat.

2 Upravte zeleninu do náplně: Zelí posypte solí, zabalte do utěrky a vymačkejte z něj přebytečnou tekutinu. Fazolky i karotku 3 až 5 minut povařte ve vroucí vodě, poté z nich vymačkejte přebytečnou tekutinu. Pak ji všechnu nakrájejte nadrobno. Do mísy vložte maso, přidejte tekuté přísady, jarní cibulku i zázvor a nakonec zeleninu. Osolte a smíchejte.

3 Na dobře pomoučněném válu vytvarujte z těsta dva válečky o průměru 2,5 cm. Kousek z něho odkrojte a rozválejte na placičku, jejíž okraje jsou tenčí než střed. Položte si ji na dlaň a doprostřed dejte asi půl lžičky náplně. Přeložte do tvaru půlměsíce, stiskněte k sobě a spoj přimáčkněte. Knedlíčky klaďte na tác tak, aby se nedotýkaly.

4 Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu. Pak do ní jemně vhazujte knedlíčky a dávejte pozor, aby se nerozpadly a měly dostatečný prostor. Opatrně je zamíchejte, aby se nepřilepily ke dnu, a až voda začne znovu bublat, mírně ztlumte plamen. Vždy když voda začne vřít, přilijte cca 150–200 ml studené vody. Po třetím dolití vody by měly být ťiao-c’ uvařené – vyplavou na hladinu. Vylovte je děrovanou naběračkou a jezte s omáčkou smíchanou z uvedených přísad.

NĚCO NAVÍC

  • Mouka na těsto by měla mít co nejvyšší obsah lepku.
  • Pokud by se vám knedlíčky rozlepovaly, potřete okraj těsta vodou, případně směsí kukuřičného škrobu a vody.
  • Nepokoušejte se vařit knedlíčky přímo ve vroucí vodě, aniž byste řádně přilévali studenou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/1

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč