Vsadíme se, že takhle květák ještě neznáte.
RECEPT NA DVOJKVĚTÁKOVÝ SALÁT
- Připravte si dresink: ve velké míse prošlehejte 6 lžic olivového oleje, 2 lžíce červeného vinného octa a 1 lžíci dijonské hořčice. Osolte a opepřete.
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu dostatek vody, osolte, vložte 1 malý květák a 1 malé romanesco, obojí rozebrané a nakrájené na růžičky. Vařte 5–7 minut, aby zelenina příliš nezměkla. Pak důkladně sceďte.
- Ještě teplý květák nasypte do mísy se zálivkou, promíchejte a nechte vychladnout. Těsně před podáváním přidejte 1 malou červenou cibuli nakrájenou nadrobno, hrst propláchnutých kaparů a hrst nasekané hladkolisté petrželky.
NĚCO NAVÍC
- Tuzemský květák má právě sezonu, koupíte ho od června do listopadu. Mimo toto období je z dovozu.
- Romanesco je zelená forma květáku se zašpičatělými růžičkami. Na talíři vypadá velmi efektně, pokud ho však neseženete, můžete ho v tomto receptu nahradit brokolicí, nebo salát udělejte jednobarevný pouze z květáku bílého.
- Květák vařte vždy bez poklice – z hrnce tak uniknou látky, které způsobují nadýmání. Pokud můžete, volte přípravu v páře. Květák si zachová více cenných látek a příjemnou křupavost.