Zelený vegeburger

Zelený vegeburger

Hodnocení receptu
Průměr: 2.7 ()
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4255 kcal
Bílkoviny 159 g
Cukr 459 g
Tuky 212 g
Vláknina 83 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Není burger jako burger... Tenhle je zelený, bezmasý a neuvěřitelně návykový!

Suroviny

mražená kukuřice 1 hrnek
povolená
mražený hrášek 1 hrnek
povolený
fazole bílé 1 hrnek
propláchnuté z konzervy / vařené
cibule 1 ks
menší, nadrobno
koriandr 0.5 svazek
čerstvý
hrst
zelená petrželka
mouka celozrnná 75 g
lze nahradit bezlepkovou
římský kmín 0.5 ČL
mletý
kajenský pepř 0.5 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
sezamová semínka 1 PL
slunečnicová semínka 1 PL
rostlinný olej
na opékání
baby špenát hrst
lze nahradit rukolou / mangoldem
hamburgerová bulka 4 ks
pěkná
Na chipsy
řepa 1 ks
větší, na co nejtenší plátky
batáty 1 ks
(sladká brambora) na co nejtenší plátky
rostlinný olej 2 ČL
jablečný ocet 1 ČL
Na omáčku
jarní cibulka 1 ks
kajenský pepř špetka
česnek 0.5 stroužek
cizrna 0.5 hrnek
z konzervy nebo vařené
sušená rajčata 4 ks
nakládaná
hořčice dijonská 1 ČL
citron 1 ks
šťáva
olivový olej 3 PL
panenský

1 Troubu předehřejte na 200°C. Do mixéru dejte kukuřici, hrášek, fazole, cibuli, koriandr, petrželku, mouku, římský kmín, kajenský pepř, 1/2 lžičky soli a pepř podle chuti a rozmixujte na hrubší pastu. Přidejte sezamová a slunečnicová semínka a pulzy promíchejte. Ze směsi vytvarujte 4 burgery, zakryjte potravinářskou fólií a dejte na 10 minut mrazit, poté přesuňte do chladničky.

2 Řepu a batáty rozložte na plech, zakápněte olejem a octem, posolte a promíchejte (pokud nechcete, aby vám řepa obarvila batáty, promíchejte každou zeleninu zvlášť). Pečte zhruba 15 minut dokřupava.

3 Na omáčku dejte do mixéru jarní cibulku, kajenský pepř, česnek, cizrnu, rajčata, dijonskou hořčici a citronovou šťávu a rozmixujte. Pak postupně přilévejte olej tak, aby vznikla pěkná omáčka o konzistenci majonézy.

4 V pánvi rozpalte olej a opečte na něm burgery z obou stran dozlatova. Housky prořízněte a krátce je opečte řeznou stranou na pánvi nebo pod grilem. Spodní část housky potřete vždy omáčkou, na ni dejte část špenátu (či rukoly nebo mangoldu), na něj posaďte burger, potřete omáčkou, přidejte část zeleninových chipsů a zbývajícího špenátu či jiných zelených lístků a nakonec přiklopte horní částí housky. Podávejte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit