0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škola vaření: kuřecí koláč

kuřecí koláč
ZDROJ: StockSnap.io
sdílet:

Kuřecí koláč je sytý, a tak se hodí jako oběd či večeře. Jíst se dá jen tak na schodech u chaty nebo u stolu s výhledem na déšť za okny.

Poradíme vám, jak ze základního receptu na kuřecí koláč (čtěte zde) připravíte tři chutné varianty a jaké triky musíte znát, než se pustíte do pečení.

MASITÁ NÁPLŇ

  • Ve všech receptech používáme kuřecí stehenní řízky – jednak jsou levnější, jednak šťavnatější, a na rozdíl od prsních jim svědčí delší tepelná úprava.
  • Místo kuřecího zkuste třeba hovězí nebo jehněčí maso. Jen počítejte s tím, že je třeba ho dusit nejméně 45 minut doměkka. Koláč můžete připravit i ze zbylého pečeného kuřete.
  • Snažte se z náplně vytvořit co nejrovnoměrnější vrstvu. Kvůli tomu je důležité krájet maso na stejně velké kousky.

KŘUPAVÉ TĚSTO

  • Obě těsta můžete po obvodu pro lepší soudržnost ,slepit‘ – potřít styčnou plochu tenkou vrstvou prošlehaného vejce anebo jen trochou vody.
  • Aby se vám obě těsta v koláči s pokličkou správně propekla, pečte nejlépe se zapnutými oběma topnými tělesy bez horkého vzduchu, anebo na program s horkovzdušným ventilátorem a současně se spodním ohřevem.
  • Varianta bez mouky v náplni: směs z pánve smíchejte s tekutinami prošlehanými s 1–3 vejci; čím víc tekutiny, tím víc vajec. Nalijte na těsto a pečte.
  • Pokud by vám zbylo nějaké chlazené těsto, můžete ho zamrazit. Křehké i listové těsto vydrží v mrazáku až šest měsíců.

DO JAKÉ FORMY?

  • Všechny naše slané koláče se dají péct ve formách prakticky jakýchkoli rozměrů, s malou korekcí doby pečení. Můžou být i jednoporcové, třeba v ohnivzdorných hrnečcích nebo miskách na suflé; ale klidně udělejte i velké rodinné.

4x KUŘECÍ KOLÁČ:

Vyšlo v časopise Apetit.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit