Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Chuť krve i mramorování tukem: Izraelci tisknou steaky na 3D tiskárně

Steak
ZDROJ: Ilustrační foto, Getty Images
sdílet:

Když se řekne 3D tiskárna, mnohým se vybaví stroj na výrobu plastových součástek. Jenže 3D tiskárny dokážou tisknout cokoliv a z různých druhů materiálu. Izraelská spolčenost Redefine Meat je využívá k výrobě rostlinných steaků, které se snaží co nejvíce vzhledově a chuťově přiblížit těm masovým.

V říjnové reportáži zpravodajské agentury Reuters představil spoluzakladatel společnosti Redefine Meat Eshchar Ben-Shitrit tiskárnu na rostlinné steaky. Na ní lze mimo jiné nastavit křehkost a úroveň mramorování, tedy množství tuku. Samotný tisk na jednoho kusu masa, které lze nakrájet zhruba na 5 steaků, pak probíhá 15–20 minut.

Nízký roštěnec z tiskárny 

Společnost Redefine Meat má celkem 8 strojů Angus, z toho dva se nacházejí v Izreali a 6 v Nizozemsku. Každý den se na nich vytiskne 15 tun masa, které by mělo být podobné nízkému roštěnci. 

Technologie se snaží napodobit svalovinu, tuk i krev, aby byl výsledek co nejrealističtější jak po chuťové tak vizuální stránce. I když se steak vzhledově blíží reálnému masu, na jazyku si ho s tím opravdovým rozhodně nespletete. 

Rostlinná masna 

Co se týče složení, společnost používá na výrobu sójový a hrachový protein, cizrnu, červenou řepu, lahůdkové kvasnice a třeba kokosový tuk. „Jednotlivé vlastnosti složek tkáně zvířecího masa dokážeme vytvořit z rostlin. Díky nim bude rostlinné maso chutnat úplně stejně, jako dobrý steak ze zvířete," říká agentuře Reuters spoluzakladatel a výkonný ředitel Eshchar Ben-Shitrit.

Steaky nejsou jediným výrobkem v jejich portfoliu, společnost se zaměřuje se širokou škálu masných výrobků. Ředitel společnosti zároveň dodává, že si nemyslí, že by se maso stalo brzy minulostí, svým projektem chce ulevit životnímu prostředí.  

Zdroje informací: Reuters, web Redefine Meat, ČT24

Související články

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč