0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Je laboratorně vyrobené maso zelená budoucnost masného průmyslu?

hovězí maso na steak
ZDROJ: picjumbo / Viktor Hanacek
sdílet:

Každoročně se na světě vyprodukují desítky miliard tun masa, což negativně ovlivňuje životní prostředí. K zpomalení klimatické změny bude potřeba učinit mnohá opatření a jedním z nich by podle odbroníků mělo být i snížení produkce masa. Vědci proto pracují na různých řešeních, jedním z nich je laboratorně vypěstované maso. Jak daleko jeho vývoj od roku 2013 postoupil?

Laboratorně vypěstované maso je skutečné maso

Maso vypěstované v laboratoři se označuje pojmy laboratorně pěstované maso (lab-grown meat), kultivované či pěstované maso (cultivated meat) nebo maso z buněčných kultur (cell-cultured meat).

  • Jeho výroba začíná biopsií, tedy odebráním vzorku buněk z živého zvířete, aniž by se muselo dojít k jeho usmrcení. K těmto buňkám je přidáno růstové médium a společně se kultivují v bioreaktoru, kde roste zcela nová svalovina a tuk.
  • Podle viceprezidenta kalifornské společnosti Upside Foods, Erica Schulze, je proces výroby kultivovaného masa podobný vaření piva, protože se jedná o průmyslově vypěstovanou buněčnou kulturu pomocí fermentační technologie  s tím rozdílem, že místo kvasinek a bakterií se vytváří živočišné buňky.
  • Na rozdíl od rostlinných alternativ masa, které jsou na trhu již několik let a vyrábějí se z rostlinných proteinů jako je sója a další luštěniny, je pěstované maso skutečným masem. Jeho složení je zcela identické se složením opravdového masa.

Mocný nástroj k překonání ekologické krize?

Chov hospodářských zvířat zvyšuje emise škodlivých skleníkových plynů, je náročný na spotřebu vody, místa, vede k odlesňování a problematické je i neetické zacházení se zvířaty.

  • Obliba ryb a mořských plodů zase přispívá k nadměrnému rybolovu, což znečišťuje vodu v oceánech a přispívá k vyhynutí různých druhů ryb a mikroorganismů.
  • Vědci doufají, že by se díky laboratorně pěstovanému maso mohly v budoucnu snížit počty zvířecích velkochovů.
  • Dalším cílem je laboratorně pěstovaným masem nasytit lidi trpící hlady.
  • Cena uměle pěstovaného masa se sice pořád snižuje, ale zatím není tak nízká, aby mohl být jakýkoliv z cílů naplněn.
  • Producenti laboratorního masa zdůrazňují, že jeho výroba šetří planetu, ale zároveň nabízí další výhody – nutriční složení kultivovaného masa se dá upravit tak, aby obsahovalo co nejvíce bílkovin a naopak méně nasycených tuků a cholesterolu, což se u klasického masa ovlivnit nedá.

Stále není jasné, zda bude maso z laboratorních chovů klimaticky udržitelnější alternativou, ale podle výpočtů oxfordských vědců by mohlo snížit emise skleníkových plynů o 96 % a spotřebu vody o 82 až 96 % v závislosti na druhu zvířete. 

  • Zlí jazykové upozorňují, že při výrobě mohou nastat nepředvídatelné změny (kultivované maso se může například kontaminovat lidskými patogeny) a konzumace takového masa by nemusela být bezpečná. V takovém případě by se ale maso nedostalo z laboratoře na trh.
  • Zatím neexistují studie, jak z dlouhodobého hlediska konzumace laboratorně pěstovaného masa působí na lidský organismus, ale vědci stojí za tím, že je ‚jejich‘ maso zcela totožné s ‚reálným‘, ne-li dokonce zdraví prospěšnější.

Kde můžete laboratorně pěstované maso ochutnat?

Napřílad v Singapuru, kde v prosinci roku 2020 tamní vláda schválila laboratorně vyrobené kuřecí maso s názvem GOOD Meat. Singapur se tak stal první zemí na světě, která povolila prodej laboratorně pěstovaného masa.

  • GOOD Meat vyrábí kalifornský startup Eat Just a je k dispozici v singapurské restauraci s názvem 1880, která je prvním podnikem na světě, kde se dá toto maso ochutnat.
  • V průzkumu týkající se chuti masa 70 % strávníků uvedlo, že je stejně dobré nebo lepší než běžné kuřecí maso, a 90 % strávníků uvedlo, že by nahradilo skutečné kuřecí maso masem z laboratoře.
  • Kromě společnosti Eat Just pracuje na vývoji laboratorních alternativ masa stále více startupů po celém světě. V Česku je to například biotechnologický start-up Bene Meat Technologies.
  • Lab-grow meat můžete také ochutnat v bistru In Vitro v Amsterdamu nebo v Izraelské restauraci The Chicken. Prodej masa zde není povolen, ale vláda za určitých podmínek povolila jeho degustaci.

Blíží se laboratorně pěstované maso do USA?

Na americkém trhu nejsou k dostání zatím žádné potraviny vyrobené z kultivovaných živočišných buněk. To však neznamená, že se brzy nestane změna.

  • V současné době se společnosti zaměřené na výrobu laboratorního masa snaží zdokonalit své produkty, snížit náklady a rozšířit provoz, aby mohly vyrábět dostatečně velké množství cenově konkurenceschopného kultivovaného masa.
  • Další překážkou na cestě ke komercializaci je schválení prodeje regulačními orgány, protože laboratorně pěstované maso musí splnit přísný seznam kritérií, aby se dostalo na pulty supermarketů.
  • Budoucnost však vypadá slibně. V březnu 2019 se FDA a americké Ministerstvo zemědělství (USDA) dohodly, že budou společně dohlížet na regulaci laboratorně pěstovaného masa.
  • USDA také nedávno vynaložilo 10 milionů dolarů na vytvoření Národního institutu pro buněčné zemědělství, který má podpořit výzkum v této oblasti a učinit z USA lídra ve výrobě kultivovaného masa.
  • Pokud americké úřady schválí prodej některých druhů laboratorně pěstovaného masa, tak by se podle agentury Reuters mohli američtí spotřebitelé prvních masných výrobků dočkat už v roce 2023.
  • Společnost GOOD Meat také oznámila, že staví deset bioreaktorů pro výrobu kultivovaného masa, které jsou zatím největší na světě a měly by být uvedeny do provozu koncem roku 2024.

Tyto bioreaktory údajně vypěstují ročně tolik kultivovaného hovězího a kuřecího masa, že by mohly zásobovat desítky tisíc restaurací. Všechno tedy naznačuje, že Spojené státy v blízké budoucnosti pravděpodobně čeká velká premiéra laboratorně pěstovaného masa. Kdy se dočkáme ‚umělého‘ masa v České republice je zatím ve hvězdách.

Zdroje informací: The Guardian, Forbes, Vegnews, Livescience, The Humane League, Bloomber

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč