Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škola vaření: kuřecí koláč

kuřecí koláč
ZDROJ: StockSnap.io
sdílet:

Kuřecí koláč je sytý, a tak se hodí jako oběd či večeře. Jíst se dá jen tak na schodech u chaty nebo u stolu s výhledem na déšť za okny. Prostě skvělé jídlo pro celou rodinu, které můžete vařit pravidelně. 

Poradíme vám, jak ze základního receptu na kuřecí koláč připravíte tři chutné varianty a jaké triky musíte znát, než se pustíte do pečení.

MASITÁ NÁPLŇ

  • Ve všech receptech používáme kuřecí stehenní řízky – jednak jsou levnější, jednak šťavnatější, a na rozdíl od prsních jim svědčí delší tepelná úprava.
  • Místo kuřecího zkuste třeba hovězí nebo jehněčí maso. Jen počítejte s tím, že je třeba ho dusit nejméně 45 minut doměkka. Koláč můžete připravit i ze zbylého pečeného kuřete.
  • Snažte se z náplně vytvořit co nejrovnoměrnější vrstvu. Kvůli tomu je důležité krájet maso na stejně velké kousky.

KŘUPAVÉ TĚSTO

  • Obě těsta můžete po obvodu pro lepší soudržnost ,slepit‘ – potřít styčnou plochu tenkou vrstvou prošlehaného vejce anebo jen trochou vody.
  • Aby se vám obě těsta v koláči s pokličkou správně propekla, pečte nejlépe se zapnutými oběma topnými tělesy bez horkého vzduchu, anebo na program s horkovzdušným ventilátorem a současně se spodním ohřevem.
  • Varianta bez mouky v náplni: směs z pánve smíchejte s tekutinami prošlehanými s 1–3 vejci; čím víc tekutiny, tím víc vajec. Nalijte na těsto a pečte.
  • Pokud by vám zbylo nějaké chlazené těsto, můžete ho zamrazit. Křehké i listové těsto vydrží v mrazáku až šest měsíců.

DO JAKÉ FORMY?

  • Všechny naše slané koláče se dají péct ve formách prakticky jakýchkoli rozměrů, s malou korekcí doby pečení. Můžou být i jednoporcové, třeba v ohnivzdorných hrnečcích nebo miskách na suflé; ale klidně udělejte i velké rodinné.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Stanislava Moravcová ml.

Apetit magazín