Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Špenát & těsto: jemné a neodolatelné spojení

engin-akyurt
ZDROJ: engin-akyurt
sdílet:
Listový špenát má řadu výjimečných vlastností, vedle jeho složení je to taky všestrannost, se kterou jej můžeme zakomponovat do našeho jídelníčku. Souhra domácího těsta a listového špenátu v čerstvé či mražené podobě vás překvapí svou harmonickou chutí i lákavým vzhledem. Poradíme vám, jak hravě a chutně zakomponovat špenát do hlavního jídla, slaného předkrmu či svačiny i mlsání k večerní skleničce.

Špenát nabízí celou řadu možností tepelné úpravy. Stačí mu chvilka v páře a zachová si svou zářivě zelenou barvu. Blanšírováním připravíte větší množství špenátových lístků, budou mít stále svěží barvu. Restováním špenát rozvine svou chuť. Další způsob, jak si špenát vychutnat v oblíbeném jídle, je přidat ho do těsta. Prozradíme vám, kde to špenát s těstem umí roztančit a potěší jazyk i oko citlivého estéta.

Špenát & těstoviny

K čerstvým těstovinám se lístky špenátu připravené jen krátce na pánvi skvěle hodí. Zkoušeli jste však toto spojení ještě vylepšit, a špenát přidat přímo do semolinového těsta? Výsledné těstoviny získají zelenou barvu, svěžest a lehce jej doplníte krémovou či rajčatovou omáčkou. Příprava domácích těstovin není ničím složitým, pokud se vám nechce válet s nudlemi, vyzkoušet můžete špenátové noky, které lze připravit do 20 minut.

Dalším možnost jak těstoviny vylepšit, představuje špenátová náplň. Pokud se nechcete zdržovat s těstem na ravioly či tortellini, sázkou na jistotu jsou těstoviny conchiglioni. Vzhledem připomínají lastury, místo perly do nich můžete skrýt po uvaření špenátovou směs s riccotou.

Populární lasagne můžete připravit zase trochu jinak. Mleté maso i rajčatové pyré vyměňte za špenát a ricottu s trochou chilli. Výsledný pokrm je velice jemný. Chuť můžete pozvednout piniovými oříšky či kousky slaniny.

Špenát & koláč

Slané koláče se stávají neodmyslitelnou součástí narozeninovým oslav, letních pikniků, chutnou svačinou i skvělým pohoštěním víkendové návštěvy. Špenátová náplň dodá koláči na jemnosti i charakteru. Do náplně se dále hodí česnek, sýr (parmezán, niva, mozzarella, feta, ad.), uzenina v podobě choriza, slaniny či šunky, nebo voňavé houby. Pokud jsou další komponenty slané, jako například sýr feta, vyvarujte se přílišnému solení, sýr se o výslednou chuť postará. Špenát si dobře rozumí s listovým těstem, připravit ho však můžete i s křehkým těstem či univerzálním na přípravu francouzského quiche.

Špenát & košíček

Špenátové listy zavadlé na másle můžete přidat do těsta na muffiny. Spolu s vejcem a uzeninou tvoří dokonalou kombinaci, která je upečená během dvaceti minut. Připravit si můžete také slané košíčky z listového těsta, které stačí naplnit hráškem nebo špenátem a vaječnou směsí. Košíčky ozdobí večerní party s přáteli i rodinný výlet.

Příprava suflé většinu kuchařek odradí. Slanou variantu se špenátem však zvládne levou zadní i začátečník. Odměnou je nadýchaný a chuťově vyvážený zážitek.  

Další neodolatelné špenátové náplně i těsta vám přikládáme do receptů pod článkem. Nechte se okouzlit naší zelenou inspirací.

Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč