Kuřecí koláč je sytý, a tak se hodí jako oběd či večeře. Jíst se dá jen tak na schodech u chaty nebo u stolu s výhledem na déšť za okny. Prostě skvělé jídlo pro celou rodinu, které můžete vařit pravidelně.
základního receptu na kuřecí koláč připravíte tři chutné varianty a jaké triky musíte znát, než se pustíte do pečení.
Poradíme vám, jak zeMASITÁ NÁPLŇ
- Ve všech receptech používáme kuřecí stehenní řízky – jednak jsou levnější, jednak šťavnatější, a na rozdíl od prsních jim svědčí delší tepelná úprava.
- Místo kuřecího zkuste třeba hovězí nebo jehněčí maso. Jen počítejte s tím, že je třeba ho dusit nejméně 45 minut doměkka. Koláč můžete připravit i ze zbylého pečeného kuřete.
- Snažte se z náplně vytvořit co nejrovnoměrnější vrstvu. Kvůli tomu je důležité krájet maso na stejně velké kousky.
KŘUPAVÉ TĚSTO
- Obě těsta můžete po obvodu pro lepší soudržnost ,slepit‘ – potřít styčnou plochu tenkou vrstvou prošlehaného vejce anebo jen trochou vody.
- Aby se vám obě těsta v koláči s pokličkou správně propekla, pečte nejlépe se zapnutými oběma topnými tělesy bez horkého vzduchu, anebo na program s horkovzdušným ventilátorem a současně se spodním ohřevem.
- Varianta bez mouky v náplni: směs z pánve smíchejte s tekutinami prošlehanými s 1–3 vejci; čím víc tekutiny, tím víc vajec. Nalijte na těsto a pečte.
- Pokud by vám zbylo nějaké chlazené těsto, můžete ho zamrazit. Křehké i listové těsto vydrží v mrazáku až šest měsíců.
DO JAKÉ FORMY?
- Všechny naše slané koláče se dají péct ve formách prakticky jakýchkoli rozměrů, s malou korekcí doby pečení. Můžou být i jednoporcové, třeba v ohnivzdorných hrnečcích nebo miskách na suflé; ale klidně udělejte i velké rodinné.
Zdroj: Apetit