Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Lasagne se špenátem a ricottou

Superjemné a superdobré!

Vydání: 2014/8
Autor:
Hodnocení:
44 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT40M
Pečení 0:40
Těstoviny Italská

Ingredience

    • 12 plátů lasagní (čerstvé nebo chlazené, nikoli sušené)
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 lžíce olivového oleje
    • 1 stroužek česneku, nakrájený najemno 
    • 1 sušená chilli paprička, přepůlená 
    • 600 g mladého (baby) špenátu
    • 250 g ricotty

    NA OMÁČKU

    • 50 g másla
    • 50 g hladké mouky
    • 850 ml mléka
    • špetka muškátového květu
    • 60 g strouhaného parmazánu 

Příprava jídla

1 Nejdřív připravte bešamelovou omáčku. V rendlíku rozpusťte máslo a zaprašte ho moukou. Míchejte asi minutu, až mouka zesvětlá a zpění. Za stálého míchání přilijte mléko. Dobře rozmíchejte a přiveďte k varu. Stále míchejte. Ztlumte, okořeňte muškátovým květem, osolte, opepřete a vařte za stálého míchání 10 minut do zhoustnutí. Vypněte a vmíchejte 50 g parmazánu. (Omáčku můžete připravit i několik hodin předem, v tom případě ji pak přetáhněte potravinářskou fólií, aby se neudělal škraloup.)

2 Lasagne uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu.

3 Pokud jsou listy špenátu větší, uštípejte jim tuhé stonky. U baby špenátu to není potřeba. V hrnci na olivovém oleji opékejte česnek a chilli asi půl minuty (česnek nesmí zhnědnout). Pak přisypte špenát a osolte. Na středním plameni zahřívejte asi 2 minuty, jednou obraťte. Pokud pustil špenát hodně tekutiny, ještě chvilku zahřívejte, aby se odpařila. Hotový špenát nechte vychladnout a potom ho nasekejte nahrubo.

4 Dno pekáčku vyložte pláty lasagní, pak dejte vrstvu bešamelu, posypte částí špenátu a rozdrobené ricotty, pak pokračujte vrstvou lasagní a dalšími vrstvami do spotřebování přísad. Skončete náplní. Poslední vrstvu posypte zbylým parmazánem.

5 V troubě předehřáté na 180 °C pečte 30–40 minut, až povrch zezlátne a omáčka při okrajích bublá. Před podáváním nechte 10 minut odpočívat.

NĚCO NAVÍC

Do vrstev můžete přidat klidně i 50 g opražených piniových oříšků. 

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Těstoviny s krémovou omáčkou s paprikami a sušenými rajčaty

Těstovinový salát s kuřetem

Ostré těstoviny s rajčátky a olivami

Těstoviny s tuňákem, citronem a rukolou

Těstoviny s pečenou zeleninou

30 špenátových receptů

Zapékané těstoviny

REKLAMA

Přidat komentář