Takhle připravuje báječné ťiao-c’ Lorraine Clissoldová ve své knize Proč Číňané nepočítají kalorie.
Suroviny
Postup
Mouku se solí vsypte do misky a postupně přilévejte 150 ml studené vody a směs prohněťte v tužší vláčné těsto, zabere to pár minut. Důkladně prohnětené těsto přikryjte vlhkou utěrkou a nechte odpočívat.
Upravte zeleninu do náplně: Zelí posypte solí, zabalte do utěrky a vymačkejte z něj přebytečnou tekutinu. Fazolky i karotku 3 až 5 minut povařte ve vroucí vodě, poté z nich vymačkejte přebytečnou tekutinu. Pak ji všechnu nakrájejte nadrobno. Do mísy vložte maso, přidejte tekuté přísady, jarní cibulku i zázvor a nakonec zeleninu. Osolte a smíchejte.
Na dobře pomoučněném válu vytvarujte z těsta dva válečky o průměru 2,5 cm. Kousek z něho odkrojte a rozválejte na placičku, jejíž okraje jsou tenčí než střed. Položte si ji na dlaň a doprostřed dejte asi půl lžičky náplně. Přeložte do tvaru půlměsíce, stiskněte k sobě a spoj přimáčkněte. Knedlíčky klaďte na tác tak, aby se nedotýkaly.
Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu. Pak do ní jemně vhazujte knedlíčky a dávejte pozor, aby se nerozpadly a měly dostatečný prostor. Opatrně je zamíchejte, aby se nepřilepily ke dnu, a až voda začne znovu bublat, mírně ztlumte plamen. Vždy když voda začne vřít, přilijte cca 150–200 ml studené vody. Po třetím dolití vody by měly být ťiao-c’ uvařené – vyplavou na hladinu. Vylovte je děrovanou naběračkou a jezte s omáčkou smíchanou z uvedených přísad.
NĚCO NAVÍC
Mouka na těsto by měla mít co nejvyšší obsah lepku. Pokud by se vám knedlíčky rozlepovaly, potřete okraj těsta vodou, případně směsí kukuřičného škrobu a vody. Nepokoušejte se vařit knedlíčky přímo ve vroucí vodě, aniž byste řádně přilévali studenou.