Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Snadné vaření: salát z dvojího květáku

Snadné vaření: salát z dvojího květáku
sdílet:

Vsadíme se, že takhle květák ještě neznáte.

Květák nemusí být jen fádně bílý. Existuje také žlutý, fialový či zelený romanesco se špičatými růžičkami. Právě ten využijeme do receptu na jednoduchý salát z vařené zeleniny. Doplní ho lehce pikantní zálivka.
 

RECEPT NA DVOJKVĚTÁKOVÝ SALÁT

  1. Připravte si dresink: ve velké míse prošlehejte 6 lžic olivového oleje, 2 lžíce červeného vinného octa a 1 lžíci dijonské hořčice. Osolte a opepřete.
  2. Ve velkém hrnci přiveďte k varu dostatek vody, osolte, vložte 1 malý květák a 1 malé romanesco, obojí rozebrané a nakrájené na růžičky. Vařte 5–7 minut, aby zelenina příliš nezměkla. Pak důkladně sceďte.
  3. Ještě teplý květák nasypte do mísy se zálivkou, promíchejte a nechte vychladnout. Těsně před podáváním přidejte 1 malou červenou cibuli nakrájenou nadrobno, hrst propláchnutých kaparů a hrst nasekané hladkolisté petrželky.

NĚCO NAVÍC

  • Tuzemský květák má právě sezonu, koupíte ho od června do listopadu. Mimo toto období je z dovozu.
  • Romanesco je zelená forma květáku se zašpičatělými růžičkami. Na talíři vypadá velmi efektně, pokud ho však neseženete, můžete ho v tomto receptu nahradit brokolicí, nebo salát udělejte jednobarevný pouze z květáku bílého.
  • Květák vařte vždy bez poklice – z hrnce tak uniknou látky, které způsobují nadýmání. Pokud můžete, volte přípravu v páře. Květák si zachová více cenných látek a příjemnou křupavost.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín