Lahůdkový těstovinový salát

Lahůdkový těstovinový salát

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 (33)
Do 30 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4536 kcal
Bílkoviny 134 g
Sacharidy 282 g
Tuky 308 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Plný středomořského slunce a chuti. Vegetariánská verze: pršut nahraďte sýrem, nejlépe mozzarellou.

Suroviny

těstoviny 300 g
motýlci
hrášek 200 g
mražený
rajčata 1 ks
velké
sušená rajčata 10 ks
v oleji, sušená
olivový olej 2 PL
ocet 2 ČL
nejlépe bílý vinný
česnek 1 stroužek
bazalka 1 hrst
čerstvá, lze nahradit petrželkou nebo mátou
prosciutto 80 g
lze nahradit ostřejším suchým italským salámem, na tenké plátky
sůl
pepř

1Těstoviny vsypte do velkého hrnce s vařící osolenou vodou, stáhněte oheň a vařte osm minut. Potom k nim přisypte hrášek a ještě dvě minuty povařte. Sceďte a rychle zchlaďte studenou vodou z kohoutku. (U těstovin podávaných za tepla je proplachování považováno za barbarství, ale v případě salátu by vám Italové tenhle hřích určitě odpustili).

2Zatímco se těstoviny vaří, nakrájejte rajče a rozmixujte ho s polovinou sušených rajčat, olivovým olejem, octem, česnekem a osmi lístky bylinky. Okořeňte solí a pepřem a důkladně rozmixujte, aby vznikla hladká směs. Vlijte ji do velké salátové mísy.

3Do mísy přisypte těstoviny s hráškem. Zbylá sušená rajčata nakrájejte na silnější plátky (vzhledem ke konzistenci kladou trochu odpor, takže použijte ostřejší nůž) a přidejte je do salátu spolu s dalšími lístky bazalky. Přidejte pršut nebo salám a všechno lehce, ale důkladně promíchejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/8

Komentáře

Mária Balážová

Výborné jedlo! Farebné, krásne, chutné a do polhoďky má celá rodina skvelý obed na stole, mňam!

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...

Obchod Apetit