Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Špenát & těsto: jemné a neodolatelné spojení

engin-akyurt
ZDROJ: engin-akyurt
sdílet:
Listový špenát má řadu výjimečných vlastností, vedle jeho složení je to taky všestrannost, se kterou jej můžeme zakomponovat do našeho jídelníčku. Souhra domácího těsta a listového špenátu v čerstvé či mražené podobě vás překvapí svou harmonickou chutí i lákavým vzhledem. Poradíme vám, jak hravě a chutně zakomponovat špenát do hlavního jídla, slaného předkrmu či svačiny i mlsání k večerní skleničce.

Špenát nabízí celou řadu možností tepelné úpravy. Stačí mu chvilka v páře a zachová si svou zářivě zelenou barvu. Blanšírováním připravíte větší množství špenátových lístků, budou mít stále svěží barvu. Restováním špenát rozvine svou chuť. Další způsob, jak si špenát vychutnat v oblíbeném jídle, je přidat ho do těsta. Prozradíme vám, kde to špenát s těstem umí roztančit a potěší jazyk i oko citlivého estéta.

Špenát & těstoviny

K čerstvým těstovinám se lístky špenátu připravené jen krátce na pánvi skvěle hodí. Zkoušeli jste však toto spojení ještě vylepšit, a špenát přidat přímo do semolinového těsta? Výsledné těstoviny získají zelenou barvu, svěžest a lehce jej doplníte krémovou či rajčatovou omáčkou. Příprava domácích těstovin není ničím složitým, pokud se vám nechce válet s nudlemi, vyzkoušet můžete špenátové noky, které lze připravit do 20 minut.

Dalším možnost jak těstoviny vylepšit, představuje špenátová náplň. Pokud se nechcete zdržovat s těstem na ravioly či tortellini, sázkou na jistotu jsou těstoviny conchiglioni. Vzhledem připomínají lastury, místo perly do nich můžete skrýt po uvaření špenátovou směs s riccotou.

Populární lasagne můžete připravit zase trochu jinak. Mleté maso i rajčatové pyré vyměňte za špenát a ricottu s trochou chilli. Výsledný pokrm je velice jemný. Chuť můžete pozvednout piniovými oříšky či kousky slaniny.

Špenát & koláč

Slané koláče se stávají neodmyslitelnou součástí narozeninovým oslav, letních pikniků, chutnou svačinou i skvělým pohoštěním víkendové návštěvy. Špenátová náplň dodá koláči na jemnosti i charakteru. Do náplně se dále hodí česnek, sýr (parmezán, niva, mozzarella, feta, ad.), uzenina v podobě choriza, slaniny či šunky, nebo voňavé houby. Pokud jsou další komponenty slané, jako například sýr feta, vyvarujte se přílišnému solení, sýr se o výslednou chuť postará. Špenát si dobře rozumí s listovým těstem, připravit ho však můžete i s křehkým těstem či univerzálním na přípravu francouzského quiche.

Špenát & košíček

Špenátové listy zavadlé na másle můžete přidat do těsta na muffiny. Spolu s vejcem a uzeninou tvoří dokonalou kombinaci, která je upečená během dvaceti minut. Připravit si můžete také slané košíčky z listového těsta, které stačí naplnit hráškem nebo špenátem a vaječnou směsí. Košíčky ozdobí večerní party s přáteli i rodinný výlet.

Příprava suflé většinu kuchařek odradí. Slanou variantu se špenátem však zvládne levou zadní i začátečník. Odměnou je nadýchaný a chuťově vyvážený zážitek.  

Další neodolatelné špenátové náplně i těsta vám přikládáme do receptů pod článkem. Nechte se okouzlit naší zelenou inspirací.

Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín